Wymiana dysku - problem z miejscem

Masta_J

Active member
Bez reklam
dienekes' shade napisał:
U mnie po formacie wyszło 31/37 GB. Tak samo jest w nowej konsoli. Tyle że 9 GB to nie 10%, a niemal 25% z 40 GB :confused:
Chłopaki help!
Mi zeżarło 35 GB dysku!
Wsadziłem świeżutkie 320 GB, z których i tak do użytku jest 298 GB.
A tu konsola mi pokazuje Free space 263 GB / 298 GB a dysk jest świeżo po pełnym formacie, który nota bene trwał prawie 20 godzin...
Najpierw był tylko quick format i to samo więc zrobiłem pełny i nadal lipa.
Ktoś z Was ma 320 GB i pamięta jak było u niego świeżo po włożeniu nowego dysku?

EDIT:
Z tego co wyszukałem w sieci to chyba się muszę z tym pogodzić. Ciekawe ile dysku sobie PS3 zabiera przy 500 GB...

Dzięki i pozdrawiam,

Ostatnia edycja:

Masta_J

Active member
Bez reklam
Moment, moment.
To, że pokazuje 298 GB to jest jasne - wynika ze stosowania innych jednostek przy podawaniu pojemności dysku przez producentów a więc z marketingowych 320 GB robi się użytkowe 298 GB.

Jednak mi konsola pokazuje wolnych 263 GB i o to pytam.

Pozdrawiam,

gadulinho

New member
Bez reklam
Masta_J napisał:
EDIT:
Z tego co wyszukałem w sieci to chyba się muszę z tym pogodzić. Ciekawe ile dysku sobie PS3 zabiera przy 500 GB...

Dzięki i pozdrawiam,

Kiedyś gdzieś czytałem, że jest to około 10%, niezależnie od wielkości dysku. Pasowałoby przy 40 GB, i 320 GB gdzie jest to około 10%

Masta_J

Active member
Bez reklam
mataman napisał:
yyyy,eeee, ten tego, o co kamon ??? gadasz sam ze sobą ??? :D
Tak to jest jak chcesz komuś pomóc :D

Wpadł kolega, zadał głupie pytanie, ja mu odpowiedziałem a on w tym samym czasie najpierw zedytował posta a potem go usunął.

Pozdrawiam,

wasylhh

New member
Bez reklam
Carty napisał:
Wczoraj 233 całkowitej pojemności minus 27 poprzedniej zawartości to nie jest 180GB, tylko 206. Wygląda to tak, jakby przywrócona zawartość zajmowała na nowym dysku dwa razy więcej miejsca niż na starym. WTF??
Spotkał się ktoś z czymś takim?

yyyy nic w tym dziwnego, bo PS3 automatycznie podczas formatu nowego dysku odklada sobie wolne miejsce na other OS np. linux. Druga rzecz zwroc uwage na to jak bedziesz instalowal nowy soft od SONY ile ci zabierze miejsca. Zaloze sie, ze nie zabierze nawet 1MB, a dlaczego? Bo to rowniez jest przewidziane i rowniez na to jest odlozone miejsce na twojim nowym HDD ;) Inczej rzecz ma sie ze starymi wersjemi konsol i starymi dyskami, tam kazda aktualizacja softu zabierala swoje miejsce. Moral z tego taki, ze czym wiekszy dysk kupisz, tym wiecej sobie PS3 odlozy...

P.S. Niedzwoncie z problemem do SONY, bo te ciecie niemaja w ogole pojecia o tym co mowia. Oni z kazdym problemem kaza oddawac na serwis. Unikajcie glupiego oddawania konsoli na serwis, bo niewiem czy wiecie, ale "popsute" PS3 jada na slowacje do glownego serwisu SONY i zdarza sie ze nie wracaja! Tak, Tak moi mili MI ZGINELA KONSOLA W SERWISIE NA SLOWACJI!!! Walczylem z tymi popaprancami 4 miesiace !!!!

