Yamaha RX-V 767 czy warto ją kupować dla 2 wyjść HDMI

krysss1981

New member
Witam,

wybieram amplituner (oraz głośniki 5.0) do 4 - 5 tyś. Zastanawiam się nad typem Yamaha RX-V767. Jednym z argumentów za tym amplitunerem są 2 wyjścia HDMI.
Czy to jest jakiś argument? A może są jakieś urządzenia typu "rozdzielacz sygnału HDMI", które realizowałyby tę samą funkcję w jakiś wygodny sposób?

Dzięki

FFooXX5

Klub HDTV.com.pl
VIP
yamaha to dobry firma i tem ampli dają rade nie sa tylko dobre dla tego ze maja 2 wyjscia, reszta tez jest na wysokim poziomie, dobrze radzi sobie ze stereo i w tej klasie wyprzedza wiele innych ampli ;)

Blendor

New member
nie sluchaj kolegi wyzej ta Yamaha nie jest na dobrym poziomie ! wole tysiac razy starsze 1600 2600 3800 1700 2700 3900 1900
po tych Yami juz nie robili dobrych tylko marketingowy belkot zainteresuj sie lepiej sprzetem uzywanym z najwyzszej polki
oczywiscie ze sa rozdzielacze HDMI

PAMIETAJ NIE DAJ SOBIE WCISNAC NA TYM FORUM ze Onkyo i nowa yamaha ktora wskazales jest dobra:)

zaznace ze tez 10 lat temu zaczynelem z kinem sluchalem tego belkotu forumowego znawcow internetowych i wiesz co dopiero samotne eksperymenty i kupa wydanych pieneidzy utwierdzila mnie w przekonaniu ze sprzet musi kosztowac wiec lepiej wydac te same za uzywane ktore 5 lat temu ksoztowaly grube pieniazki anizeli nowe smiecie

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Blendor

New member
armi audi nie bo audi to vw i skoda ale mercedes tak ba nawet stiwerdze ze mercedes 10 letni bedzie lepszy od nowej skody ty mozesz dalej prawic swoje farmazony

Vaderus

New member
Bez reklam
zaznace ze tez 10 lat temu zaczynelem z kinem sluchalem tego belkotu forumowego znawcow internetowych i wiesz co dopiero samotne eksperymenty i kupa wydanych pieneidzy utwierdzila mnie w przekonaniu ze sprzet musi kosztowac wiec lepiej wydac te same za uzywane ktore 5 lat temu ksoztowaly grube pieniazki anizeli nowe smiecie

Blendor, z całym szacunkiem i podziwem dla specyficznej konsekwencji, ale widzę, że mimo krótkiego stażu na forum, dość brzydko trollujesz, powtarzasz się, negujesz wszystko i czymś próbujesz zaimponować albo podleczyć jakieś kompleksy. Wyluzuj i dziel się proszę bardziej konstruktywnymi opiniami, a pewnie wszyscy będą Ci bardziej wdzięczni.

Blendor

New member
smialo moge nawet stiwerdzic ze wole starego mercedesa w123 w115 w124 zamiast nowej skody :) ale ja sie na tym poprostu znam
a tobie napiszą w autosiwecie ze to jest samocho roku i juz wszystko wiesz:)
ale tak naprawde to prawdziwymi samochodami nigdy w zyciu nie jezdziles

vaderus staz mam wiekszy od ciebie gwarantuje ci :) a na forum zarejestrowalem sie poraz 3 w ciagu paru lat tym razem zeby sie posmiac

FFooXX5

Klub HDTV.com.pl
VIP
hehe nic tylko się usmiać, przez takich ludzi traci się tylko wiarę w dobre doradzenie i pomoc, a taka gatka to tylko pokazuje ze ten ktoś ma kompleksy, i nigdy nie posiadał czegoś dobrego, a o gustach się nie dyskutuje, bo Twoja kobieta (jeśli ja w ogóle posiadasz) dla wielu może nie robić kompletnie żadnego szału

armi

New member
Bez reklam
smialo moge nawet stiwerdzic ze wole starego mercedesa w123 w115 w124 zamiast nowej skody :) ale ja sie na tym poprostu znam
a tobie napiszą w autosiwecie ze to jest samocho roku i juz wszystko wiesz:)
ale tak naprawde to prawdziwymi samochodami nigdy w zyciu nie jezdziles

no widzisz a ja jestem innego zdania
bo na ten moment jeżdżę 5 m-czną octavia którą już zrobiłem 25 tys km
teraz który wymieniony przez Ciebie zapewni mi bez awaryjną jazdę ok 60-70 tys km rocznie :)
10 letnim merc którym ja jeszcze chciałbym zrobić 200 tys km w 3 lata ? chyba żartujesz

