wd live nie widzi dysku
Witam serdecznie kolegów.
Od paru dni cieszę się wd tv live, po rozpakowaniu i podpięci do sieci zrobiłem dwie aktualizację softu najpierw na 17, następnie na 24 czyli ostatni aktualny. Przez 3 dni wszystko działało ok czyli odtwarzanie filmów muzy w różnych formatach itp. obojętnie czy z sieci czy z podpiętego dysku 1TB 3.5" samsung. Wczoraj podkusiło mnie aby zmapować sobie dysk w win7, z czystego lenistwa chciałem ominąć otoczenie sieciowe. I stało się dysk przestał być widziany, po podłączeniu do kompa okazało się, że ma system plików RAW. Bez większych problemów odzyskałem sobie dane około 500 GB, sformatowałem dysk pod win7 z powrotem przekopiowałem pliki na dysk ( robiąc przy okazji porządek
), i zadowolony z uporania się ze wszystkim (około 4 godzin mozolnego kopiowania w obie strony) podpiąłem hdd w kieszeni z powrotem do wd, i tu zonk odtwarzacz nie widzi dysku na chwilkę mrugnie kontrolka USB i nic dalej się nie dzieje. Sprawdziłem wszystko, kable USB, podmieniłem kieszeń, sprawdziłem drugi dysk w kieszeni 250GB 3.5", oraz 250 GB 2.5" który działa bez problemów, również pendraivy i to wszytkie jakie miałem pod ręką 4, 8, 32 GB są wykrywane przez wudeka a dysk 1TB nadal nie. Szanowni koledzy ma ktoś może jakiś pomysł ewentualnie może się spotkał z tego typu problemem, zastanawiam się jeszcze na d sformatowaniem w/w dysku pod np acronisem lub win xp może to pomoże tylko to już ostateczność po znowu było by mozolne kopiowanko.
pozdroall