Wybór CD - Technics jaki ???

davero79

New member
Witam, mam pytanko odnośnie starych sprzętów. Wybór padł na Technicsa ze względu na niezawodność i dostępność części. Mam trochę miejsca w regale i wpadłem na pomysł (realizacja marzenia z dzieciństwa) aby zrobić sobie wieże :). Ampli mam Yamahe 673 i jakieś 10 letnie dobre dvd Panasa. BD nie kupuje bo planuje zakup ps4 (poza tym mam sporą bibliotekę dvd, więc starcza, a nowe rzeczy mkv po dlna w HD) wracając do tematu chciałbym sobie sprawić trzy klocuszki technicsa. Korektor dotykowy 8046, deck 505 (mniej więcej jeden okres produkcji druga połówka lat 80) i do tego CD hmm i tu zaczynają się schody. Model w miarę cenowy to seria 220 202 itp Przetwornik 2 DAC LINEAR 18 BIT - High Resolution System. Orientuję się ktoś może czy będzie przepaść w odtwarzaniu cd do wyższych modeli ? Jest sens dopłacać dwa, albo trzy razy więcej ?. W zasadzie CD użyję przez korektor (muzy z dvd z korekcją yamahy nie da się słuchać :) Już chyba stary ampli Technics 850 śmigał lepiej. Dopiero jak podłączam lapa po korekcji śmiga pięknie). Tak naprawdę będzie ten zestaw robił za kolorowy mebel na który po prostu mam miejsce. Czasem użyję CD. Wybór padł na lata 80 bo mi się najbardziej podoba wygląd tych urządzeń i z tego co czytałem były trwałe i bardzo dobre.

Zestaw Kolumn tonsila 2.0 maestro, 5.0 fenix, 2 suby aktywne 250a

Ostatnia edycja:

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Pod koniec lat 80-tych Technics zaczął stosować inne przetworniki C/A ,wykorzystał w tym własne opracowanie przetwornika MASH na licencji NTT był to przetwornik 1 bitowy (tzw sigma-delta) jeżeli już chcesz kupić odtwarzacz tej firmy to kup model właśnie z takim przetwornikiem .Warto się zainteresować wyższymi modelami - SL-PD 670 ,PD 770 ,840 albo podobnymi

Jeżeli chodzi o magnetofon pomyśl o jakimś "nowszym modelu" RS AZ6 /RS AZ7 ,najlepiej system 3 głowicowy ,3 silnikowy

davero79

New member
Martwi mnie jedno. Czytanie cd-r. Mam nagrane na czarnych płytach i x48, dvd sobie radzi, ale taki stary technisc może juz miec problemy

Ostatnio edytowane przez moderatora:

davero79

New member

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Jak rozumiem chcesz sobie nagrywać płyty CD-R i je odtwarzać ,nie potrafię powiedzieć na 100% ,że to się uda
Próbowałem na Onkyo DX 7111 to też model z końca lat 90-tych i dało się odtworzyć płyty CD-R nagrane na komputerze - oczywiście musi to być płyta nagrana jako Audio CD ,na odtwarzanie skompensowanych plików typu mp3 nie ma szans

Zależy jakie masz DVD - jeżeli Sony ,Philips ,Panasonic... to daj sobie spokój z tym odtwarzaczem .Jeżeli miałbym być szczery -to gdybym szukał jakiegoś odtwarzacza CD używanego dla siebie poszukał bym coś w rodzaju Yamaha CDX 396/496/596

Jeżeli już uwziąłeś na Technicsa może lepiej jakiś model z XXI wieku ,np.SL-PG4 udany kompakt o bardzo przyzwoitym dźwięku

Ostatnia edycja:

davero79

New member
Mam panasonica DVD z 2004r - szału nie robi na mnie żadnego. Jak puszczam muzykę po hdmi z laptopa i przepuszczę przez korektor jest o niebo lepiej. Uwziołęm się na ładny mebelek :) Zaczęło się wszystko ok korektora 8046 dotykowego. Dla mnie wygląd bomba :) i dlatego chcę do niego dobrać resztę. CD i tak już będzie bardziej opływowe, akurat pasuje pod ampli technicsa 850. W okresie bęzie stało koło Yamahy 673, więc już inny design :)

przemko77

Well-known member
Bez reklam
W zasadzie nie powinno się używać korektora w przypadku dobrych klocków taka korekcja nie jest potrzebna ,ale jeżeli w Twoim przypadku wnosi poprawę to można go używać ,zwłaszcza ,że jest fajny efekt wizualny ,warto pomyśleć o lepszych przewodach przyniesie to pewną poprawę dźwięku