Ostatnia edycja:

wasylhh

New member
Bez reklam
gadulinho napisał:
Zwrócili Ci potem nową, czy oddali starą naprawioną ?
WTF? Robisz zart? Zwrocili mi? Buahahaha po 18 tygodniach dostalem pismo, ze konsola "niestety" zginela i, ze oni niewiedza gdzie ona moze byc. Ze byla w serwisie, ale juz nie ma. Po 1.000.000 telefonow do serwisu oraz po drugim milionie telefonow do sklepu gdzie kupilem po 2 kolejnych tygodniach dostalem czek na sume 399 euro. Malo tego te muzgoje*y wyslaly mi czek ktorego realizacja w banku trwala tydzien! Tak wiec dostalem SWOJA konsole 21 tygodniach. Czyli ponad 4 miechy walki z idiotami oraz miesiac czekania az oni cos zrobia...

Ostatnia edycja:

cyber78

Member
Bez reklam
No to nieźle musiałeś się z nimi wykłócać, standardowo jest tak, że jak oddajesz coś do naprawy to oni to wrzucają na serwis, a oddają inną naprawioną.
Mój kumpel oddał pada na gwarancji, po tygodniu dostał innego, naprawionego - numery seryjne się nie zgadzały.

cyber78

Member
Bez reklam
Masta_J napisał:
Chłopaki help!
Mi zeżarło 35 GB dysku!
Wsadziłem świeżutkie 320 GB, z których i tak do użytku jest 298 GB.
A tu konsola mi pokazuje Free space 263 GB / 298 GB a dysk jest świeżo po pełnym formacie, który nota bene trwał prawie 20 godzin...
Najpierw był tylko quick format i to samo więc zrobiłem pełny i nadal lipa.
(..)
Dzięki i pozdrawiam,

Wygląda na to, że konsola rezerwuje sobie na "własne sprawy" około 10% miejsca z dostępnego, ale nie mniej niż kilka GB. Pewnie dlatego u dienekesa wyszło 9GB na 40-tce.
A co może się mieścić w tym zarezerwowanym miejscu? Na pewno część jest stała niezależnie od pojemności dysku, czyli firmware + dodatkowy soft jak HOME, to jasne.
Procentowość wynika pewnie z tego, że SONY stosuje jakąś wewnętrzną tablicę partycji tego co jest przechowywane , stosuje również szyfrowanie danych zapisanych na swojej partycji i to pewnie jest powód dla którego im większa partycja tym więcej miejsca zarezerwowanego.
Niestety to tylko spekulacje bo jeżeli tak jest to SONY we własnym interesie trzyma to w tajemnicy.
Pozdrawiam

gadulinho

New member
Bez reklam
Ja mam inne pytanie. Chce sprzedać koledze PS3 40 GB, ale mam na dysk ściągnięte dużo piosenek na Sing Star, no i pare ważnych save-ów i chciałbym je przenieść na nową PS3 80 GB. Czy można zatem skopiować te dane z jednej konsoli na drugą (jeśli to ma znaczenei dodam, że nową kupie dopiero we wrześniu, więc do tego czasu musiałbym te dane trzymać na jakimś pendrivie, Ipodzie, kompie (?) albo czymś podobnym ?) :hmm:

gadulinho

New member
Bez reklam
A jak ma się sprawa z kontem na które zdobywam puchary, do którego mam przypisaną karte kredytową itd ? Nie przepadną trofea ? Mam je usunąć z konsoli po tym backupie ? Może ktoś to opisać ?

mataman

New member
Bez reklam
Trofea zapisywane są na serwerach sony. Nic nie przepadnie. Robiąc backup zapisujesz na nim wszystko co jest na konsoli: konta, sejwy, gry, dema, dodatki do gier itd, Więc gdy to zrobisz najlepiej sformatuj dysk w tej 40GB

gadulinho

New member
Bez reklam
Rzecz w tym, że te konsolke chce sprzedać, a za miesiąc kupić nową i na nia wgrać wszystkie dane z tej co obecnie posiadam. Da się tak zrobić, żeby przechować dane na dysku kompa, a tamtą PStrójke oddać "wyczyszczoną" do sprzedania ?

sonic01

New member
gadulinho napisał:
Rzecz w tym, że te konsolke chce sprzedać, a za miesiąc kupić nową i na nia wgrać wszystkie dane z tej co obecnie posiadam. Da się tak zrobić, żeby przechować dane na dysku kompa, a tamtą PStrójke oddać "wyczyszczoną" do sprzedania ?
Ja dołączę do pytania bo interesuje mnie czy przy sprzedaży konsoli po zrobieniu kopii danych ten dysk w sprzedawanej konsoli można sformatować z poziomu konsoli czy trzeba go wymontować, podłączyć do kompa i dopiero tak sformatować ?

Do góry