Yamaha RX-A 2010 i nie tylko...

aiji

Member
Od niedawna stalem sie całkiem szczęsliwym posiadaczem Yamahy RX-A2010 i z Waszą pomoca,mam nadzieję,chcialbym stworzyć coś na kształt recenzji tego modelu.Szczególnie zapraszam posiadaczy RX-V 2067,poniewaz nie wyrobiłem sie na kupno tego modelu i jestem ciekaw,czy Yamaha poczyniła krok do przodu,czy tylko w bok (nie dopuszczam stwierdzenia,że w tył).Pomieszczenie nie pozwala jej na rozwinięcie skrzydeł (13m2),totez wybor kolumn był ograniczony,ale i tak to co prezentuje wywołuje szeroki usmiech.
Wahałem sie między 1010 a 2010,ale ponieważ to sprzęt na dlużej,moje skąpstwo przegrało (nie wspominając o batalii domowej,nasze Panie rzadko rozumieja drzemiace w nas dziecko i chęć posiadania drogich zabawek,choć porównanie tej Yamahy do zabawki jest lekkim nieporozumieniem)
Nie podaje suchych danych,sa dostepne na stronie (łacznie z porównaniem do innych modeli serii Aventage)-http://www.yamaha-audio.pl/pdf/AVENTAGE.pdf
Ad rem-klocek prezentuje się rewelacyjnie,choć rzeczywiście jest duuży i ciężki,w moim przypadku cały czarny.
Menu ekranowe czytelne,mocno rozbudowane,ciągle się uczę,wyświetlacz czytelny,do połączeń DLNA,słuchania radia i odtwarzania z usb nie trzeba włączać tv.
Połączenia na razie tylko hdmi z:
Tv Panasonic TX-P46G20,graj pudełko dzieci PS3,BD LG 370 (tu zastanawiam sie,czy warto coś lepszego,jeżeli korzystam z procesora Yamahy),dekoder Aster HD,laptop Lenovo,całość spięta w sieć na routerze Netgear 3500L-PS3 i laptop WiFi,reszta kabelki.Bez problemu działa ARC i sterowanie,więc o niczym poza hdmi na razie nie myślę.
Dzwięk-Monitor Audio BX2,BXC i BX-FX wybrany w bólach,ale jestem naprawdę zadowolony.:-o
Uprzedzając krytyke powiem,że do tego sprzętu zestaw na pewno jest taki sobie i jest kompromisem ceny do jakości (seria RX brzmiała lepiej,ale cena (i żona) na razie by mnie zabiła),a z doswiadczenia wiem,że kolumny łatwiej zmienię niż ampli.Nie bedę również wdawal się z nikim w polemikę na temat jakości dżwięku-tu decydują uszy każdego z nas i "de gustibus non disputandum".Subwoofer by sie przydał,ale muszę trochę odetchnąć finansowo.
Kalibracja Ypao szybka,na poczatek satysfakcjonujaca,do ustawiania korektora wypadałoby mieć trochę wiedzy i doswiadczenia,którego mi brakuje,ale powoli sie bawie.
Mp3 bez komentarza,Flac duużo lepiej,koncerty na BD rewelacja-generalnie stereo może byc,dzwiek wielokanałowy super.Tu prośba o propozycje sklepów "zagramanicznych"poza Amazonem oczywiscie oferujących tańsze niż w Ojczyżnie płyty BD z muzyką.
Połączenie z netem i komputerem po konfiguracji routera bez najmniejszych problemów,aktualizacji na razie brak-widocznie nie ma potrzeby.
Radio internetowe-stacji multum,jakość rózna,na razie praktycznie nie słucham.Nasze rodzime-możliwość zaprogramowania 40 stacji,na dostarczonym drucie w Warszawie odbiera bez zastrzeżeń.
Obraz-całkowicie subiektywnie stwierdzam,że przy niższej jakości materiału(DVDRip,BRRip) jest duzo lepszy niz z samego odtwarzacza.
Sterowanie-pilot(właściwie dwa,ale na razie opanowałem większy) duży,brakuje podświetlenia klawiszy,sterowanie tv i bd bez problemu,mały zonk z dekoderem Aster-mimo funkcji uczenia sie nie współpracują ze sobą,podobno to wina dekodera-na razie problem nieopanowany.Oczywiście działa rownież w trybie "stand by" czy też "hdmi pass through":???:
Co do sterowania Androidem na razie nic nie wiem,mój HTC HD2 jest na "windzie",musiałbym się dobrać do fona żony,a tego na razie unikam :hihi:
Strefy na razie nie testowane,choć planuję stworzenie drugiej w kuchni.
Na razie nic więcej nie przychodzi mi do głowy-proszę o pytania,sugestie i porady.
Na koniec wielki ukłon w stronę Blackninji za pomoc i ofertę-latem postaram się zajrzeć do Olsztyna.:razz:

