Yamaha RX-V567 czy DENON AVR-1611

oki14

New member
Proszę o pomoc w doborze amplitunera zastanawiam się pomiędzy Yamaha RX-V567 lub DENON AVR-1611. Kolumny to Jamo 606 . Interesują mnie tylko te dwa modele ze względu na cenę ,dostępność w moim mieście i wyposażenie .

BD

Member
Bez reklam
dzwiek yamahy jest bardzo jasny, denona duzo mniej - odsluchaj, wg mnie denon gra duzo lepiej.........

oki14

New member
A coś więcej nie będę przecież rozkręcał tych amplitunerów

Ostatnio edytowane przez moderatora:

oki14

New member
A to niby czemu tylko jedna firma się liczy na rynku

killpit

New member
Raczej te modele nie poradzą sobie dobrze z Jamo 606 które są to wymagającymi głośnikami względem wzmaka.
Kierunek : Denona 1911, Yamaha 667,Onkyo 608,
Wiele razy odsłuchiwałem te głośniki z tymi amplitunerami i moim zaznaczam moim zdaniem 608 zagrała najlepiej,lecz najlepiej było by gdybyś mógł odsłuchać.
Onkyo 608 dostało wyróżnienia za najlepszy amplituner w swojej klasie "EISA 2010/2011" oraz "Złoty Pixel" to też o czymś świadczy :)

oki14

New member
Dzięki za odpowiedz a ONKYO TX-SR578 B lepsze niż denon i yamaha . Dużo różni się od 608 ?

killpit

New member
W kinie 578 moim zdaniem gra dynamiczniej niż Denon 1611 czy Yamaha567 natomiast są one porównywalne w reszcie kwestii brzmienia.
Jeśli chodzi o 608 to różnica jest już większa szczególnie w kontroli dzwięku w kinie jak i w muzyce.
Osobiście uważam że model 608 jest w swojej klasie świetny urządzeniem ,brzmienie,wyposażenie,wykonanie wszystko dopracowane idealnie.

oki14

New member
Jutro wybieram się do sklepu w celu zakupu kina . Decyzja zapadła na Jamo 606 z subem 210 ale cały czas myślę nad amplitunerem. Sprzedawca powiedział ze Yamaha 567 spokojnie wystarczy do tego zestawu i , że Onkyo 608 podobnie gra. Różnica pomiędzy zestawami to 400 zl . Czy warto dołożyć?

Slawko1

New member
Bez reklam
Jak ci sie spodoba ta Yamaha 567, to te 400 zł przeznacz na lepszego suba
np. Jamo sub 250 lub 300, bo Jamo 210 jest za mały do kolumn Jamo 606

3eski

New member
Zaskoczyłem się bardzo podczas odsłuchu 608, myślałem, że jest to kolejna przereklamowana plastikowa zabawka. Naczytałem się opinii na ceneo i w ogóle nie brałem 608 pod uwagę. Szkoda tylko, że nie mogę wziąć tych wszystkich ampli do domu i odsłuchać, ale muszę przyznać, że przy koncercie Metallica w DTS na Onkyo w dużym sklepie grał najlepiej, pózniej Yamaha 567, A denon 1119 w ogóle do mnie nie przemówił. Dodam jeszcze że mój znajomy ze sklepu był na tyle spoko, że odsłuch był na jednym zestawie kolumn Whardefale 250. Kolumny takie sobie, ale miałem jakieś porównanie i teraz chyba jednak dozbieram do 608.

Slawko1

New member
Bez reklam
Masz pojęcie ? jak te amplitunery były ustawione ?
czy możne podłączone na fabrycznych ustawieniach i miały grac koncert DTS ?
Sub był podłączony też ?
Jakaś kalibracja była ?
A z tymi Whardefale 250. to Onkyo 308 nie zagra wcale gorzej w porównaniu do Onkyo 608.
Czemu nie testowałeś z Jamo 606 ?

