Wszystko o Burnout Paradise!

yarcoos

New member
No dobra misie-pysie, przekonaliscie mnie :]

Mam zapewne troche wiecej lat niz Wy; kariere zaczynalem jeszcze na Amidze (w wyscigowkach rzadzil wtedy Lotus), po przesiadce na PC-eta gralem tygodniami w pierwszego wtedy NFS-a (ktos go jeszcze pamieta?), a skonczylem sie scigac na serii Colinow...

Po zakupie tydzien temu PS3 dlugo zastanawialem sie ktore wyscigi wybrac: NFS Under, GT5 prol, czy Burnouta. Poniewaz szkoda mi kaski na wszytskie 3, zebym osobiscie mogl sie przekonac, co wybrac- zaczalem grzebac w necie i czytac opinie samych userow owych podjezdzajek i... sami wiecie co ;)

Przebrnalem przez ten watek i pelen podziwu jestem dla Waszych fascynacji i osiagniec. Dzisiaj mamy piatek, wiec... po pracy smigam do MM i lapie Burnouta- zona juz wie, ze dwie najblizsze noce moge spedzic na kanapie przed tv ;)

Mam nadzieje, ze sie nie zawiode; gralem w to krotkie demko z PS Store i jestem na tak :)
Grywam na 46 calach lub 2,5 metrowym ekranie z ampli w 6.1, wiec mam nadzieje, ze ta gierka oprocz niewatpliwej grywalnosci potrafi nacieszyc takze oko, czy ucho ;)

Pozdrawiam Maniakow, w poniedzialek moja recenzja.

Masta_J

Active member
Bez reklam
Ja zaczynałem kolego na ZX Spectrum+, na długo przed Amigą, mniej więcej w czasie Commodore C64 8)

Wyboru Burnouta zaś gratuluję :eek:k:

PS. Nic mi nie wiadomo żebym był misiem-pysiem :hmm:

Pozdrawiam,

dienekes' shade

New member
Jak by się nad tym zastanowić, to i ja do tego grona zaliczyć się nie mogę.:rolleyes:

Może Kolega ma więcej lat (ile? nie wiem), ale staż z pewnością krótszy, jeśli to Amigą rozpoczął przygodę :D

Pierwszy NFS, nie licząc Porsche, był najlepszą częścią serii i najlepiej ją wspominam. Każda następna wywoływała coraz to większy niesmak...

Co do samego BP, to jest to, mimo upływu czasu, jeden z najlepiej prezentujących się tytułów na rynku. Jakby tego było mało, framerate jest nieugięty niczym Clint Eastwood. Chylę czoła przed Criterionem za brak pop up' ów i dogrywek przy tak ogromnym i ciągle widocznym teatrze działania.

Ryk silników, choć w oderwanych od realiów wozach, jest muzyką samą w sobie. Niech za rękojmię posłuży fakt, że pierwsze 101% zrobiłem wyłącznie przy akompaniamencie R6/V6, V8, V 10, V 12 i V 16 :mrgreen: Dopiero w multi odkryłem muzykę.

Prawdziwy majstersztyk :eek:k:

Jeśli zasmakowałeś w demku, szykuj się na prawdziwą ucztę, bo w wersji z PS Store, nawet nie drasnąłeś powierzchni tego kolosa :)

mietek099

New member
Tak jak mówisz dienekes. Gra wgniata w fotel mimo roku na karku. Od wczoraj jestem wreszcie jej szczęśliwym posiadaczem (wcześniej pykałem trochę na X360). Pomęczę trochę singla a potem zapewne spotkamy się w sieci nie raz ;]

@ yarcoos:
Rzeczywiście późno zacząłeś skoro Twoją pierwszą "gralnią" była Amiga. Pamiętasz Atari 2600 ? ;]

yarcoos

New member
Eee tam, pozno zaczalem. Oczywiscie na samym poczatku byly kompy ladowane z kaseciaka. Ale kogo wowczas bylo na nie stac(?)
Pamietam, jak dreptalem wtedy do zakladu pracy rodzicow by na wczesniej uproszonej sesji pomeczyc poczciwy ZX.
Atari i Commek to tylko u kumpli.

Amigi, to po prostu moje pierwsze, wlasne kompy :cool:

Ale zeby nie bylo offtopu- pytanie do fachowcow:
po zakupie Burna w wersji BOX, ktory zauktalizuje sie sam przez wi-fi przy pierwszym uruchomieniu; cos jeszcze moge zrobic?
Chodzi mi o jakies dodatki itp. w PS store, czy tam inne przydatne historie...
Bo jak rozumiem wersja BOX ma wszystkie patche i dodatki, ktore byly przed dniem wydania tej wersji.

dienekes' shade

New member
BP dostępny jest w 2, a w zasadzie 3 wersjach: a) zwykły, pierwotny golas na BD; b) wersja z PS Store i c) najświeższy Ultimate Box na BD. Jeśli posiadasz tę ostatnią wersję, dodatek Party Pack masz z głowy. Zresztą, skoro dopiero zaczynasz grać, dodatki IMO będą teraz zbędne. Jak już zdobędziesz wszystkie auta i motocykle, zrobisz 101% i zaczniesz się nudzić (wątpliwe :D), wtedy rekomenduję zakup dodatkowych zabawek :)

Ostatnia edycja:

mataman

New member
Bez reklam
A kupowac jest co. Cena wszystkich dodatków przekracza cene samej gry :)

Witamy kolejnego maniaka BP.