Ostatnia edycja:

Vaderus

New member
Bez reklam
Gratuluję wyboru - będziesz miał z tego sprzętu kupę radochy i zabawy.
Model 2010, to oczywiście krok do przodu dla Yamahy, w wielu aspektach jest prawie jak poprzedni 3067.
Ja mam 2067 i najważniejsza dla mnie sprawa, którą wprowadzono w 2010 to możliwość swobodnego przypisania dowolnego wejścia audio do wejścia wideo, czyli oglądamy film... zaczynają się reklamy... przełączamy wejscie audio na np. radio albo dlna... delektujemy się muzyczką i obserwujemy ekran, czy ulubiony serial już wrócił :)
Co do Windows Phone, to sprawdź sterowanie www tą Yamahą - po prostu uruchom przeglądarkę i wpisz w niej adres IP swojego ampli. Powinno działać.

aiji

Member
Dzieki,o tym aspekcie w sprawie wejść audio nie myślalem,ale żonie powinno się spodobać.:-o
Odnosnie HD2-to niestety win mobile,mógłbym zainstalować Androida,ale używam na nim Automapy,a ta dopiero w beta testach na robocika.

darwiniusz

New member
Witam.
Dzięki aiji za barwny i wyczerpujący opis sprzętu. Trafiłem tu szukając opinii właśnie na temat: "Yamaha RX-A 2010 i nie tylko..." ("nie tylko" dotyczy głośników).
Długo zastanawiałem się nad wyborem amplitunera i kwoty, jaką chcę na wszystko przeznaczyć. Przerobiłem kilku producentów i mój wybór padł właśnie na tę Yamahę. Mam zamiar zaprzęgnąć do niej kolumny Monitor Audio z serii RX. Na razie będą to tylko RX8, bo całość i tak "lekko" przekracza założony budżet. Całość dopełni, TV Panasonic TX-P42G30 oraz LG BD670. No i ten Android, co go mam w Galaxy S. :wink:
Mam nadzieję, że efekt akustyczny będzie powalający, bo jestem większym audiofilem niż kinomaniakiem. Ale o tym później, kiedy w końcu zobaczę i usłyszę. Pozdrawiam.

Sławo

New member
Wyczynowiec 2010

Witajcie. O ile pamiętam, to w Audio Video z listopada 2011r. na str.52-56 mamy pełen test RXA2010 z oceną:5/5! Cena gazetowa za AudioKlanem-5899zł. Kategoria B sprzętu mówi sama za siebie. Ponoć jest to drobna modyfikacja 2067. Ponoć modyfikacjom poddano "wnętrze" przez co poprawiła się jakość dźwięku....Trochę ci Tu liżą ch..a. Ale tak to już jest... A jak się wyłamię: Pardon za słownictwo ale nie rozumiem po jakiego diaska kupiłeś do klity 13m/2 takiego KLOCA. Przecież zwykłe radio z budzikiem mogłoby spowodować zawalenie części bloku... a co dopiero taki reaktor. No ale każdy może i jeśli ma za co to kupuje. Sprzęt znakomity na razie jeszcze w powijakach obsługa ale od czegoś musisz zacząć. Chciałbym,Cie prosić żebyś odniósł się do zarzutu często stawianego Yamahom, że jeśli zapuścimy je cichutko, to nie słychać żadnych szczegółów i trzeba rozkręcić gałę, żeby poczuć co to grają..? Rozumiem,że to tak wymagającego amplitunera nie szczędziłeś grosza na kolumny, bo to od nich zależy jak i co będzie słychać. Generalnie - cieszymy się że się cieszysz. Każdy facet jest gazeciarzem i dlatego w tej branży nie ma kobiet?!:eek:k:
Zakup sobie tę gazetę(nr 11/2011), kosztowała 12,90 i będziesz miał gotowy opis klamota. Pzdr.

werf

Active member
Bez reklam
Chciałbym,Cie prosić żebyś odniósł się do zarzutu często stawianego Yamahom, że jeśli zapuścimy je cichutko, to nie słychać żadnych szczegółów i trzeba rozkręcić gałę, żeby poczuć co to grają..?

