Czytam to forum z zaciekawieniem. Podajecie dużo konkretnych wiadomości.
Nie mam tego telewizora, ale przymierzam się do zakupu.
Mam pytanie - może naiwne - ale proszę jednak o odpowiedź.
Czy ten telewizor ma taką funkcję powodującą, że po jej włączeniu automatycznie przeskalowuje się obraz do formatu panela, bez względu na format wejściowy.
Czyli jak będę przerzucał kanały, mające różne formaty obrazu np. 4:3, 16:9 lub inne czy za każdym razem mam wpisywać format w menu aby oglądać ten obraz na całym ekranie, czy telewizor sam przeskaluje obraz do formatu panela automatycznie.
Wiem, że taką funkcję ma Panasonic (widziałem u kolegi) i działa to dobrze. Skalowanie było bardzo dobre, nawet obrazy 4:3 przeskalowywał na cały ekran - wprawdzie lekko przycinał od góry i dołu, natomiast format 16:9 był już na całym ekranie. Nie trzeba było za każdym razem przy każdym kanale ingerować.
Natomiast u innego kolegi który miał Sama 650 nie działało to dobrze. Obraz jak był ustawiony na jakiś format np. 16:9 to nawet wtedy pokazywał pasy od góry i od dołu a obraz był zawężony. Na auto przy obrazie 16:9 było dobrze ale znowu przy skalowaniu obrazu 4:3 to zostawiał pasy nie tylko od góry i dołu, ale także po lewej i prawej stronie.
Wprawdzie, dopiero kilka dni temu ten kolega zakupił ten telewizor i może coś źle ustawił).
Zatem proszę o odpowiedź osób, które mają doświadzenie i wiedzę, jak to jest w tej sprawie. Proszę się nie dziwić mojemu pytaniu, ale czasami proste i oczywiste rzeczy są najtrudniejsze, zwłaszcza, że producenci - każdy sobie rzepkę skrobie.
Dziękuję z góry za pomoc.