Wymiana Harman Kardon AVR 360 na AVR 161

sturek

New member
Rozpocząłem ten wątek, więc czuję się też zobowiązany do zakończenia. Tak jak już napisałem wcześniej, AVR 360 został u mnie. Przybył natomiast zestaw Monitor Audio BX6 + Center + BX1 (dzięki koledze Geronimo zx!).
Oczywiście jest już dużo lepiej w mojej drodze do doskonałości ;)
W 32 m2 Harman bardzo dobrze zgrywa się MA. Pojawiło się więcej przestrzeni. Dźwięk jest taki jakiego oczekiwałem. Więcej przejrzystości, wysokich i basu. Oczywiście po podłączaniu na próbę wzmacniacza Marantza 6002, bas jest głębszy i niższy, ale co zrobić… to oczywista oczywistość.
Będę jeszcze musiał rozwiązać w przyszłości temat subwoofera (teraz gra ten z zestawu TAGA), bo do kina potrzeba mi trochę więcej basu niż sam BX nie tak dużo, ale jednak...
Tak więc póki co jestem zadowolony, że KH 360 został, a dzięki BX gra pięknie jak nigdy dotąd, zwłaszcza w stereo.

sturek

New member
Mam jeszcze prośbę o pomoc w doborze suba do mojego zestawu Harman AVR360 + MA BX. Salon 32m2 częściowo otwarty. Suba potrzebuje do kina choć czasem chciałbym by zagrał jako dodatek do stereo. Dodam, że obecnie mam suba Taga 6150 o mocy 150W i głośniku 10". Ponieważ volume suba ustawiam na godzinę 11, nie potrzebuje jakiegoś potwora mojego słuchania, zależy mi na poprawie jakości. By nie dudnił i był bardziej przyjemny w odbiorze. Budżet max 1000 zł. Nie mam możliwości odłuchów.
Co biorę pod uwagę:
(Oryginalny BX niestety odpada ze względu na cenę 2,5 tys :( )
- Monitor Audio MRW10 trochę drogo, może spotkałbym używany.
- Taga Platinum v2. SW 10 - jest do kupienia poniżej 900 zł, ale nie widzę opinii - pasowałby mi stylistycznie ;)
- Jamo J10.
Pytanie za 100 pkt. czy przy takim budżecie jest w ogóle szansa na poprawę brzmienia?

Ostatnia edycja:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Osobiście Ci poradzę żebyś jednak dozbierał do czegoś lepszego. Nie wiem czemu niektórzy traktują suba tylko jako dodatek, a przecież to on pełni w kinie kluczową rolę. Masz dobry i mocny amplituner oraz niezłe kolumny, więc aż się prosi o podobnej klasy subwoofer. Jak ktoś posiada zestawy Jamo, Prism, Koda, to może sobie dokupić sub za 1k, chociaż i w takim wypadku kupno droższego w niczym nie przeszkadza, bo to jest jakby osobny element. Każdy chce mieć dobrej jakości i mocny bas, a nie oszukujmy się że im droższa konstrukcja tym jakość lepsza. Ja przy tym sprzęcie co masz i metrażu bym dozbierał do 2-2,5k i wtedy jest w czym wybierać. Z tańszych a dość dobrych i mocnych subwooferów zobacz np. Klipsch SW 112 ( 300W ciągłej, 30cm przetwornik, zejście do 26Hz), cena ok 1500zł ale pogadaj z Blackninja bo może da radę załatwić taniej.

sturek

New member
Ten Klipsch to raczej 2,5 tys. więc odpada, chyba że Klipsch R-12SW Reference. Tak jak napisałem mimo dużej przestrzeni nie potrzebuje mocnego suba, gdyż słucham wieczorami, a dwójka małych dzieci śpi słodko w tym czasie na górze (otwarty salon). Tak więc doprecyzuję pytanie czy sub Monitor Audio z serii MR podejdzie pod BX, czy lepiej poczekać na jakąś używkę np. słynnego Rel T5 (choć nie pasuje mi jego kształt i kolor,niestety muszą to uwzględnić ;) Czy może ktoś słuchał tej Tagi z serii platinum?