Słucham sobie teraz na 3067 w 2CH stereo bez suba Alphaville A Victory Of Love FLAC skala od -80 db do +16,5 Adaptive DRC Off kolumy obecnie podłączone MA RX 6
Piosenka zaczyna żyć powyżej -40 DB więc faktycznie to prawie połowa skali ale każde następne 2db jest już słyszalne i odczuwalne

Ostatnia edycja:

rokko

New member
hmmm - ale moj onkyo 809 ma podobnie. Jezeli chcemy aby dobrze gralo stereo nalezy kupic wzmacniacza nie ampli:( ja musze odkrecic powyzej 45, zeby bylo czuc dzwiek

FFooXX5

Klub HDTV.com.pl
VIP
specjalnie jest tak zrobione zeby była możliwość dokładnej regulacji na cichym poziomie jak oglądasz nocą ale tą opcje można wyłączyć i wtedy będzie szło równomiernie od samego początku

Vaderus

New member
Bez reklam
A ja teraz słucham na RX-V2067 CD "Armin van Buuren - 76" puszczony po analogu z BD-S1067 w stereo na kolumnach Magnat Quantum 607 w bi-amp'ingu przy gałce na -50dB (DRC OFF) i aż nadto mam szczegółów instrumentów i wokalu, basu, wysokich, przestrzeni i siły głosu.... o tej godzinie to i tak całkiem głośno... w dzień słucham na -40 do max -30... więcej nie da rady, bo sąsiadów będę miał na "niezaproszoną kawę"... ;) Dalej w noc mogę zejść bez problemów do około -60 i pozostać na kanapie jakieś 2,8m od kolumn.
Napewno dużo zależy od wydajności kolumn, co się przekłada na moc jaką do nich trzeba dostarczyć - im skuteczniejsze i lepszej jakości to, jak widać, niżej można zejść z głośnością bez uszczerbku dla radości słuchania.

aiji

Member
@Sławo
-zamiast gazety mam 150 stronicową instrukcję,zreszta juz do niej nie zagladam,bo wbrew pozorom obsługa wydaje sie byc skomplikowana tylko na początku,potem czlowiek sie przyzwyczaja do menu i jest ok i to pomimo tego,że nie jestem inteligentny,bo slodzę kawę:p
-reaktorem raczej nie jest,po kilku godzinach używania jest tylko przyjemnie :p ciepły
-klita,cóż to niestety fakt,ale niebawem lokum idzie na sprzedaż,i bedzie większe,a wolę wymieniać za rok, dwa kolumny niż sprzet (poza tym,jak słusznie zauważyleś,jesli można sobie na coś pozwolić...)
-zwykle słucham na poziomie -40dB (rodzina) i jest ok,choć kiedy jestem sam schodzę do -25,-20 i wtedy jestem:bober:
@darwiniusz
-bierz rx-y,jak dla mnie grały super,cóż kiedy miejsca brak
@sebol81
-De gustibus non disputandum

Ostatnia edycja:

Tomaso77

New member
Yamaha RX-A 2010 i Dali...?

Przymierzam się powoli do tego amplitunera. Chcę to spiąć z kompletem 5.1 Dali Concept (8, 2, Center, Sub) z perspektywą na Ikony (7, 2, Vokal 2, Sub, też 5.1). Jeszcze nie słuchałem tej Yamahy, która de facto wybija mi powoli z głowy Denona AVR 3312. Wolę dołożyć i kupić raz a porządnie. Tak, jak napisałeś - kolumny łatwiej "pomieniać" niż kloca. Ma ktoś doświadczenie z wysoką półką Yamahy i dużymi Conceptami? Słucham na codzień Eska TV, 4Fun TV, Viva, oryginalne płyty klimatów lat 80-tych, lubię "soczysty" dźwięk. Relacja muzyki do filmu u mnie to 65% muzy, 35% film. Pomieszczenie to 25mkw w bloku. Poproszę o pomoc...

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Concepty są raczej delikatne, cieple, zrownaowazone calym pasmem, ale bez ochów. Mała rozdzielczosc. Poprawna popularna, budzetowa seria.

Sprawdz jeszcze Zensory 7. Niedlugo zastapia Concepty, przez co graja dosc podobnie, lecz jak dla mnie dosc mułowate, zbyt ociężałe. Myslem, ze do jazzu sie nadają, ale wokale byly calkowicie pozbawione barwy i energii. Dire Straits - brak charakteru gitary, ACDC - bez emocji.

Za to Ikony 6 bardzo zywe, energiczne, skupiają się na górze (zasluga hybrydy - wstegi?), bardzo szczególowe, ale dolem słabo rozdzielcze, przez co niektorym moze to przeszkadzac. Z 2010 fajnie się zgrywaly. Sluchalem tez z 1010, ale 2010 gral troszke lepiej dolem, szczegolnie przy cichym sluchaniu (lepsze podzespoly, wieksza moc). Moze Ikon 7 bedzie mial nieco wiecej dolu.