Mam gramofon Technisca nie ma z nim problemu , robili rzeczywiście porządne rzeczy, jeżeli dobrze natrafisz z odtwarzaczem długo będziesz się cieszyć z zakupu

davero79

New member
Znalazłem sl 560 z 94r tą z kółkiem do przewiajania - sczerze powiem, że mi sie wizualnie dość podoba. Jest na nią gwarancja 6 miechów. Wymieniony laser. Poleciłbyś ? W sumie przetwornik ten sam co pg4. hmm , a wizaulanie mi leży i bardziej będzie pasować pod 8046 i deka 505. Zakładam że czyta cd-r :) na necie piszą, że czyta wsio nawet czasem cd rw (tu chyba model 590 - więc nie daleko)

Szczerze powiem, że już jestem konkretnie zmęczony 3 dni natłoku informacji :) Czyta się różne rzeczy. Najlepiej by było sprawdzić kilkanaście modeli z różnymi wzmacniaczami czy ampli. i kolumnami. Audiofilem nie jestem nie słyszę detali. Generalnie patrzę na ogół. Mam zboczenie w obrazie bardziej :). Na pewno jakbym mógł testować sprzet z osobą która ma pojęcie dużo bym zyskał, a tak to ... Generalnie chcę kącik z wieżą, starym magnetowiem, szpulą zk125 i atarynką wszystko mam na stanie :) sprawne. Najwięcej i tak pewnie będe słuchał muzy przez net radio, albo dlna :), ale na klimacik cd też zapuszczę

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Jeżeli kompakt jest sprawny i masz gwarancję to można zaryzykować i kupić ,trudno jest mi konkretnie doradzić na odległość nie widząc urządzenia .Moje zdanie ogólne jest takie,że dawniej produkowano lepsze rzeczy - bardziej trwałe i niezawodne ,dzisiaj właściwie chodzi o to ,żeby wytworzyć dużo i stosunkowo tanio co niestety musi się odbić na jakości ,chociaż oczywiście są firmy które nie produkują tandety .Technics już niestety niczego nowego nie wyprodukuje bowiem firma nie istnieje została wchłonięta przez Panasonica

davero79

New member
Dokładnie, ale nie możesz zapomnieć, że nadal są drogie i dobre rzeczy. Problem jest natomiast kupa rzeczy o podobnej charakterystyce i badziewnym wykonaniu, żeby zamącić w głowie - smartfon, tablet, fablet itd... Człowiek jest zdezorientowany, a naprawdę poświęcam trochę czasu nad nowościami. Stwierdziłem, że większość jest po prostu nie potrzebna. Przykład mojej głupoty to TV led 47 660s LG, któru próćz cloduingu (który da się przeżyć) miał okropny banding. po 3 miesiącach sprzedałem go. Moje oko nie wytrzymało pojawiających się ciemnych pasów na jednolitym tle przy poziomym w miare dynamicznym ruchu. Co ciekawe w sklepie takich scen nie zobaczysz. Dopiero jak idziesz do sprzdawacy i z doświadczenia mówisz o co kaman"" Zaczyna się inna gadka :)

Z drugiej strony więcej ludzi może pozwolić sobie na gadżety co prawda wykonanie jednorazowe, ale mogą sobie kupić. Kiedyś to było mega drogie, ale dobre. Niestety to zaniża poziom, ale większości to wystarcza - nie znają czegoś innego , albo ich po prostu nie stać.

Podłączałem HTC ONE pod ampli i Iphone 4 dzek-2xchincz mają pełną linie i dość to przyzwocie gra, coś ala laptop komp stacjonarny. Wiadomo, że jak zapodasz dobrą płytę i pewnie drogi CD audiofil wychwyci różnice, ale dla przeciętniaka nie ma znaczenia. Jakie teraz filmy kręcą badziewne, ale się sprzedają biznes siękreci fabryka działa :)

Pozdrawiam dzięki za pomoc postaram się upolować tą 560

Ostatnia edycja:
Do góry