Yamaha RX-V473

Jacek Szpak

New member
Witam jestem na tym forum pierwszy raz i chciałbym prosić o pomoc w wyborze amplitunera.
Mój wybór padł na yamahe rx-v473, ale nie wiem czy to dobry wybór a chciałbym kupić amplituner do 2000zł do oglądania w 90% filmów.Wczesniej kupiłem yamahe yaz-101 ale nie jest to porywający sprzęt który fajnie prezentuję się wizualnie pod telewizorem i nie ma wszedobylskich kabli i to wszystko z plusów tego sprzętu.
Próbuję stworzyć jakiś zestaw kina domowego a mianowicie.

Mam TV LG 32LW570S-ZD

odtwarzacz Blu-ray SAMSUNG BD-E6300 który właśnie do mnie jedzie kurierem.

No i brakuje mi głośników bo mam wspomniany wcześniej soundbar i ampiltunera.
Siedzę i czytam różne recenzje sprzętów i niby wszystkie są naj i tak minęło dwa dni przed kompem.
Może ktoś ma jakiś pomysł na amplituner i głośniki.Wcześniej miałem głośniki Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speaker System THX 505W i były jak dla mnie fajne tylko te kable przeszkadzały mojej drugiej połówce i zdecydowałem się na soundbar yamahy i czar prysnął.

wkradł mi się błąd ten soundbar to yamaha yas-101.

zapominałem dodać że mój salon jest połączony z jadalnią i ma 20m2.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

rumburak80

New member
Bez reklam
Ta yamaszka nie nagłośni ci 20m jest to prawie najniższy(najsłabszy) model,optymalnym rozwiązaniem do 2tyś i 20m będą ampki onkyo 608/9, denon 1911/12, harman kardon 260,yamaha 667.Ewentualnym minimum ,onkyo 578/9, denon 1611/12, hk 156/60.Pozostaje poczytać o nich i odsłuchać.

Ostatnia edycja:

Jacek Szpak

New member
Dziękuję za cenne uwagi zaraz porównam te amplitunery. Może jeszcze coś o głośnikach do nich tylko żeby nie miały wymiarów estradowych bo moja żona ma niechęć do dużych kolumn.No i jeśli można prosić to jakiś subwoofer bo bez tego kino domowe traci swój charakter.

Jacek Szpak

New member
ok sprawdziłem ample i według mnie te dwa są warte uwagi chyba że się mylę.
Yamaha RX-V671
ONKYO TX-NR609
chodzi mi aby amplituner miał hdmi 1.4 gdyż większość oglądanych przeze mnie filmów jest w 3d .

A ile masz kasy na same kolumny 5.0?

2000zł + 600-700 subwoofer

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Jacek, teraz większość ampli puszcza 3D. Denon 1912, Onkyo 608, Marantz 5006, więc problemu z tym nie ma. Co do kolumn i Twoich preferencji to do 2k: Jamo s606/s608, QQ 6000, chyba że wolisz kupić najpierw lepsze fronty? Z używanych masz w fajnej cenie Digital - kino w domu - Komis

rumburak80

New member
Bez reklam
Jeżeli chodzi o 3d to tylko harman 1/260 odpada.Wytypowane przez ciebie ampki są świetne, polecam jednak odsłuch wszystkich marek ponieważ brzmienie mają różne.

Jacek Szpak

New member
Jacek, teraz większość ampli puszcza 3D. Denon 1912, Onkyo 608, Marantz 5006, więc problemu z tym nie ma. Co do kolumn i Twoich preferencji to do 2k: Jamo s606/s608, QQ 6000, chyba że wolisz kupić najpierw lepsze fronty? Z używanych masz w fajnej cenie Digital - kino w domu - Komis

Dzięki za pomoc na pewno sprawdzę te kolumny a co sądzicie o tym :
JBL Cinema 500

Harman Kardon HKTS 16 BQ

Harman Kardon HKTS 30 BQ

czy dałoby radę nagłośnić tym salon. Może ktoś używa tych głośników chętnie dowiem się jaki jest odsłuch tego.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Przy 20mkw proponowałbym podłogówki. Nieporównywalnie lepiej grają w muzyce niż plastiki.

rumburak80

New member
Bez reklam
Yamaha gra żywo,ofensywnie więc trzeba szukać ocieplonych brzmieniowo kolumn do 2tyś ciężko będzie.Poleciłbym missiony m33/34i, lepszych kolumn 5.0 do 2k nie znajdziesz ale z yamachą będą męczyć słuchacza.

Ostatnia edycja:

Jacek Szpak

New member
Witam ponownie zdecydowałem ,że do mojej yamahy rx-v671 kupuję te głośniki
Harman Kardon HKTS20 HKTS 20BQ .Po całodziennym czytaniu wszystkich portali o głośnikach i amplitunerach zdecydowałem że te głośniki kupię.
Miałem mały kłopot z zakupem amplitunera ponieważ w sklepie internetowym recoon nie honorują zapłaty kartą jeżeli bank nie ma placówki w Polsce.Ja mieszkam za granicą i dotąd za wszystko płaciłem moją kartą mastercard i było ok.Jak to się wszystko zmienia w tej naszej ojczyżnie.Pisałem do tego sklepu dlaczego nie mogę zapłacić kartą, ale mnie olali widocznie nie chcą moich pieniędzy.No i tradycyjnie sprzęt kupiłem na allegro tam moja karta zawsze działa.Dziękuję wszystkim za pomoc w wyborze.

Do góry