10 letni merc /chociaż wolałbym audi :)/ jest dobry dla sporej grupy użytkowników /tak jak używany sprzęt audio itd/ ale nie dla wszystkich

jak możesz polecać 10 letnie ampli ludziom dla których priorytet w ampli to radio internetowe, co teraz jest bardzo częste... nie mówiąc o hdmi itp itd
może nie każdy ma tak wrażliwe ucho jak Ty ??

no i ja na tym kończę wypowiedź w tym temacie

krysss1981

New member
Witam,

dzięki za zupełnie sprzeczne porady :).
Jak widać ile osób, tyle punktów widzenia. Nie będę kontynuował wątku samochodowego...

Szczerze mówiąc to wydaje mi się, że najważniejsze jest aby odsłuchać sprzętu i indywidualnie stwierdzić co jest dla kogo najlepsze.
Niestety starszych modeli w sklepach nie odsłucham. Ba, nawet z odsłuchem czegoś nowego jest problem w Warszawie.

Nie powiem, żeby moim priorytetem były radia internetowe ale np. obsługa dwóch HDMI jest dla mnie ważna, gdyż nie chcę mieć kolejnego urządzenia (i pilota) tylko po to, żeby przełączać sygnał pomiędzy projektorem a monitorem. Chyba, że można to jakoś sprytnie i zgrabnie rozwiązać, nie wiem...
Nie jest audiofilem ale chciałbym sobie od czasu do czasu posłuchać muzyki, radia i obejrzeć film z przyzwoitym dźwiękiem.
Ma mi to sprawiać radość i chwilę relaksu. Nie zamierzam się doszukiwać niuansów typu "bas zbyt miękki, góry za mało wyraźne, środki zbyt mdłe :)". Oczywiście mam jakieś preferencje ale bez przesady. Nie po to kupuję sprzęt audio.

Możecie podsunąć jakieś rozwiązanie na obsługę projektora i monitora (w danym momencie aktywne albo jedno albo drugie)? Nie mówię tutaj o ręcznym przepinaniu przewodów.

BTW co starego możecie polecić (ten 10 letni mercedes bardziej do mnie przemawia niż nowa Skoda :) ).

Dzięki

armi

New member
Bez reklam
cóż - ja sam próbuję wyhaczyć H/K coś pomiędzy 430 a 445 ale coś ciężko z tym na allegro

patrz też coś z Marantza - ale tutaj większość sprzętu na necie jest od handlarzy z UK

Blendor

New member
krys1981 widze ze masz tak samo jak ja wolisz 10 letniego mercedesa anizeli nowa skode ja tez tak mam i od zawsze to praktykuje:) bo od zawsze jezzze mercedesami ale nie temat o motoryzacji ,
z starych dobrych klockow polecam tobie
YAMAHA 3800HD HDMI , 2700 HDMI , 1700 HDMI , 1600 HDMI , 4600HDMI , 2600HDMI ,1800HD HDMI , 1900 HD HDMI ,3900 2XHDMI I HD
DENON 3808 HD HDMI , 2808 HD HDMI , 4808HD HDMI
ONKYO NIE POLECAM NO CHYBA ZE JEDYNY MODEL 905 ALE POPROSTU NIE LUBIE TEJ MARKI :)
I CELU W TE CO TOBIE WYMIENIŁEM
TO SA MERCEDESY WSROD STARSZYCH AMPLITUNERKOW I MERCEDESY WSROD DZISIEJSZYCH BO TE DZISIEJSZE PROCZ WODOTRYSKOW I SWIECIDELEK STRACILY NA ZASILANIU SA LZEJSZE ALE PIEKNIEJSZE :) WIEC TWOJ WYBOR
CHCESZ STARSZE BRZYDSZE ALE PORZADNE MASZYNY CZY NOWE Z SWIECIDELKAMI SYFIASTE
NADODATEK TAKA YAMAHA NP 3800 TO POZIOM DZISIEJSZEJ 3067 LUB A3010 WIEC NAJWYZSZA POLKA I W TEJ KWESTI NIC SIE NIE ZMIENILO CZY MA 5 LAT CZY 1 MIESIAC

dodam ze o awaryjnoc np tych Yamaszek sie nie martw bo to czołgi praktycznie sprzet nie psujacy sie chyba ze z winy uzytkownika przepiecia lub ingerencje w sprzet