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Teoretycznie każdy subwoofer będzie pasował, bo jak pisalem to jest osobny element zestawu. Kwestią pozostaje jakośc basu, jakość komponentów, moc i wielkość przetwornika itd. Dlatego ja bym wolał kupić coś porządnego, niezależnie od wielkości pomieszczenia. Sub MA MRW - 10 to konstrukcja BR, a BXW-10 to zamknięty, więc pewnie do muzyki będzie szybszy. Faktycznie, źle spojrzałem na ceny, ale tańsze masz modele SW 350, R-12SW czy SW-110. REL T5 to fajny sub ale nie na 30mkw salon. Tutaj już prędzej T7 a najlepiej T9. Pytałeś Blackninja o ceny?

mors111

Active member
Bez reklam
wg mnie aż tak dużo nie zyskasz na jakości
-Jamo J10 - chwalony suba za jakość i swoją cenę
-Taga Platinum Sw10 , pewnie lepszy niż to co masz , ale czy będzie wielki skok trzeba by posłuchać
-MA MRW-10 najciekawszy ale i najdroższy
-REL T5 zdecydowanie za mały do tych kolumn co posiadasz jak i pomieszczenia
skoro masz dobre kolumny to szukaj suba typowo pod kino , te co wymieniłeś są OK , le przepaści nie będzie po przesiadce

jak chcesz kopa w kinie to JBL 150/250 , 250 w szczególności

sturek

New member
Dzięki za porady, bo wiadomo w takich sprawach (zazwyczaj budżet zabija marzenia) nie ma to jak spojrzeć neutralnie z boku. Mam jeszcze takie pytanie jak to będzie z tymi calami, czy 12 cali będzie lepsze pod każdym względem od 10, czy jednak 10 będzie trochę szybsza (oczywiście mam na myśli taką samą serię), bo np. Jamo J10 i J12 nie dzieli duża różnica cenowa, przy Klipschu jest już trochę więcej.
I jeszcze jedno pytanko jak można (może trochę głupie), ale czy średnica głośnika ma wpływ na rozchodzenie się basu po całym domu, tak jak pisałem salon otwarty z dwóch stron.
Podkreślam jeszcze, że dla mnie najważniejsze jest by ten sub grał ładnie na umiarkowanym poziomie głośności, niestety na pełne efekty nie mogę sobie pozwolić.

Ostatnia edycja:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Na ogół suby z większym przetwornikiem mają dodatkowo większą moc i są dedykowane do większych salonów. Z punktu widzenia niższego zejścia i mocy to im więcej tym lepiej, ale w przypadku muzyki te z mniejszym mogą być szybsze. Ogólnie, to nie jest taka prosta sprawa bo do muzyki kupuje się inne konstrukcje i do kina, dodatkowo producenci wypuszczają róznej wielkości i mocy konstrukcje żeby każdy mógł sobie dopasować do swojego salonu. Do pokoju 15mkw wstawisz sub z głośnikiem 20cm i w miarę dobrze się sprawdzi, ale na ponad 30mkw już taki sub będzie niewystarczający. W drugą stronę jest podobnie, bo wstawienie na 15mkw suba z 30cm przetwornikiem o mocy ciąglej powiedzmy 400W nie ma sensu, bo nie wykorzystamy jego możliwości. U ciebie mozna wstawiać większe, bo masz co nagłośnić, tylko kwestia czy zależy Ci bardziej na kinie czy muzyce? Dodatkowo przy takim założonym budżecie i tak nie poszalejesz, dlatego jak pisałem bym dozbierał i odłożył zakup w czasie. Nie ma sensu kupowanie czegokolwiek, bo to tak jak byś kupił sobie paroletnie BMW 3 i zalożył do niego 14" stalowe felgi:) Niby na nich też pojedziesz, ale to trochę nie pasuje, a dodatkowo w przypadku lepszego subwoofera ta jakość basu też może być lepsza ( bardziej kontrolowany, bez dudnienia czy buczenia).

popej

New member
Dokładnie biorąc, to nie średnica głośnika jest ważna ale objętość powietrza, jaką potrafi przesunąć.

Objętość to jest powierzchnia głośnika razy maksymalne przesunięcie membrany. Powierzchnia wynika ze średnicy a maksymalne przesuniecie z konstrukcji magnesu, cewki i sposobu zawieszania membrany. Jak w opisie głośnika jest słowo "long-throw" to oznacza, że jest projektowany na duże przesunięcia membrany.

Baltazar Gąbka

New member
Bez reklam
Dzięki za porady, bo wiadomo w takich sprawach (zazwyczaj budżet zabija marzenia) nie ma to jak spojrzeć neutralnie z boku. Mam jeszcze takie pytanie jak to będzie z tymi calami, czy 12 cali będzie lepsze pod każdym względem od 10, czy jednak 10 będzie trochę szybsza (oczywiście mam na myśli taką samą serię), bo np. Jamo J10 i J12 nie dzieli duża różnica cenowa, przy Klipschu jest już trochę więcej.
I jeszcze jedno pytanko jak można (może trochę głupie), ale czy średnica głośnika ma wpływ na rozchodzenie się basu po całym domu, tak jak pisałem salon otwarty z dwóch stron.
Podkreślam jeszcze, że dla mnie najważniejsze jest by ten sub grał ładnie na umiarkowanym poziomie głośności, niestety na pełne efekty nie mogę sobie pozwolić.
Popatrz na JBL Studio 250P.

Do góry