Yamaha BD-A1010 vs. Yamaha BD S1067

Vaderus

New member
Bez reklam
Powiedzcie mi jeszcze jak z głośnością wentylatora w tym odtwarzaczu ??

U siebie, w BD-S1067, w ogóle go nie słyszę.
Jak wygonię wszystkich z domu i będzie absolutna cisza i przyłożę ucho dosłownie na 3cm do frontu odtwarzacza, to wtedy jest szansa usłyszeć leciutki szumek.

zabsonik

New member
Witam ponownie
Dziś na stałe zagościł u mnie BD-A1010, pierwsze wrażenia super masywna konstrukcja, wentylatorka faktycznie wogóle nei słychać. Jeśli chodzi o mkv to podpiołem do niego pendrive 16GB NTFS i nagrałem 2 pliki jeden 3 gb drugi 9gb wszystko chodzi płynnie, dźwięk po wyjściu optycznym rewelacja, jutro bedę kupował kable analogowe i wtedy zobaczymy na co go stać. A tak przy okazji czy kable KODA YW-2084A będą dobre do podłączenia analogowego ?? Odtwarzacz jeszcze bede testował ale puki co jestem bardzo zadowolony.
Pozdrawiam

zegan

New member
witam.chlopaki pomozcie mam pytanie odnosnie odtwarzacza bd-a1010 podpietego do rx-v765.Jak uzyskac obraz 3d na tv oraz dzwiek na ampli majac podlaczony blu ray poprzez hdmi (video do tv ) oraz coaxial (audio do ampli).NIestety przy takim podlaczeniu pojawia sie komunikat o braku kompatybilnosci lub braku urzadzenia 3d.pliki mkv dzialaja bez zarzutu jedynie problem jest przy odtwarzaniu orignalnych blu rayow ;/.czy sprzetowo jest to mozliwe czy blad jest w ustawieniach ?!Niestety brak funduszy uniemozliwia zakup ampl 3d

rafix01

Member
Bez reklam
W celu obejrzenia filmu w wersji 3D, niezbędne są:
Full HD 3D TV + odtwarzacz Blu-ray 3D + kompatybilne okulary 3D + ampli 3D + HDMI 1.4a High Speed + film 3D :)

zegan

New member
dziękuję kolego za wyczerpująca odpowiedz!czytanie ze zrozumieniem sie klania!

problem w tym ze nie posiadam ampli 3d a chcialbym poscic dzwiek po coaxialu i pytam o taki sposob podlaczenia.
kablem hdmi podaje sygnal video bezposrednio na tv(przy ustawieniach audio i video po hdmi film jest odtwarzany problem w tym ze dzwiek jest na tv a nie na ampli) a coaxial na ampli.niestety menu filmu 3D wyrzuca mi komunikat o nie kompatybilności sprzetu czyli braku obslugi 3D jednego z urzadzen.
Nie pisz mi ze potrzebuje ampli 3D do ogldania filmow bo znajomy posiada ampli harmana odtwarzacz panasonica i wlasnie w wyzej wymienionym podlaczeniem wszystko hula a u mnie nie wiec problem moze byc w setupie lub odtwarzaczu.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Vaderus

New member
Bez reklam
Jeśli masz podłączone bd bezpośrednio do tv, to nie powinno byc problemu z obrazem 3D.
Sprawdź w odtwarzaczu w ustawieniach, czy masz włączone 3D.
Sprawdź jeszcze kabel hdmi.
Dźwięk jak najbardziej wystarczy po koaksjalu bezpośrednio na ampli.

zegan

New member
tak po kablu hdmi niema problemu z obrazem 3D ale zmieniajac ustawienia odtwarzacza w audio
* hdmi na off
* coaxial na bittstream
wywala komunikat o braku urzadzen 3D.

co ciekawe pliki mkv 3d sbs odtwarza bez problemu podajac obraz po hdmi na tv a dzwiek coaxialem na ampli

Vaderus

New member
Bez reklam
Nie chodzi o hdmi off i coaxial on, bo to są ustawienia dźwięku.
Nie pamietam w którym miejscu ale ustawia się gdzieś odtwarzanie bd 3d. Sprawdź menu system, bodajże.

rafix01

Member
Bez reklam
Nie pisz mi ze potrzebuje ampli 3D do ogldania filmow bo znajomy posiada ampli harmana odtwarzacz panasonica i wlasnie w wyzej wymienionym podlaczeniem wszystko hula a u mnie nie wiec problem moze byc w setupie lub odtwarzaczu.