Przemek_PC

New member
Dodam od siebie, że mam 12-to letni amplituner, który kosztował w 1999 roku ok. 3tys.zł. Kolumny kupione w 1996 roku za 3,6tys.zł. Jest jeszcze TV Sony 25" też z tego roku, CD Pioneer również i magnetowid VHS stereo Panasonic (2,5 tys. zł wtedy). Wszystko to działa do dziś bez zarzutu. Kolumn nie zamierzam w ogóle zmieniać. CD po moich modyfikacjach gra na poziomie. Amplituner mimo, że nie ma HDMI i dekoderów HD audio dzielnie przez wejście 5.1 przyjmuje zdekodowany w Bluray-u dźwięk HD i też na razie nie wymaga wymiany (gadżety internetowe i sieciowe mnie nie interesują). Ciekawe czy obecnie sprzedawany sprzęt audio za te 12 lat będzie nadal sprawny :)
Aha, nie mam kompleksów i mogę w każdej chwili kupić nowy amplituner tylko po co?

mietka

New member
Serio nie syszałeś dotąd o czymś takim jak nSplitter? Tu masz opis tego urządzenia.
Dobre rozwiązanie ale drogie a ten spliter służy do przekazywania sygnału na dwa odbiorniki na raz a jemu chodzi o przekazywanie sygnału albo na projektor albo na TV więc starczy mu zwykły rozdzielacz a koszt takiego już jest mniejszy.Mimo wszystko dobra wskazówka.

Mind

New member
Przyłącze się do tej rozmowy, która po części jest nie na temat. Otóż nigdy nie byłem zwolennikiem nabywania rzeczy używanych, bo ... bo pracowałem jakiś czas temu w przysłowiowym lombardzie i handlowałem w większości używanym sprzętem. Nawet nie jesteście w stanie sobie wyobrazić jak w 90% sprzęt był zniszczony i w jakim stanie technicznym (po tzw. odpucowaniu), to była masakra ... Jedynie co uważam za dopuszczalne to kupno sprzętu od dobrego znajomego. Nikt Wam nigdy nie da gwarancji w jakich warunkach pracował dany ampli, czy sprzęt nie był pożyczony wujkowi zenkowi do zasilania estradówek na weselu, a co za tym idzie jak bardzo są "wyjechane" końcówki mocy, transformator itp .... Na nowy sprzęt mam gwarancję i spokojnie mogę go oddać do serwisu, natomiast jeżeli padnie jakiś układ w takim sprzęcie hi-end, który był kiedyś kupowany to tylko wyciągać ręce do Bozi.

Wracając do porównania mercedesa i skody, to wolałbym nową skodę. Mój kumpel był tak samo nastawiony na merca używkę, chwalił go sobie do póki nie był zmuszony zapłacić lawetę i oddać go do serwisu, bo każdy mechanik w okoliczy rozkładał ręce ... Dostał wtedy bardzo po kieszeni. Ponoć jest takie przysłowie: "Masz gwiazdę to płać jak za gwiazdę".

Sam posiadam kilka klocków Technics'a w klasie AA, który mozolnie jak na tamte trudne czasy składałem, ale ja sprzęt szanuję i wygląda jak z półki sklepowej, ale takich ludzi co obchodzą się ze sprzętem w taki sposób jest kilka %

Blendor

New member
mind nie siej bzdur o samochodach bo nigdy prawdziwymi nie jezdziles i widze jezdzic nie bedziesz ! jezdze mercedesami od 82 roku i jakos sie nigdy na marce nie przejechalem a mialem juz z 6 modeli w tym nową e klase ale moj kumpel kumpla tez slyszal itd itp

wracam do audio nastepna bzdura
!!! :) chlopie odejdz z tego tematu bo mi sie rzygac chce jak na codzien slysze takei farmazony w pracy i na dzialce a najlepsze jest to ze najelpiej wiedza ci co nie mieli i nie widzieli jakie to typowo POlskie:)

Do góry