Yamaha BD-A1010 vs. Yamaha BD S1067

Blendor

New member
obraz rewelacja , dzwiek po analogach rewelacja moze smialo konkurowac z oppo 83 ,
odtwarza wszystkie pliki mkv plynnie , niema zadnych problemow

poczytaj watek od poczatku do konca jest pre waznych rzeczy

Vaderus

New member
Bez reklam
Witam
Jeszcze mam pytanie odnośnie podłącznia Yamahy BD-A1010 do amplitunera RX-V 459 analogowo.
Jak wiadomo RX-V 459 jest amplitunerem 6.1 (podłączony jest zestaw 5.1) a blu ray 7.1 czy można było by podłączyć te 2 klocki z Yamahy BD-A1010 wyjsciami analogowymi do amplitunera do wejść Multi Chanel Imput z pominięciem dwóch tylnych głośników ?? i jak to będzie przy oglądaniu filmów DTS HD 7.1 ??

Jeśli łączysz po analogu, to żaden amplituner nie robi żadnej konwersji. Konwersję musisz włączyć w odtwarzaczu i tam ustawić wyjście 5.1 - DTS HD MA i Dolby THD 7.1 będą w odtwarzaczu przekonwertowane do 5.1. Ampli odtworzy wtedy właśnie 5.1 a dodatkowe kanały pozostaną po prostu nie wykorzystane.

Co do jakości obrazu i dźwięku, to potwierdzam jego wspaniałą jakość (porównywałem z Samsungami i LG oraz Playstation 3, które długo u mnie robiło za referencyjny odtwarzacz).
W testach w magazynach też tylko potwierdzają wysoką jakość tego modelu (BD-S1067).

Ostatnia edycja:

zabsonik

New member
A czy jest możliwość abym uzyskał dźwięk 7.1 z wyjść analogowych w Yamaha BD-A1010 na 6.1 w Yamaha RX-V459. Czy można wyprowadzić z Yamaha BD-A1010 2 przewody (dwa tylne głosniki w systemie 7.1) do amplitunera łącząc je w jeden (w systemie 6.1 jest jeden głosnik z tyłu) i czy wtedy dostawalismy mix 2 kanałów w jednym ?? Jakie przewody polecacie do połączeń analogowych oczywiście w rozsądnej cenie.
Pozdrawiam

rafix01

Member
Bez reklam
fragment testu z AUDIO maj 2011 dot. BD-S1067

"Obraz Yamahy przy płytach Blu-ray przypominał
to, co widziałem wcześniej z Cambridge
Audio 650BD – dobry, plastyczny, przyjemny
obraz, ale nie rekordowo rozdzielczy. Jeszcze
kilka lat temu tego typu odtwarzanie filmów
było czymś niebywałym. Dzisiaj to po prostu
dobry standard – nic więcej i nic mniej.
Yamaha
pokazuje jednak coś więcej – głębokie
barwy. Można je oczywiście podciągnąć w set-
-upie, ale to zawsze wiąże się ze zwiększeniem
ziarna i szumów. Tutaj, już przy podstawowych
ustawieniach, obraz był nasycony, wszystko
w ramach dobrego smaku."

cały test Yamaha - BD-S1067 - Odtwarzacze Blu-ray - Testy sprztu audio

zabsonik

New member
Dzięki za odpowiedz dotyczącą dźwięku i obrazu ale jeszcze nikt nie odpowiedział na moje pytanie powyżej odnośnie podłączenia analogowo 7.1 do 6.1.
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź

Vaderus

New member
Bez reklam
Dzięki za odpowiedz dotyczącą dźwięku i obrazu ale jeszcze nikt nie odpowiedział na moje pytanie powyżej odnośnie podłączenia analogowo 7.1 do 6.1.
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź

Możesz jeszcze raz, dokładnie napisać co chcesz uzyskać, bo za nic w świecie nie mogę zrozumieć.
Odtwarzacz BD-S1067 może skonwertować dowolną ilość kanałów audio do stereo analog. Może też skonwertować stereo "w górę" do analog do max 7.1. W konfiguracji odtwarzacza ustawiasz szczegóły ile wyjść ma być aktywne, opóźnienia i pasmo przenoszenia (large/small).
W amplitunerze analog odtwarzasz taki, jaki dostarczysz.

zabsonik

New member
Witam
Już tłumaczę o co mi chodzi. Otóż blu ray jest 7.1 czyli ma 8 wyjść analogowych 2 fronty, 2 boczne, 2 tylne, centralny i sub, mój amplituner jest 6.1 czyli 7 wejść analogowych 2 fronty, 2 boczne, 1tylny, centralny i sub. Czy można za pomocą przewodu 2RCA-RCA wyjścia odpowiedzialne za dwa głośniki tylne z blu ray podłączyć do jednego wejścia odpowiedzialnego za jeden głośnik tylny w amplitunerze ??
Bo jak wiadomo 7.1 jest to dodanie dodatkowego głośnika tylnego (oba grają mono) a w 6.1 jest to jeden głośnik. Czy udała by się taka sztuczka ?? Chyba teraz dobrze wytłumaczyłem.
Pozdrawiam

rafix01

Member
Bez reklam
Witam
Bo jak wiadomo 7.1 jest to dodanie dodatkowego głośnika tylnego (oba grają mono)

tu się mylisz, tylne nie są mono, tylko w każdym leci "coś innego" bo przecież jak sam napisałes są dwa wyjścia RCA na tylne głośniki z blu-raya :)

Generalnie jest albo dźwięk 7.1 (w każdym głośniku co innego słychać) albo dźwięk 2.0 czyli stereo :)

Może taki RCA "Y" załatwiłby sprawe podłączenia lub może sa ustawienia w blu na 6.1 (tu już instrukcja się kłania), ale generalnie zastosowałbym downmix do 5.1 na wyjściu blu-raya.

