Kupiłem dzisiaj WD TV Live Media Player, podłączyłem kabelki (na razie bezpośrednio kablem HDMI z moją plazmą Panasonica), podpiąłem go do sieci, ściagnąłem najnowszy firmware, wszedłem w serwer multimediów i mym oczom ukazała się lista filmów, które udostępniam (nadmienię przy okazji, że mam router UPC firmy Thomson). Niesety przy próbie odpalenia jakiegokolwiek filmu w formacie MKV (przeważnie 1080p, pliki powyżej 8 GB) dostaję komunikat: "Nie można odtworzyć wybranego pliku. Sprawdź listę obsługiwanych formatów plików w podręczniku użytkownika". I tak przy każdym z kilkudziesięciu filmów... Odpaliłem dla testu jakiś zwykły film XVID i działa bez zarzutu...
Nie zrażony tym, przegrałem jeden z tych filmów MKV na pendrive'a i spróbowałem tak go odpalić na WD LIVE. Poszedł bez problemu, piękna jakość Czy ktoś wie o co może chodzić? Coś źle udostępniłem w sieci? Dodam tylko, że pliki z filmami pojawiły się na WD LIVE dopiero jak ustawiłem w Windows Media Player w zakładce "Strumień" opcję "Automatycznie zezwalaj urządzeniom na odtwarzanie moich multimediów" oraz dla pewności zaznaczyłem "Zezwalaj na zdalne sterowanie moim odtwarzaczem". Wtedy dopiero pojawiła się listra z filmami, ale tak jak pisałęm wyżej, żadnego nie mogę odpalić, działają dopiero po zgraniu i uruchomieinu z pena.... Może coś jeszcze powinieniem zaznaczyć/odhaczyć?
EDIT: Jedną rzecz odkryłem. Jak wchodzę na WD TV LIVE w serwer multimediów, to jest wyżej opisana kaszana z MKV, ale jak wszedłem w udział sieciowy, windows shares, home, to zobaczyłem katalog users i w nim kilka podkatalogów (min. z moim imieniem). Kiedy wrzuciłem na kompie film MKV do tego katalogu, to film odpalił normalnie po sieci na WD LIVE

Wychodzi więc na to, że coś robię źle z udostępnianiem plików. Jakieś sugestie?