Wzmacniacz stereo czy ampli tuner stereo?

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Wzmacniacz stereo czy amplituner stereo?

Oczywiście pomijam fakt iż wiadomo, że różnią się głównie obecnością tunera radiowego (takowy będzie w ampli tunerze AV i rzadko wykorzystywany). Chodzi mi wyłącznie o aspekt jakości brzmienia (w przyszłości również może o zabawę w końcówkę mocy ze ampli tunerem AV, koniecznie z dedykowanym wejście typu Main In, lecz nie wszystkie amplitunery stereo mają tą możliwość – wzmacniacze już tak). Zauważyłem, że tanie amplitunery są w takiej samej cenie lub 100-200 tańsze od ampli tunerów stereo w swojej klasie, nawet są czasem o kilkadziesiąt watów mocniejsze (na kanał), np.:
- Denon amplituner DRA-700AE vs wzmacniacz PMA-720AE (oba ok. 1700 zł)
- Yamaha amplituner R-S700 (ok. 1600 zł) vs wzmacniacz A-2700 (ok. 1800 zł)
- Onkyo amplituner TX-8030 (ok. 1500 zł) vs wzmacniacz A-9377 (ok. 1700 zł)

Podejrzewam więc, gdyby odjąć radio z ampli tunera to reszta elementów będzie tańsza (gorsza?) od typowego wzmaka bez radia. Czy nie lepiej zatem decydować się na sam wzmacniacz?

Ostatnia edycja:

Bepeh

New member
tak tak gra lepiej a tuner zewnetrzny lepiej niz wbudowany

wiem na wlasnym polu, mam stary ale jary tuner radiowy kenwooda podpiety z wzmakiem stereo marantza a wczesniej mialem w innym pokoju podobnej klasy amplituner yamaha, dobry zewnetrzny tuner polecam, są takie które są miltidostepowe czyli wraz z radiem internetowym jako dodatkiem-robi je kilka znanych i mniej znanych firm

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Nie masz kasy na wzmacniacz kup ampli Harmana HK 3390 ,prawdę mówiąc nie wiele jest tak bardzo udanych urządzeń .Prawdziwa jazda się zaczyna gdy podłączy się gramofon - bardzo dobrze to świadczy o konstrukcji tego klocka
Pogadaj z "Czarnym Ninją" ma dość dobrą cenę na ten klocek

Madas

New member
Bez reklam
miałem podłączony jakiś czas HK 3490 i grał na prawdę bardzo dobrze a teraz mam wzmacniacz ale już innej firmy i lepiej jednak to gra, ale z czystym sumieniem polecam Harmana 3490 bardzo dobra konstrukcja o dobrym brzmieniu

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Dostawa jak dozbieram, bo chce kupic wszystko na raz (Ampli 6, wzmak 7, BD 5, i pewnie CD 6), bez rat. Kolor raczej czarny ze wzgledu na ogladanie glownie w ciemnosci, a czesto u mnie od jasnych powierzchni odbija sie to i owo. Srebrny podoba sie bardziej zonce, choc nie powiem w dzien chyba tez bardziej pasowalby do reszty bialego sprzetu. Kwestia jeszcze nie rozwiązana :)

O, a pewnie będziesz mógł odpowiedziec. Słuchalem, ale ciekaw jestem Twojej opinii, czy slyszysz roznice sluchajac muzy na wzmaku 7004 z BD UD5005 a z odtwazaczem CD (nie wiem jak posiadasz i czy w ogole robiles takie porownanie?) ?

Ostatnia edycja:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Po pierwsze temat ma ponad rok ;)
Po drugie temat dotyczył amplitunera stereo a nie o amplitunera kina ;)
Po trzecie dawano rozwiązany ;)
Po czwarte dzięki za dobre chęci ;)
Po piąte pozdrawiam ;)

Do góry