Wąskie kolumny do salonu

zaki95

New member
Witam
Proszę o poradę w wyborze kolumn do salonu. Kolumny powinny zmieścić się na długości ścianki 165 cm obok wiszącego na niej 55ST60 (129 cm). Wychodzi mi na to, że mogą mieć najwyżej po 17 cm szerokości a i to jest chyba za dużo. Dopiero do kolumn będę dobierał amplituner (z oczekiwaniem przyzwoitej, w miarę selektywnej, gry zestawu w stereo).
Wstępnie wybrałem:
- Canton Chrono 508.2DC (17 cm)
- MA Radius 270 HD (12,5 cm)
- Indiana Line Tesi 542 (13,5 cm)
Wdzięczny będę również za sugestie co do amplitunera do proponowanych kolumn.
Rozumiem, że punkt wyjścia jest trochę "odwrócony", ale muszę zmieścić się w tym co mam.
Salon, w którym będzie zestaw ma ok 25 m2, ale prawie połowa z tego, to część kuchenno-jadalna.
Opcją jest jeszcze kupno tv 50" (przed decyzją), ale jeśli się da, to wolałbym większy telewizor.

WiTT

New member
Bez reklam
Popieram głos na TAGA Harmony Platinum Slim F-90 :)

Sent from my Lumia 710 using Tapatalk

zaki95

New member
TAGA bo lepiej grają od wymienionych przeze mnie, czy dlatego że sprawdzone/przetestowane/odsłuchane?
Jaki ampli do TAGA przy warunku, że w zestawie nie będzie suba (niestety nie ma miejsca)?

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Trochę problem z ta szerokością kolumn. Z wąskich kojarzę jeszcze bardzo dynamiczne Paradigm Monitor 9 v.7 (17,5cm), Klipsch RF-52 (17,2cm) choć na ten metraż lepsze by były RF62. Są jeszcze Indiana Line DIVA 655 - ich niestety nie słyszałem.

Henry

Active member
Bez reklam
TAGA bo lepiej grają od wymienionych przeze mnie, czy dlatego że sprawdzone/przetestowane/odsłuchane?
Jaki ampli do TAGA przy warunku, że w zestawie nie będzie suba (niestety nie ma miejsca)?
Co do Tagi Platinum, to mam porównanie do Indiany, które to są naprawdę świetne, ale Taga Platinum ma więcej dynamiki ;)
Jeśli chodzi o ampli to poszukaj czegoś z pre-out może Denon X3000, Marantz 5007 lub 5008, Yamaha 773 lub 775. Mi osobiście bardziej odpowiada brzmienie Denon\Marantz, ale to już kwestie indywidualne, więc spróbuj coś odsłuchać i wybrać wlasnym uchem ;)
Pytanie jeszcze jakiej muzyki słuchasz na co dzień...?

Ostatnia edycja:

pintr

New member
a może coś z aktywnych kolumn np takie : Adam Artist 6 Glossy Black - Thomann Polska
Słuchałem i polecam ,tyle że musiałbyś mieć amplituner koniecznie z wyjściami pre out ,albo kupić procesor kina domowego .Podana cena jest za 1 szt ,także trochę przekraczało by budżet ,ale twierdzę że naprawdę warto.
Jeśli nie masz możliwości odsłuchu ,to ten sklep z linka daje ci możliwość zwrotu do 30 dni bez podania przyczyny.

Ostatnia edycja:

zaki95

New member
Z wielkością pomieszczenia troszkę przesadziłem. Jest 23 m2, z czego część salonowa (przed ścianką) to ok. 14 m2. Może więc mocy nie trzeba aż tak dużo.
Słuchana muzyka to głównie dość szeroko pojęty rock (bez cięższych odmian). Trochę też dobrego (subiektywnie) "pop"vocalu.
Adam Artist 6 wyglądają ciekawie, ale ich odsłuch raczej mało możliwy a ewentualny zwrot może wiązać się z nieprzewidzianymi i zbyt dużymi kosztami.
Z Indiana Line ciekawie wygląda też model Diva 552 - może ktoś ma/słuchał?

pintr

New member
Co do odsłuchu adamów ,( nie wiem gdzie mieszkasz ,ale w Warszawie napewno jest możliwośc odsłuchu) tyle że nie w sklepie audio hifi tylko w sklepach dla muzyków ,ze sprzętem do produkcji dźwięku itp. Ja swoje kupowałem w audiotech,tyle że chyba oni już nie mają adama w swojej dystrybucji.Jak poszukasz na pewno znajdziesz gdzieś możliwość odsłuchu. Ja co prawda kupiłem model adam a8x ,ale porównywałem bezpośrednio z adam artist 6 .Muzyka jaką słucham w bardzo dużym stopniu pokrywa się z tym co Ty słuchasz .I gwarantuje że będziesz miło zaskoczony tym jak one grają .Dynamika dźwięku lekkość i czystość z jaką grają jest naprawdę na wysokim poziomie.Nie będę namawiał Cię na kupno ,ale na odsłuch na pewno, bo wiem co one potrafią . Do tego można się obejść bez amplitunera ,wystarczy żeby TV miał analogowe wyjście audio ,lub żeby odtwarzacz np blu ray miał możliwość sterowania głośnością .Co do sklepu thomann to jest na ich stronie podany nr tel do polskojęzycznej obsługi , i tam możesz wypytać o zwrot i koszty z tym związane. Ja sam u nich kupowałem już 2 razy ,a sklep polecił mi znajomy Belg ( mieszkam w Brukseli) który ma małe studio nagraniowe i często u nich robi zakupy .

lentym

New member
Tagi odsłuchasz w Polpaku jak i Paradigmy.
Też właśnie szukam ampka do moich Platinum Slim F-90.
Moi faworyci to:
-CA551R
-Denon X-4000
-Marantz 5xxx,6xxx.
-Nad 748
Jeśli ktoś słuchał platynek z różnymi amplitunerami to niech piszą :)

lentym

New member
No właśnie nie wiem,
Ale jak podasz na priv gdzie mieszkasz to chętnie posłucham i zobaczę.

Powiem ci szczerze, że cały czas patrzę na twoje zestawienie i ciekaw jestem tego Nada jak wypadnie w porównaniu z CA551R na naszych Platynkach.

WiTT

New member
Bez reklam
Dowcipnisie :p
Król jest tylko jeden i ma imię NAD :krol:

A tak poważniej - jedynym kryterium i jednocześnie najlepszym doradcą jest własne ucho. Bo jednemu spodoba się brzmienie NAD, a innemu CA itd. Zwłaszcza za te parę zł które trzeba wydać. :)

lentym

New member
No i dokładnie tak zrobię. Posłucham Slimów z CA i NADem.
Jeden z forumowiczów już odsłuchiwał 551R z 748 i dla niego NAD zwyciężył.
Mam nadzieję, że tu będzie tak samo na Platynkach bo różnica w cenie jest dość wyraźna.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry