Sieć - ustawienia
Z ciekawości przeczytałem wątek Yamaha RX-V671, bo sam taki posiadam od roku w zestawieniu z głośnikami Voice Kraft PRESTIGE VK 7830, które zostały po poprzednim zestawie kina domowego i początkowo miały być wymienione na lepsze ale się „spisały”, a miały dotkowy plus (stały w pokoju i nie trzeba było kupować nowych), też napędzane Yamahą ale poprzedniej generacji RX-V357, trzeba było jednak posiedzieć trochę i zmienić charakterystykę wzmacniacza, tak żeby zamaskowała ich niedoskonałości, użycie funkcji automatycznej kalibracji YPAO nie przyniosło oczkowanego skutku. Dźwięk owszem nie był zły ale brakowało mi tej soczystości , zwłaszcza pod koniec wysokiego pasma.
To tytułem wstępu bo chciałem odnieść się do na razie do części konfiguracji sieciowej amplitunera Yamaha RX-V671, piszecie tu o różnych routerach ale wydaje mi się że nie w tym leży problem, ja używałem najpierw Linksys, jak padł, to Planet, ale okazał się zbyt wolny, więc teraz mam TP Link TL-WR841N . Na amplitunerze od początku ustawiłem statyczny adres IP (On Screen/ Setup/IP Address/Manual Setup/…. i tu wpisujemy statyczny adres, w zależności od stworzonej sobie adresacji sieci). Podam swój przykład dla niewtajemniczonych: IP Address: 192.168.1.110, Subnet Mask: 255.255.255.0, Deafault Gateway: 192.168.1.1, DNS Server (P): 194.204.159.1, DNS Server (S): 194.204.152.34 (oczywiście adresacje mogą być zupełnie inne ale przykład jest na standardzie TP Linka). Jest jeszcze jedna metoda przydzielania stałego adresu IP po MAC adresie, ale tu już musimy wejść w ustawienie routera. Jak już jesteśmy w tym menu to warto zmienić jeszcze Network Standby: na „ON” (co umożliwi nam zdalne włączenie RX-V671, ale o tym dalej). Ja przy statycznym adresie nigdy nie miałem problemu z radiem internetowym i jeszcze bardzo ważną rzeczą, a mianowicie ze sterowaniem naszym RX-V671 z poziomu przeglądarki internetowej w obrębie sieci domowej, np. z laptopa. Wygoda niesamowita, łatwiej się klika na ekranie komputera, niż szuka drobnych klawiszy na pilocie. Dodatkowo możemy sobie sterować np. amplitunerem z drugiego pokoju, gdy tam mamy włączoną drugą strefę i zainstalowane głośniki strefy 2 (Zone 2). Wtedy mamy np. w salonie amplituner 5.1 a w sypialni radio 2.0. W oknie przeglądarki mamy oczywiście podstawowe funkcje, a więc wybieranie źródła, regulację głośności, wybór efektów dźwiękowych, sleep timer, przełączanie stacji radiowych naziemnych (widać nawet dane RDS) i stacji internetowych, który to sposób jest bardzo prosty. Aha jak się tam dostać? wpisujemy w przeglądarce internetowej adres amplitunera, w moim przypadku: 192.168.1.110 (w obrębie swojej sieci domowej) i już jesteśmy na swoim sprzęcie.
I jeszcze jedna rada, internetowych stacji radiowych jest cała masa, więc możemy sobie wcześniej przygotować zestaw swoich ulubionych, robimy to na stronie YAMAHA INTERNET RADIO SERWIS TUNING, link - yradio(kropka)vtuner(kropka)com vTuner Radio Guide, zakładamy tam swoje konto i musimy podać MAC Address karty sieciowej amplitunera, to po ty m będzie nas identyfikować w sieci, jak włączymy sobie radio internetowe i od razu dostaniemy swoje ulubione. Nawet nie wiem czy na amplitunerze albo pudełku jest gdzieś naklejka z MAC adresem, jak nie to przy okazji powiem jak go sprawdzić.