Celowalem w Ikony, poki nie posluchalem Focali Chorus 816 ;)

skylight.pl

New member
Cześć. Mam problem z Yamaha RX-A2010. Pod wyjścia HDMI out podłączone są projektor Panasonic i TV Panasonic. Pomimo włączenia HDMI Out 1+2 na wyświetlaczu amplitunera świeci tylko HDMI OUT 2 i można korzystać z projektora lub telewizora przełączając kable HDMI. Czy ktoś ma pomysł, co zrobić ?

grynek77

New member
Concepty są raczej delikatne, cieple, zrownaowazone calym pasmem, ale bez ochów. Mała rozdzielczosc. Poprawna popularna, budzetowa seria.

Sprawdz jeszcze Zensory 7. Niedlugo zastapia Concepty, przez co graja dosc podobnie, lecz jak dla mnie dosc mułowate, zbyt ociężałe. Myslem, ze do jazzu sie nadają, ale wokale byly calkowicie pozbawione barwy i energii. Dire Straits - brak charakteru gitary, ACDC - bez emocji.

Za to Ikony 6 bardzo zywe, energiczne, skupiają się na górze (zasluga hybrydy - wstegi?), bardzo szczególowe, ale dolem słabo rozdzielcze, przez co niektorym moze to przeszkadzac. Z 2010 fajnie się zgrywaly. Sluchalem tez z 1010, ale 2010 gral troszke lepiej dolem, szczegolnie przy cichym sluchaniu (lepsze podzespoly, wieksza moc). Moze Ikon 7 bedzie mial nieco wiecej dolu.

hmm, ja wlasnie tez celuje w Ikony 6-ki mkII, focali nie sluchalem ale mowisz ze tak wielka roznica???
ja przymierzam sie bardziej do ampli marantza sr6006 lub sr7005 ;)
gdzies slyszalem ze yamaha z ikonami slabo dolem wlasnie gra, marantz i denon troche lepiej ;)
ja znowu muzyki slucham w 80%, najchetniej w stereo ale KD musi byc- wymog zonki :)
Marantz czy Yamaha zagra lepiej w stereo ???
pozdr.

Jok3r

New member
Bez reklam
Zdecydowanie Marantz. Zaoferuje Ci lepszą stereofonię, bardziej zrównoważony, jak dla mnie trochę bardziej selektywny i mniej sterylne brzmienie. Bardzo fajnie radzi sobie z umiejscowieniem sceny muzycznej w przestrzeni, bardzo dobrze rozgranicza partie poszczególnych instrumentów tworząc dobrą scenę.

grynek77

New member
musze sie wybrac na odsluch :D
mysle o SR6006 ale czytales na jakims forum dluugi watek na temat 6006 i 7005 i podobno jest bardzo duza rozniaca w jakosci audio miedzy nimi dwoma....
no zobaczymy :)

Tomaso77

New member

Dzięki za podpowiedź. Ocena Conceptów trafna - grają ciepło, ja zaś nie sprecyzowałem wszystkiego: Zestaw 5.1 na "dużych" Conceptach już u mnie stoi, muszę troszkę odczekać na luz finansowy i startuję po ampli - po wielu przemyśleniach sięgnę po Denona AVR 3312 (i nic niżej). Póki co fronty i tyły grają mi jako tako na starej wieży Sony :-x i tym jako półśrodkiem muszę się zadowolić na pewien czas. Muzyki na tym da się w miarę posłuchać (2x80W 8 Ohm + 2x20W 16 Ohm), okablowanie HI - END Rocara z przeplotami cyny 2x4 na frontach i 2x2,5 na tyłach. Dół, zwłaszcza w "ósemkach" potrafi zejść nisko (np. na MTV HD przyjemnie to brzmi), kopułki też nie leniuchują. Tak naprawdę dopiero od niedawna zagłębiłem się w temat, toteż w Concepty zainwestowałem na początek i przy Dali chciałbym zostać. Coraz bardziej obiektem moich westchnień stają się Mentory, ale do 25 mkw w bloku zestaw Mentor 6, 2, Vokal i Sub to max, co mogę postawić, bo po prostu większy zestaw będzie się "dusił", a AVR 3312 spokojnie pociągnie mi, jak sądzę, zarówno Cocepty, jak i Mentory 6. Pytanie, czy po przeskoku z Concepta na Mentora i pozostaniu przy AVR 3312 nastąpi przeskok w dźwięku... Cenowo między tymi modelami jest spora odległość;-)

Do góry