nie napiszę Ci, że potrzebujesz ampli 3D,
napiszę Ci tak:
IDŹ do znajomego i spisz jak ma poustawiane wyjścia i zastosuj je u siebie! (zakładam, że pisałeś o oryginalnych filmach blu-ray)

zegan

New member
tak mam na mysli originaly.niestety on ma sprzet innej marki stad jest inny setup wiec prawdopodobnie u niego odtwarzacz za 550zl jest wstanie obsluzyc wyjescie coaxial i hdmi a yamaha za 1800zl juz nie co moim zdaniem jest bardzo nie fer dla ludzi majacych przeciez jakby niebylo nowy sprzet.Ciekawi mnie jednak skad sie to bierze przeciez coaxial podaje sygnal w dts tym bardziej ze mkv w 3D ida bez problemu.Wydaje mi sie ze jest to jedynie ograniczenie soft-we.

rafix01

Member
Bez reklam
w instrukcji a1010 nie widziałem info o blokadzie sygnału audio przy jednoczesnym podłączeniu hmdi i coax, ale może tak być, że audio idzie albo jednym (hdmi) albo drugim (coax) wyjściem

ps. z innej beczki o obrazie np. tuner C+ HD obsługuje jednocześnie obraz z hdmi i z euro, tuner n-recorder "enki" już nie, czyli albo hdmi albo euro

zegan

New member
postaram sie wrzucic prnt scrn z komunikatu przy polaczeniu hdmi-video i coaxial-audio na oryginalnej plycie bd 3d.za cholere niemoge tego rozgrysc choc wyczytałem w instrukcji ze wszystkie urzadzenia musza byc kompatybilne z 3D czyli musza obslugiwac hdmi 1.4 a rx-v765 niestety ma 1.3!jesli tak naprawde jest to jestem troche zazenowany takim marketingowym traktowaniem klienta ze strony yamahy tym bardziej ze sprzedawca top hifi informowal o mozliwosci takiego polaczenia bez koniecznosci wymiany amplitunera.

ps.prosze o pomoc te osoby ktorym ewentualnie udalo sie podlaczyc sprzet w wyzej wymieniony sposob :_) pozdrawiam

rafix01

Member
Bez reklam
[...] tym bardziej ze sprzedawca top hifi informowal o mozliwosci takiego polaczenia bez koniecznosci wymiany amplitunera.

niestety w PL sprzedawca, nawet z top hifi jest po to, aby sprzedać produkt :(
ja ostatnio wysłałem do kilku top hifi to samo pytanie...i co! odpowiedzi były różne :)

proponuje napisz jeszcze swoje pytanie do serwisu audio-klan, odpowiadają szybko...ciekawe co odpiszą

zegan

New member
ok rozwiazalem problem.jak napisal wczesniej Vaderus odtwarzacz podaje dzwiek na wszystkie wyjscia.Niewiem dlaczego z uporem maniaka probowalem wystartowac plyte przy ustawieniach audio-->hdmi off.Ustawilem hdmi i coaxial na reencode i smiga az milo.

ps.sprzedawca z top hifi jednak sie niemylil i nieprobowal mi wcisnac sprzetu, kupilem po odsluchu i swietnych opiniach modelu 1067 jak dotad jestem z niego bardzo zadowolony za jakosc dzwieku i obrazu oraz bezproblemowa obsluge mkv.

ps.jak bardzo poprawi sie jakosc dzwieku zastepujac coaxial analogiem??czy warto inwestowac kilka stowek w kable??

dziekuje za pomoc.pozdrawiam

Vaderus

New member
Bez reklam
Po kolei:
DTS HD MA i Dolby True HD tylko po HDMI albo reencode do pozostałych wyjść.
Wszystkie pozostałe, niższe formaty - ja różnicy nie słyszę między HDMI a coaxial/optyk
Analog - różnica słyszalna i to na korzyść. Ważne - sens tylko przy formatach poniżej pierwszych wymienionych. Warto i to bardzo stereo słuchać po analogu - dźwięk jest jakby pełniejszy, potężniejszy.
Takie są moje doświadczenia.

zegan

New member
mam pytanko z innej beczki.z jakich korzystacie ostawień w odtwarzaczu eliminując tzw kasze w obrazie.ostatnio zauważyłem ze obraz jest bardzo ziarnisty nawet przy 10gb plikow mkv (1080p).nie do końca czaje ustawienia tego odtwarzacza.dodam ze obraz z cyfry w hd jest super ostry plynny wiec ustawienia tv sa ok problem lezy gdzies w odtwarzaczu ;/

Do góry