Wszystko o 9603/9703

Czy warto kupić telewizor LCD Philips model 9603/9703

• Total voters
    0

urad

New member
Od wczoraj stoi u mnie 42" 9703 jak ktoś ma pytania to postaram sie na nie odpowiedzieć

zauwazylem już ze komputer po kablu VGA puszcza max 1024x768 a nie 1920x1080 jak piszą w instrukcji (trzeba przejść na DVI-HDMI dla Full HD).

druga dziwna rzecz to opoznienie dzwieku z DVD po kablu HDMI względem amplitunera (optic 5.1).

obraz piękny, nie ma fioletowej poświaty przy dużych kątach, jedynie troszkę blednie, ale dla mnie to jest akceptowalne.

Ambilight Spectra 3 - bajka, wieczorem to ogladać TV tylko z ambilight.

reszty jeszcze nie sprawdziłem.

KIELAQ

New member
Właśnie wróciłem z RTV EURO AGD . Mieli na wystawie 42 cale 9703 . Oglądałem z każdej strony i potwierdzam że żadnej fioletowej poświaty nie widać , nawet z bardzo dużego kąta . Tylko trochę blednie czerń . Wogóle kątami tego tv jestem bardzo mile zaskoczony , wydaje mi się że lepsze niż w starszych modelach . Ambilight to bajer kosmiczny , nawet w jasnym sklepie prezentował się zajebiście . Jak zobaczyłem TVN HD na N-ce to myślełem że padnę z wrażenia . Obraz po prostu boski . Idę dzwonić po sklepach bo MUSZĘ mieć 37" 9603 . Mają takie same matryce i dowiedziałem się że oba modele produkowane są w Belgii . Do wszystkich niezdecydowanych - KUPUJCIE 9603/9703 BO WARTO !!!!

Acha i jeszcze chciałem dodać że w żaden sposób NIE jestem związany z firmą Philips - żeby wszystko było jasne :)

Paczek27

New member
Porównywaliście go może z Sonym X3500? Właściwie, to już prawie mam tego Sonego, ale z ciekawości chciałbym wiedzieć.

KIELAQ

New member
Właśnie zamówiłem w Market Media za 5249 + koszt wysyłki 69 złotych . Jak dowiozą to wtedy niezaprzeczalnie będe związany z Philipsem :)

Najwyższy model Soniacza X 3500 pewnie też wypasiony ale 40 cali kosztuje dobrze ponad 7 kawałków . Drogo no ale za firmę trzeba płacić

Paczek27

New member
Kosztuje niecałe 200zł więcej niż 42pfl9732. Wiecie może jaki ten Philips ma kontrast statyczny? Bo dynamiczny często jest naciągany przez różne firmy.

KIELAQ

New member
Ale Sony ma dwa cale mniej i nie ma Ambilight a to duży minus . Kontrast dynamiczny 30000:1 . Co do statycznego nie mam pojęcia . W kazdym bądź razie czerń jest czarna i ma ładne kolorki .

jarek12345

New member
KIELAQ napisał:
Właśnie wróciłem z RTV EURO AGD . Mieli na wystawie 42 cale 9703 . Oglądałem z każdej strony i potwierdzam że żadnej fioletowej poświaty nie widać , nawet z bardzo dużego kąta . Tylko trochę blednie czerń . Wogóle kątami tego tv jestem bardzo mile zaskoczony , wydaje mi się że lepsze niż w starszych modelach . Ambilight to bajer kosmiczny , nawet w jasnym sklepie prezentował się zajebiście . Jak zobaczyłem TVN HD na N-ce to myślełem że padnę z wrażenia . Obraz po prostu boski . Idę dzwonić po sklepach bo MUSZĘ mieć 37" 9603 . Mają takie same matryce i dowiedziałem się że oba modele produkowane są w Belgii . Do wszystkich niezdecydowanych - KUPUJCIE 9603/9703 BO WARTO !!!!

Acha i jeszcze chciałem dodać że w żaden sposób NIE jestem związany z firmą Philips - żeby wszystko było jasne :)

czesc. no to ladne jaja bo ja akurat wczoraj bylem w sklepie tej wlasnie sieci (w poznaniu) i mieli ten sam model 9703 (jedyny - w rozmiarze 42" - 8300zl o ile dobrze pamietam) .co do obrazu to sie nie popisali bo podpieli pod niego zwykly SD i jeszcze bez kalibracji TV wiec szalu nie bylo .sprawdzalem matryce pod duzym katem z boku i z gory i zadnego fioletu nie widzialem .co ciekawe ogladalem nowe sony i samsungi (byl nawet starszy 40"M87) i obrazy super z tym ze na nich lecialy dema tych firm wiec musialo byc gitas .ciekawostka jest samsung M87 ktory na demie leci w super wypasie ale juz z sygnalem SD tak kolorowo niestety nie jest .wiem co mowie bo zalatwialem ostatnio bratu ten model TV i po odpaleniu go w domu na sygnale SD byla po prostu lekka padaka .dopiero przejscie na sygnal cyfrowy (choc tylko z kablowki-na razie) zrobilo ladny skok do przodu .KIELAQ czekam na twoja recenzje jak juz odbierzesz swoj TV od kuriera :) pozdr

.