P.S. Z tym wieliem to nie byłbym taki pewny :D

yarcoos

New member
Wessalo mnie :]
...40 minut: 8 brazowych i 1 srebrne trofeum; ale jeszcze minie troche czasu zanim poznam miasto i skopie Wam tylki :twisted:

Dzisiaj nie spie.

ivi

New member
Ja na początku jak kupiłem BP to sobie nie pograłem, bo tego dnia dostałem też Dead Space, ale jak już się wkręciłem w Paradise City to gram właściwie tylko w BP :d Normalnie nienormalnie wciągająca i świetna gra :D

yarcoos

New member
Wekend z Burnautem i... dolaczam do fanklubu :cool:
Chociaz zaliczylem "juz" 16% gry (jezeli wierzyc statom), dopiero teraz zaczynam "czuc" bryki, w sensie optymlnego prowadzenia i roznic pomiedzy typami. No, ale w koncu zdalem juz na prawko typu: B :p
Tak, czy owak; nie rozbijalem sie w swoim zyciu na lepszej samochodowce :twisted:

I kilka pierwszych pytan:
1. konfigurowaliscie swoje pady w jakis szczegolny sposob, czy gnacie na standardowych ustawieniach?
2. czesc bilbordow jest jak narazie poza moim zasiegiem; jestem "za cienki", czy bryki, jakimi na razie dysponuje nie pozwalaja na lepsze akrobacje?
3. na rampe wystarczy wjezdzac z wcisnietym do dechy gazem i dopalaczem; czy tez dopalacz trzeba wcisnac tuz przed skokiem (jakis dodatkowy efekt "wybicia")?
4. jak wywinac w powietrzu beczke?

...tylko bez smiechow; ucze sie na razie ;)

dienekes' shade

New member
Ad. 1 Absolutny default.
Ad. 2 Bodaj za drugim podejściem do 100% zrobiłem wszystkie billboardy podstawowym samochodem, w celach naukowych. Konkluzja: tak, tym autem da się zrobić wszystkie "plakaty", ino skill musi znajdować się na pokładzie :D
Ad. 3 Gaz do dechy i dopalacz jak najwcześniej - im większa prędkość, tym lepszy skok (w teorii :p).
Ad. 4 W celu zrobienia beczki należy najechać jedną stroną auta na BR ramp. Te, rozsiane są po całym mieście. Proponuję rozpocząć naukę w kamieniołomach. Rekord świata to 9 x BR. Forumowy to, chyba, 6 x BR... Tu akurat dobór auta ma ogromne znaczenie.

Powodzenia

mataman

New member
Bez reklam
dienekes' shade napisał:
Ad. 4 W celu zrobienia beczki należy najechać jedną stroną auta na BR ramp. Te, rozsiane są po całym mieście. Proponuję rozpocząć naukę w kamieniołomach. Rekord świata to 9 x BR. Forumowy to, chyba, 6 x BR... Tu akurat dobór auta ma ogromne znaczenie.

Mozna jeszcze dodać, że wychylając gałkę lewego analoga w kierunku przeciwnym do krecenia sie samochodu, można go stabilizować lub też po wychyleniu zgodnie z obrotem wykonać więcej beczek :D

Generalnie youtube będzie tutaj w nauce pomocny.

yarcoos

New member
...metafora taka :cool:

Co by offtopu znowu nie bylo; pytanie:
czy w zadaniach wymagajacych jazde z punktu A do punktu B, warto zwracac uwage na to, co "podpowiadaja" kierunkowskazy, czy to nie zawsze sa najszczesliwsze trasy?

dienekes' shade

New member
Off top' em to forum stoi. I całe szczęście, bo gdyby nie on (i my), dawno nic by się tu nie działo...

Odpowiedź na Twoje pytanie: i tak, i nie :p Zresztą, sam tego doświadczysz. Czasami trasa podpowiadana przez grę jest łatwiejsza, ale znacznie dłuższa. Nie będzie to problemem, kiedy poznasz miasto. Sam wytyczysz sobie swój ulubiony szlak i nim będzie podążał podczas większość event' ów.

Carty

New member
Też sobie ściągnąłem Cops&Robbers ale z BP stała mi się dziwna sprawa.
Co prawda gra leżała ostatnie 3-4 miesiące odłogiem ale to chyba jeszcze nie powód, by szlag trafił stan gry.

O ile licencja i statystki są w porządku, zdobyte auta również, to z wyścigów oznaczonych na mapie jako zaliczone został tylko ułamek - pozostały wygrane zadania motocyklowe, Bourning Route i po kilka pozostałych. W cholere poszły wszystkie Marked Many i Road Rage (miałem komplet a zostały po 2 i 3 :() oraz prawie wszytkie wygrane wyścigi (kompletu nie miałem, ale było ich sporo).

Miał ktoś podobny przypadek?

Do góry