Zgadzam się. Dla mnie to w ogóle nieporozumienie wydawać jakieś pół generacje. Konsola na starcie powinna być mocna i kosztować ze 3k, tak jak to było kiedyś. Nie byłoby wtedy tego całego cyrku jaki jest teraz. Sądziłem ze Scorpio to jednak będzie cos lepszego. Szczegolnie w kwestii procesora. Ciekawy jestem jak ta konsola poradzi sobie z sandboxami, bo to ze Forza leci sobie w natywnym 4K nie robi na mnie wrażenia. Ta gra od zawsze była świetnie zoptymalizowana na Xboxie.
Dlatego tak wrzucają na front Forzę chwaląc się niskim zużyciem GPU, a więc dużym zapasem jeszcze. Jakoś konsolę trzeba przedstawić i pomysł 'sprzedać' żeby jak najwięcej osób kupiło konsolę na starcie.
W Jakimś sandboxie byłoby zupełnie inaczej i Scorpio nie prezentowałby się tak dobrze. Marketing..
Zdania nie zmieniam, osoby, które zainwestowały dużą kasę w PC nie kupią na pewno Scorpio, bo nie ma ku temu żadnego powodu.
Paradoksalnie nawet, to część gier wychodzi na PS4 i na PC z pominięciem XONE właśnie, chociażby głośna NieR: Automata sprzed miesiąca.
Scorpio może być opcją tylko dla części osób, które mają zwykły XONE i zdecydują się na sprzedaż go i zakup Scorpio lub dla tych, którzy mają PS4 (Pro) ale chcą też drugą konsolę XONE, bo nie zamierzają wcale w PC inwestować, albo w ogóle takowego nie mają, a jedynie np. laptopa/notebooka.
--
Czy poza nielicznymi wyjątkami (np. RDR w ramach wstecznej kompatybilności) jest jakikolwiek tytuł na XONE, którego nie ma na PC (W10)?