Vaderus

New member
Bez reklam
Jedyne wyjście u Ciebie, to 5.1 z BD i poszukanie trybu DSP w Twoim ampli, który "domiksuje sobie sam" dodatkowy kanał.
Jeśli miałbyś ampli 7.1 i chciałbyś zasilić nim 6 głośników (czyli tylko jeden tylny), to wtedy bierzesz sygnał z kanału lewego dla tylnych i w konfiguracji ampli zaznaczasz, że masz 6.1. Nigdy w życiu nie kombinuj zwierania żadnych kanałów... no chyba że szukasz powodu do kupna nowej zabawki.

rafix01

Member
Bez reklam
Nigdy w życiu nie kombinuj zwierania żadnych kanałów... no chyba że szukasz powodu do kupna nowej zabawki.
Spokojnie :) ... przecież suba aktywnego można podłączyć przez przejściówkę "Y", czyli z suba wychodzą dwa RCA i tu podłączasz "Y" RCA a do ampli wchodzi już tylko 1 RCA i nic sie nie pali a sub gra minimalnie głosniej :)

podobnie w car audio, jak komus brakuje wyjść PREOUT w radioodtwarzaczu to stosować można "Y"

także nie od razu uszkodzenie, bo po coś wymyślili "Y" RCA :)

Rozwiązanie Vaderus'a jak najbardziej OK :)

Ostatnia edycja:

Vaderus

New member
Bez reklam
Pewnie, że można użyć kabelka Y tylko trzeba pamiętać, że wchodzi zawsze jeden a wychodzą 2 - nigdy odwrotnie, nigdy nie zwieramy dwóch wyjść.
:)

zabsonik

New member
U mnie bym podpiął do yamahy 2 rca a do amplitunera 1 rca tylko czy coś by to dało czy dźwięk wchodzący do amplitunera byłby zmiksowany. Gdzieś czytałem ze systemy kina domowego 7.1 to rozbicie systemu 6.1 a dokładnie tylnego głośnika centralnego na dwa głośniki efektowe i że dźwięki jakie z nich wychodzą są jednakowe czyli mono. Powiedzcie mi jeszcze jak wypada dźwięk ze złącz analogowych do złącz cyfrowych ??

rafix01

Member
Bez reklam
Dokładnie jest tak jak Vaderus napisał, mostkujemy wyjście.

U mnie bym podpiął do yamahy 2 rca a do amplitunera 1 rca tylko czy coś by to dało czy dźwięk wchodzący do amplitunera byłby zmiksowany. Gdzieś czytałem ze systemy kina domowego 7.1 to rozbicie systemu 6.1 a dokładnie tylnego głośnika centralnego na dwa głośniki efektowe i że dźwięki jakie z nich wychodzą są jednakowe czyli mono. Powiedzcie mi jeszcze jak wypada dźwięk ze złącz analogowych do złącz cyfrowych ??
z blu 2 RCA tylnego głośnika łączysz za pomocą "Y" i do ampli wchodzi 1 RCA na tylny głośnik
Można tak ująć, że będzie zmiksowany dźwięk na wejściu do ampli.
Przy dźwięku DTS HD MA 7.1 każdy kanał ma dedykowany dźwięk, czyli tylne też, może być i tak, że w obu jest to samo, ale niekoniecznie.
Z 1067 po analogu dźwięk będzie pewnie bardziej ciepły niż po HDMI, takie chodzą opinie użytkowników. Po analogu zawsze będzie ciszej niż po cyfrowym, ale to nadrobisz ustawieniami w ampli.

Vaderus

New member
Bez reklam
Nie zauważyłem u siebie różnic w glosnosci natomiast są różnice w jakości czy sposobie odtwarzania dźwięku. Często, bo nie zawsze, audio po analogu daje ładne wrażenie pełniejszego, bogatszego. Zauważalne jest to głownie przy formatach o małej rozdzielczości, jak CD. Przy audio o wyższej rozdzielczości różnice są praktycznie nieslyszalne, wtedy zostawiam hdmi.

zabsonik

New member
samą głośnością też, ale bardziej mi chodziło o ustawienie "level" każdego kanału np. +3dB

A no mam w ampli możliwość ustawienia level każdego głośnika od -10 do +10 ale chyba wszyscy właściciele yamahy to mają. W poniedziałek najpewniej idę zamówić Yamahe bd-a1010 myślę ze nie zawiodę się na tym co pisałem czyli odczytujące mkv, dyski ntfs no i audio analog. A mam jeszcze jedno pytanie czy to prawda że yamaha czyta tylko po usb dyski do 16GB ?? bo na którymś forum delikwent napisał ze po usb czyta tylko pendrive do 16 GB ?? czy tez odczyta np dysk 1000gb ntfs po usb ?? i czy odczytuje mkv o wielkości większej niż 10 GB ??

Vaderus

New member
Bez reklam
Sprawdzałem, 3TB HDD niestety nie widzi ;(
Pendrive'y mam do 16GB i tu bez problemów.
Nie mam w tej chwili nic innego pośredniego do testów. Poza tym nie podlączam dysku w ogóle - odtwarzam wszystko z serwera po DLNA.

zabsonik

New member
Jeśli nie odczytuje dysków do 1TB lub 2TB to trochę kiszka. A czy któryś z was posiadaczy Yamaha BD-A1067 przed zakupem tego bd zastanawiał się jeszcze nad czymś takim jak Dune hd max ??

Do góry