Witam
Jeszcze mam pytanie odnośnie podłącznia Yamahy BD-A1010 do amplitunera RX-V 459 analogowo.
Jak wiadomo RX-V 459 jest amplitunerem 6.1 (podłączony jest zestaw 5.1) a blu ray 7.1 czy można było by podłączyć te 2 klocki z Yamahy BD-A1010 wyjsciami analogowymi do amplitunera do wejść Multi Chanel Imput z pominięciem dwóch tylnych głośników ?? i jak to będzie przy oglądaniu filmów DTS HD 7.1 ??
Dzięki za odpowiedz dotyczącą dźwięku i obrazu ale jeszcze nikt nie odpowiedział na moje pytanie powyżej odnośnie podłączenia analogowo 7.1 do 6.1.
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź
Witam
Bo jak wiadomo 7.1 jest to dodanie dodatkowego głośnika tylnego (oba grają mono)
SpokojnieNigdy w życiu nie kombinuj zwierania żadnych kanałów... no chyba że szukasz powodu do kupna nowej zabawki.
z blu 2 RCA tylnego głośnika łączysz za pomocą "Y" i do ampli wchodzi 1 RCA na tylny głośnikU mnie bym podpiął do yamahy 2 rca a do amplitunera 1 rca tylko czy coś by to dało czy dźwięk wchodzący do amplitunera byłby zmiksowany. Gdzieś czytałem ze systemy kina domowego 7.1 to rozbicie systemu 6.1 a dokładnie tylnego głośnika centralnego na dwa głośniki efektowe i że dźwięki jakie z nich wychodzą są jednakowe czyli mono. Powiedzcie mi jeszcze jak wypada dźwięk ze złącz analogowych do złącz cyfrowych ??
Po analogu zawsze będzie ciszej niż po cyfrowym, ale to nadrobisz ustawieniami w ampli.
samą głośnością też, ale bardziej mi chodziło o ustawienie "level" każdego kanału np. +3dB