KIELAQ

New member
Jasne - opiszę z detalami . Na stronce Philipsa znalazłem różnice między 9603 i 9703 . 9703 ma technologię Perfect Colors , Wyświetlacz Wide Color Gamut a 9603 nie . No i jeszcze 9703 ma Ambilight spectra 3 a 9603 ma Ambilight spectra 2 . Nie wiem co to za systemy z tymi kolorami i czy widać różnice . Tak czy inaczej ja czekam na mój 9603 . Model 9703 jest od 42 cali w góre więc dla mnie odpada - za duży .

urad

New member
I o te gadzety przy 9703 własnie chodzi co napisałeś, mysle ze przy takiej cenie to wartowydac pare zł wiecej na ten topowy model.

poza tym ja mam pokoj 20m2 i 42" pasuje iealnie, sofa jest 4 m od TV tak w sam raz :)

Ps. W EuroRtvAgd mozna wykupic dodatkową gwarancję, ja wziąłem na 3 lata (10% wartości sprzętu)

KIELAQ

New member
Gdyby był 37 calowy 9703 to oczywiście bym go nabył a tak pozostaje tylko 9603 . Ale myślę że będę baaardzo zadowolony oglądając EURO na nowym tv :) . Teraz pozostaje tylko jedno pytanie - czy da radę do tv podpiąć N-kę za pomocą HDMI ? Wiem że mogą wystąpić problemy . Jeśli nie da rady to pozostanie tylko złącze component , ale wolałbym przez HDMI . Ma ktoś 9603/9703 i N-ke ???

Siege

New member
Wie ktos moze kiedy pojawi sie model 47PFL9703D i ile bedzie kosztowal ? Czy matryca bedzie taka sama jak w modelu 42PFL9703D ?

Pozdrawiam.

Siege

New member
Wie ktos moze kiedy bedzie dostepny u nas w Polsce i jaka bedzie jego cena ? Czy jest duza roznica oprocz wielkosci od modelu 42" ? Sa jakies istotne zmiany i szczegoly ?

KIELAQ

New member
Zapytaj za pomocą maila lub telefonicznie w centrum obsługi klienta Philips . Jedyną różnicą jaka może być między 42" a 47" to matryca . Ale pewności nie mam . Cała elektronika , systemy , ambilight będą takie same - przecież to jeden model .

dachar1

New member
Witajcie. Mogę rozwiać co niektóym watpliwości co do podłaczenia "N" przez HDMI do 9703. Jest to możliwe poprzez ustawienie odpowiedniej rozdzielczości na "n"boxie i przypisaniu tunera do odpowiedniego wyjscia HDMI w telewizorze. Sprawdziłem to u siebie i jest ok. Mam nastawę 1080i na tunerze a w LCD przypisałem go do wyjscia nr1. Może pojawić się komunikat co błędu HDCP ale to tylko informuje że nie są zgrane podłaczenia tak więc wiemy jużże philek 9703 nie ma problemu z HDCP.

KIELAQ

New member
To dobra wiadomość . Czekam na dostawę 9603 i jak tylko odbiorę to napewno skorzystam z twoich rad . Dzięki . Nie mam wątpliwości że skoro można podłączyć 9703 to tak samo będzie z 9603 .

NickSon

Member
Witam
obserwuje Filipy od pewnego czasu poprzednia serie jak i tą nową wszystko pieknie jak piszecie najekszy plus dla tych tv za neutralne kolory Ale jest sprawa ktora mnie mocno denerwuje tzn kąty widzenia wg mnie są dość mizerne szczegolnie gdy jestesmy troche powyzej tv i patrzymy pod kątem to czern szybciutko blednie a nawet ma sklonnosci do niebieszczenia :) takie są moje odczucia po ogladaniu dzis 9703 Już wczesniej mi to nie pasiło w 9632 i niestety wychodzi na to że nie porawili kątów. Sajsungi czy Słonie lepiej sobie z tym radzą.
Pozdrawiam

NickSon

Member
urad napisał:
coz, niestety LCD taką mają przypadłość, polecamy CRT one jej nie mają ;)

heh tak tak mam CRT PHILIPSa jak dla mnie jeden z najlepszych CRT w historii 9525
Napisałem że inne marki lepiej sobie z tym radzą !!!
Oczywiscie wszystko zalezy od warunkow ogladania jak kto ma rozstrzelone punkty do ogladania w pokoju wiec napewno 80% posiadaczy kicha na sprawy kątów bo siedzą na wprost.
Poza tym "docinka" kolegi sie nie liczy bo to świeżo upieczony posiadacz tego Tv to nie moze przeciez osłabiac trafnosci swojego wyboru :) zresztą już kiedyś o tym było :) gdyby SONY robiło 42cale to bym sie zastanawiał ;)

Do góry