Wymiana dysku - problem z miejscem

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Mam problem: :confused:

Chciałem wymienić dysk w PS3 z 160GB na wiekszy. W tym celu robię BackUp na zewnetrzny dysk 80GB na FAT32 po USB (oba porty, gdyby chciał więcej napiecia). Do zgrania ok. 40 GB. Niestety, po ok. 30% wywala mi komunikat:

"Nie mozna ukonczyć tworzenia kopii zapasowej. Błąd 80010038"

Pomyslałem, pewnie z zewnetrznym dyskiem cos nie tak. Wziąłem inny, 200GB, i to samo :confused: Więc sugeruje to błąd dysku w PS3
Pomyslałem, czy czasem nie mam jakis plikow wiekszych niz 4GB, ale nie.
Pogrzebałem na innych forach. Problem się zdarza i wg uzytkownikow dotyczy uszkodzonych danych w plikach sciagnietych z PSStore, głownie gier. Fakt, demek mam troche, ale juz wymieniałem dysk z nimi kilka tygodni temu i nie było problemow. Od tego czasu nic nie sciagałem

Inni sugerują, że to wina saveow z Little Big Planet (owszem mam zainstalowaną). Jesli tak to mam to teraz wszystko skasowac, tyle zabawy od nowa? Backup tez juz robiłem z LBP i nie było problemów.

Pewnie nie da sie zwyczejnie wyciagnać dyzia z PS3, podpiac do windowsa, zgrac na nowy i włożyć do PS3? :confused:
Klops, nie wiem co robić :(

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Masta, jak zwykle dowcipny i pomocny.
Poczytaj post dwa posty wyzej i pogłowkuj, czy informacji o jakich pisze nie zdobyłem czytajac inne fora i znajdujac je na Google? Zastanawiające?

Masta_J

Active member
Bez reklam
Czytałeś w ogóle np. drugi link z tego wyszukiwania?
Zastanawiające bo z tego wynika, że nie czytałeś...

Pozdrawiam,

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Jak juz pisalem, uzyłem Googla, i czytałem wypowiedzi z tego i innych linkow. Wg mnie dalej nic z tego nie wynika. Mam obecie zainstalowane 2 gry: GT5 i LBP i kilkanascie demowek. Tez wczesniej pousuwalem wszystkie fotki, muzyke i wideo i dalej nic. Pytanie jak zgrac savy skoro nie da sie ich zgrac? Moze ktos mial podobny problem i wytłumaczy jego łopatologiczne rozwiazanie (nie chodzi o walenie łopatą po czarnuli :D )

Masta_J

Active member
Bez reklam
A wg mnie wynika - masz na dysku jakiś chroniony kontent i do czasu aż go nie usuniesz nie wykonasz backupu, więcej - nie ma na to żadnej rady.
Sytuacja oczywiście kuriozalna ale takie są fakty.

Czy coś się zmieniło odnośnie zgrywania save'ów?
Bo ja sobie je normalnie na pena zgrywałem.

Pozdrawiam,

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Spróbuje. Dzimi mnie jednak to, ze robiłem BackUp kilka tygodni temu przy wymianie dysku. Poszło normalnie. Od tamtej pory niczego więcej nie dogrywałem, itp, w nic nie grałem. Dlaczego wtedy sie udało, a teraz nie ? Jedyne co to soft 3.15

Masta_J

Active member
Bez reklam
Być może to właśnie kolejna fuka w sofcie, ja nie robię w ogóle update'ów opcjonalnych, chyba, że coś mi się kasztani i ten update ma to poprawić.

Pozdrawiam,

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
usuniete mam wszystkie pliki typu muzyka, wideo, foto, listy odtwarzania. savey gier tez udalo sie skopiowac. Dalej to samo.
Zostaly jedynie demka gier. nie chce ich usuwac, bo sciaganie ich trwalo wieki (wolne lacze), a przy porzednich backupach kopiowaly sie bez problemu.
Zostały jeszcze 2 zainstalowane gry; gt5 i lbp. Tez mam je usunac, potem zaistalowac i przywrocic savey?

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Masta, dziekuje Ci za chec pomocy, ale bez obrazy, wybacz, Twoje linki nie byly pomocne, i do niczego sie nie przekonalem. Jak juz pisalem wczesniej, czytalem je tez wczesniej i nie porzyniosly one rozwiazania. Problem nadal nie rozwiazany. Problem nie dotyczy równiez najnowszego firmwaru, dlatego, że podobne problemy pojawialy sie ludziom juz w starszych wersjach softu. Gdyby tylko sony dodalo mozliwosc wyswietlania komunikatu, co odkladnie powoduje błąd, mozna byloby go precyjnie zolokalizowac i naprawic bąź usunąć.,np. "Błąd kopii zapasowej;, nie mozna ukonczyc z powodu uszkodznia w plikach gry warcaby" (ale walnąłem z tymi warcabami :D ). Wtedy wiem, ze jesli juz musze usunac to wywalam okreslona gierke, a nie wszsytkie w ciemno.

