Wharfedale Obsidian 600

mare37

Banned
Ale po co ci taki łomot w małym pomieszczeniu tym bardziej, że tagi schodzą nisko poniżej 40. W ampli ustawisz wyjście niskich na fronty i masz niezły bas. Trudno mi powiedzieć czy 606 czy 806.

mare37

Banned
Yamaha 663. Na mnie sie chyba w jaworznie pogniewali bo zrezygnowalem. Nie mieli na stanie sprzetu. Wszyscy ladnie pisza ze wszystko maja a dopiero sciagaja od dystrybutora.

laki2000

Member
No chyba żartujesz. Na allegro mają po 8 kpl. Mam nadzieję, że jak ich odwiedzę to nie odjadę z kwitkiem. Nie uśmiecha mi się czekać. Wiesz jak to jest - jak się człowiek napali to chce to na już a nie czekać.

Dałeś mi do myślenia z tymi tagami SE. Choć w Jaworznie chyba ich nie mają bo nie ma ich na żadnej aukcji.

mare37

Banned
Pytalem wczesniej to pisali ze maja Tagi, pisali chyba o zwyklych bo cena byla cos niewiele ponad 1000zl czy maja na stanie nie wiem moze tak jak z jamo od dystrybutora :))

mare37

Banned
Owszem na ten metraż. Ja nie słucham dudnienia. ESy nie grały, bo było wszystko płasko. Może gdyby podłaczuyli pod dobry sprzęt to by było inaczej a nie jakiś badziew radia internetowego.

Henry

Active member
Bez reklam
Owszem na ten metraż. Ja nie słucham dudnienia. ESy nie grały, bo było wszystko płasko. Może gdyby podłaczuyli pod dobry sprzęt to by było inaczej a nie jakiś badziew radia internetowego.
Dziwię się bo sam sobie zaprzeczasz....
- piszesz, że nie słuchasz dudnienia i nie chcesz żeby coś płasko grało, a masz zamiar kupić kolumny, które grają płasko, ich jakość dźwięku ma się nijak do jakości brzmienia choćby ESów. Co najważniejsze chcesz je wstawić w 60-cio metrowym pomieszczeniu, a jest to konstrukcja dedykowana do pomieszczeni max. 20-sto kilku metrowego....
- oceniasz jakość grania kolumn na podstawie odsłuchu w MM, gdzie źródłem było radio internetowe...bez urazy, ale to jakbyś jazdę próbną odbył na zatłoczonym parkingu przy jakimś centrum handlowym i na tej podstawie ocenił właściwości jezdne samochodu...

Piszę ci to tylko dlatego, że jakiś rok temu, sam byłem skłonny kupić te kolumny, na szczęście odsłuchy obnażyły wszystkie słabości tego produktu. Testowałem i zwykłe i SE, po dwa zestawy, bo po pierwszych odsłuchach miałem wrażenie, że coś jest nie tak z egz., niestety nie było, a to co ktoś napisze w gazecie, necie czy gdziekolwiek indziej najlepiej samemu zweryfikować.
Dla mnie były to najgorsze kolumny w tym przedziale cenowym jakie słyszałem. Porównywałem je z Vardusami, kilkoma modelami JAMO, Eltaxami czy Bostonami CS....

laki2000

Member
Dla mnie były to najgorsze kolumny w tym przedziale cenowym jakie słyszałem. Porównywałem je z Vardusami, kilkoma modelami JAMO, Eltaxami czy Bostonami CS....[/QUOTE]

U mnie na uwadze też są Vardusy oraz Eltax Monaco. Jak jest Twoja opinia o nich.

Henry

Active member
Bez reklam
Proponuję ci samemu się przekonać na odsłuchu, tak jak napisałem, dla mnie te kolumny po prostu grały, w przeciwieństwie do TAV 606 gdzie dźwięk był stłumiony, jednolity, tak jakby ktoś kocem kolumny nakrył.
Jeśli chcesz odsłuchać jakiś zestaw, to umów się do salonu audio, w markecie nie będziesz miał możliwości spokojnego posłuchania i ocenienia. Lepiej odbębnić kilka odsłuchów niż później żałować, że się źle kasę wydało.

Henry

Active member
Bez reklam
Weź sobą kilka płytek z różnorodną muzyką - rock, soul, jazz, blues czy co tam ci jeszcze wpadnie do ręki, ewentualnie ściągnij sobie kilka utworów w dobrej jakości i jak najwięcej słuchaj ;)
Vardusy są całkiem ok, Monaco też niezłe, dobrze wykonane i grają dosyć czysto, mocne z dobrym basem i górą. Z budżetowych najbardziej mi się podobały Jamo S506.

Henry

Active member
Bez reklam
Raz, że najlepszy mają wygląd, to naprawdę nieźle grają, za tą cenę to nie ma się do czego doczepić :)

laki2000

Member
Może to głupie pytanie.W kolumnach takich jak Jamo 626, Wharfedale Obsidian 600 głośnik basowy jest z boku. Czy te kolumny są prawe i lewe?

piechu

Member
Bez reklam
nie,
wszystko zależy od tego jak takie kolumny chcesz ustawić, i z której storny chcesz dać oddech dla bocznych niskotonowców. Możesz te kolumny zamieniać miejscami. Najważniejsze jest wtedy aby właśnie boczne głosniki miały powietrze.

Do góry