Dzięki za podpowiedź. Kolor faktycznie by mi odpowiadał, zastanawiam się tylko jak wypadnie taki zestaw w moim dość dużym pokoju -myslę że u mnie subwoofer był by koniecznością. Możesz napisać w jakich warunkach pracuje ten zestaw u Ciebie i czy jesteś z niego zadowolony?? Używasz go głównie do kina czy muzyki??
Co do kasy to moim maximum jest cena JBL ES czyli około 6 tys za zestaw 5.1.
Monitory grają u mnie na powierzchni 30m2, w pokoju o wysokości 3,4m. Muzyki słucham często (FLACzki przez DLNA, CD) ale z powodu permamentnego braku czasu przeważnie stanowi ona tło. Do kina siadam ze 3-4 razy w tygodniu. Dla mnie grają bardzo przyjemnie. Nie znam tego "poetyckiego języka" audiofilów ale określiłbym je jako bardzo grzeczne. Mam na myśli, że grają w sposób zrównoważony we wszystkich zakresach. Słucham raczej spokojnej muzyki w podobnych klimatach jak ty (tylko jazz bardzo wybiórczo a więcej elektroniki). W kinie też dają radę (koncerty .mkv z blu-ray z DTS wyglądają i brzmią fantastycznie - Adele, Killers, Depeche Mode, A-Ha). Co do subwoofera to czasami stwierdzam, że by się przydał, czasami, że głośniczki radzą sobie bez niego. Niestety nie mieścił się on w moim budżecie więc jego zakup to melodia przyszłości aczkolwiek bez specjalnego parcia.
Pamiętaj tylko, że seria MR to seria budżetowa. Przy kwocie 6k na zestaw głośnikowy powinieneś celować wyżej, np. w serię Bronze BX (tym bardziej, że ampli masz o klasę lepszy od mojego). Jeżeli grają tak jak MR tylko... duuuuuuuuuużo lepiej to chciałbym je mieć.
Niestety nie słuchałem ich bo były poza moim zasięgiem a nie chciałem się niezdrowo podniecać. Zestaw 5.0 na pewno mieści się w twoim budżecie a sub może z czasem. No i są też w orzechu... Na tym forum jest wątek poświęcony tym kolumnom. Warto go prześledzić:
http://www.hdtv.com.pl/forum/kolumny/62887-monitor-audio-bx-6-opinia-znawcow.html
Tak czy siak musisz sam posłuchać. Taką kasę warto zainwestować w coś co będzie dawać Ci radochę a nie przywoływać przekleństwa na myśl o jednym "doradcy" z tego forum.
Tym bardziej, że nie jestem audiofilem a i moje doświadczenie w tych klimatach jest (jeszcze) niewielkie.
Aha! O ceny pytaj na priv blackninja. To nie żadna kryptoreklama. Sam brałem u niego sprzęt więc wiem co mówię...