Podsumowując; usunalem wszystkie wideo, muzyke, foto i savy. Zostaly jedynie dema i 2 zainstalowane gry, ktore wczesniej nie powodowaly bledu 80010038 podczas backupu.
gdyby to one byly przyczyna, to porzednie backupy tez by nie poszły
gdyby to one byly przyczyna to kolega rarut z linku powyzej (i wielu innych uzytkownikow) tez nie wykonalby backupu.

Masz moze jeszcze jakies pomysly? Rozkładam juz rece. W sieci nie widze rozwiazania

Ostatnia edycja:

Masta_J

Active member
Bez reklam
Cytujesz je w późniejszych postach więc chyba jednak do czegoś się przydały.
A to, że nie przyniosły rozwiązania to już inna sprawa, nie na wszystko jest gotowe rozwiązanie, czasami rozwiązania nie ma wcale.

Więcej pomysłów nie mam.

Pozdrawiam,

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
W kazdym razie dziekuje.

Korekta:
z tym firwarem troche sie pospieszylem. Patrzac na daty postow umieszczanych w sieci z tym problemem, najwczesniejsze sa z polowy listopada 2009. Czyzby jednak firmware walniety? Choc 3.15 jest od 10 grudnia, ale poprzeni moze powoduje problemy. Domyslam, sie, ze wypuszczajac nowy firmware programisci Sony nie zawsze pisza nowy kod, tylko czasem cos poprawiaja, dodaja do juz istniejacego. Moze od wersji 3 cos sie knoci, lub po cichu dodali zabezpieczenie przed kopiowaniem demek (moze ktos juz ominal zabezpieczniea Sony i dlatego?) To tylko moje domysly.

Tom_Bod

New member
Jak zgrać dane z HDD do PS3?

Koledzy!

Do wczoraj byłem dość szczęśliwym posiadaczem domowego Media Center opartego na PC-cie, Viście i jej WMC.
Postanowiłem sobie "dogodzić" i zwiększyć funkcjonalność takiego centrum zamieniając go na PS3. Wartością dodaną są napęd BR i konsola gier.
Wszystko pięknie, tylko jak teraz zgrać do PS3 moje dotychczasowe zasoby w ilości ok. 100 GB - fotki i własne filmiki?
Mam to na zewnętrznym dysku Seagete'a. Ale podłączenie go do PS3 nie przynosi żadnego efektu.
Podłaczenie pendrive'a - owszem.
Ale nie chciałbym 100 GB przenosić na 30 razy.
Jest tu jakiś knyf, który może mi pomóc? Można ten HDD jakoś wprost podłączyć?

P.S.
Teraz gdzieś wygooglałem - ten zewnętrzny dysk mam w strukturze NTFS. A chyba powinien być FAT32. Prawda li to? :)

pozdr.
tomek

Ostatnia edycja:

cyber78

Member
Bez reklam
Dokładnie tak , partycja na dysku musi być w FAT32.
Najprościej będzie usunąć na tym przenośnym dysku partycję NTFS i na czas przenoszenia danych założyć dużą partycję FAT32.

Tom_Bod

New member
Faktycznie, to NTFS był problemem. SwissKnife poradził sobie z tym bez problemu. ;)

Teraz kolejne fazy poznawania funkcjonalności, a raczej sposobu organizacji zaimplementowanej w PS3.
Pierwsze wrażenie nie napawa mnie optymizmem.

Mam swoje archiwum (foty i filmy) zbudowane w strukturze drzewiastej -są więc kategorie główne, typu "Rodzina", "Uroczystości", "Znajomi", "Wyjazdy", a w tych podfoldery poszczególnych zdarzeń/imprez (a dopiero w nich materiał źródłowy, czyli te własnie foty czy filmy).
No i nie udaje mi się takiej drzewiastej struktury zbudować w PS3.:cry:

Mam na tym zewnętrznym dysku stworzony katalog PS3, dalej PHOTO, a w nim to moje "drzewo".
Ale kiedy kopiuję dane do PS3 to "ginie" mi ten podział na kategorie główne, w menu konsoli widzę już poszczególne "albumy".
Co więcej - giną ich nazwy, która zamiast precyzyjnego opisu, który miałem, staje się datą kopiowania folderu do PS3.

Macie Szanowni i Doświadczeni Forumowicze jakiś patent na to, by łatwo i przyjemnie "sklonować" sobie istniejącą w PC-cie organizację takiego drzewa do PS3? :p
pozdr. tomek

Do góry