Ostatnia edycja:

oki14

New member
Może niech się wypowie ktoś kto ma Yamahe 567 z jamo 606 albo z onkyo 608 bo naprawdę jestem bardzo zakręcony czytając te wszystkie fora i słuchając znawców ze sklepów. Jeden mówi , że najlepszy będzie denon 1611 inny doradza Yamahe a jescze inny Onkyo 608 . Pomocy

gpw2008

New member
Przytocze mój tekst z przed paru dni :

Niby to Denon 1611 nie da rady z Jamo a już Denon 1911 da radę skoro różnica między nimi w stereo to ok 4W na kanał. Stosunek 96W/100W (1611/1911)

Bazuję na informacjach podanych po testach :
Denon 1610 (zakładam że moc będzie ta sama co 1611 bo w torze wzamcniacza niewiele się zmieniło)

audio.com.pl/testy/denon--avr-1610:13

Denon 1911

audio.com.pl/testy/denon-avr-1911:13

tu w testach wyszło nawet ciutkę więcej dla Denona 1611:

audiostereo.pl/index.php?app=core&module=attach&section=attach&at tach_rel_module=post&attach_id=165734

Denon 1611 to ampli 5.1 (moc zasilacza 360 W) Denon 1911 7.1 (zasilacz 460W) czyli różnice w wysterowaniu 5 kanałów też nie będą jakieś mocno rozbieżne

Denon 1911 ma dodany pełny skaler obrazu (jeśli komuś potrzebny), wspomniane 7.1 oraz obsługę Ipod/Mp3 z USB

Co do mocy tych ampli to chyba niewielka różnica

Sorki za brak działających linków (za mało mam postów na forum) należy skopiować linki do przeglądarki

To może osoby upierające sie że Denon 1911 zagra dużo większą mocą z tymi Jamo niech przedstawią jakieś namacalne testy porównania czy obliczenia, a może testowali obydwa ampli na tych kolumnach i 100% wiedzą że było lepiej (tzn moc była wystarczająca)

Pozdrawiam i liczę na konstruktywne odpowiedzi.

P.S. Koledze radzę kupić to co odsłuchał to po pierwsze a drugą sprawą są dodatki które różnią amplitunery i albo są komuś potrzebne albo nie. Jeśli nie zakładamy rozwoju do kina 7.1 to po co taki wzmacniacz ?? lepiej różnice wydać (lub dołożycz) do BluReya.

Ostatnia edycja:

bqbq

New member
jeśli nie zdecyudowałeś się jeszcze co do ampla to parę słów ode mnie... miałem dokładnie ten samiuteńki dylemat kilka dni temu. Poszedłem do sklepu i zamówiłem yamahę. Gdy przyszła na wszelki wypadek poprosiłem sprzedawcę o podpięcie go do kina (głośniki Dali Concept 6) najpierw Denon, który już był w tym wpięty, ustawienia na zero i brzmi fajnie, ciepło, fajnie separuje tony zarówno na górze i na dole, trąbka zagrała jakby na żywo klient grał koło mojego ucha, po prostu super... potem moja piękna yamaszka, włącza i totalnie porażka, zaraz podszedłem trochę dodać coś od dołu, bo brakuje, ale wysokie po prostu drażniły ucho, po prostu bardzo się zawiodłem po odsłuchu na denonie. Wybrałem brzydkiego denona, w końcu to ma grać... szkoda że przy tym nie wygląda.

Moja rada odsłuchaj oba ampli na głośnikach które bierzesz pod uwagę, nie kupuj kota w worku. Jeśli ma cię to kosztować 200 zł więcej bo musisz o tyle dopłacić za zakup w jakimś lepszym sklepie dopłać. Gdybym wybierał po informacjach z ulotek i forów miałbym yamahę. Po odsłuchu wybrałem coś, o czym nawet nie myślałem.

co do onkyo bardzo mnie korcił 608 za tą eisa i thx, (może to marketing, ale te na grody za darmo nie dają) ale niestety to już nie ta póła cenowa

Do góry