W miare dobre kino domowe

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Jaka dystrybucja by nie była , jak sprzęt nowy to ma gwarancje może np Niemiecką czyli i tak o klase pewniejszą od Polskiej popapranej . A nie jest to wydatek życiowy , więc za 2200 jak nawet się popsuje to nie jest to tak wielki ciężar ( jak np telewizor ) żeby był kłopot z odesłaniem za granice . A pozatym ten sprzęt się wogóle nie psuje praktycznie bo nie ma co się tam popsuć jak użytkownik sam oczywiście nie pomoże jakimś zwarciem czy czymś takim . Kumpel ma Maranza już chyba z 20 lat i dalej śmiga aż miło .

To zależy pewnie jaka gwarancja, czy producenta czy dystrybutora. Przewaznie gwarancja producenta jest krótsza i dlatego cena może byc niższa. Jeżeli kupujesz sprzęt z pominięciem oficjalnego dystrybutora, to ten jak coś nawali może się wypiąć, więc sklep oczywiście w ramach gwarancji Ci musi przyjąć towar, ale naprawa może być przeprowadzana w nieatoryzowanym serwisie pana Waldka:) Druga możliwość tańszych cen to modele powystawowe, niekiedy ludzie nie doczytają w aukcjach. Co do awaryjności, to faktycznie Marantz jest mało awaryjnym sprzętem, ale nie można zagwarantować że coś się nie popsuje. Teraz elektronika ma dużo bajerów i podejrzewam że teraźniejsze sprzęty nie wytrzymają tyle co kiedyś. Heh...żeby tak bylo faktycznie jak piszesz, że sprzęt się psuje tylko przez naszą niewiedzę, niestety tak nie jest:)

Ostatnia edycja:

peterka1000

Member
Bez reklam
Kolego ale nie potrzebne te dywagacje , jak wiadomo sklep Redcon ma towar spoza Polskiej dystrybucji ale w 100 % nowy i sprawny i daje gwarancje taką samą jak w danym kraju dają czyli w tym wypadku w Niemczech bo stamtąd oni biorą głownie sprzęt jak nie tylko z tamtąd . Więc nie sądze że gwarancja Niemiecka jest gorsza od Poslkiej . Nas się nabija w butelke na każdym kroku , tam nikt się nie da nabić . Sam kupuje od lat olej Castrol Magnatec prosto z Berlina bo po pierwsze jest lepszy od Polskiego a wiem co mówie bo kuzyn pracuje w Rafinerii i rozlewają go , po drugie u nas 4 litrowe butelki i kosztuje taka około 150 do nawet 175 zł . A ten Niemiecki z przesyłką jest 5 litrowy i kosztuje 135 zł . Więc nie ma co porównywać . Lepszy , więcej i taniej . Tak samo jest z elektroniką . Pozdrawiam

peterka1000

Member
Bez reklam
Pozatym teraz sobie przeszukałem i okazuje się w necie że ten sam model z Polskiej dystrybucji kosztuje około 3500 zł . Ten z Niemieckiej 2200 zł . To chyba kogoś pogieło . Za połowe drożej to pójde na nogach do granicy Niemieckiej i sam oddam do serwisu . Cena może być większa o dajmy na to 300 zł a nie o 1300 zł przy cenie 2200zł . :)

peterka1000

Member
Bez reklam
Koledzy poczytałem sobie różne opinie i jeszcze mnie zastanawia jeden komplet głośników 5.1 . A mianowicie Dali Lektor 6 SET , mozna kupić calutki zestaw za 6990 zł i ładnie to wygląda i ponoć ładnie śmiga . Jak się ma to do tego zestawu Roth Oli 301 ? Dużo to lepiej zagra w stereo i wogóle w kinie domowym od tych Rothów ? Bo różnica w sumei 1700 zł nie taka wielka ale jak ma to zagrać o wiele lepiej to może warto dopłacić . Pozdrawiam

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Koledzy poczytałem sobie różne opinie i jeszcze mnie zastanawia jeden komplet głośników 5.1 . A mianowicie Dali Lektor 6 SET , mozna kupić calutki zestaw za 6990 zł i ładnie to wygląda i ponoć ładnie śmiga . Jak się ma to do tego zestawu Roth Oli 301 ? Dużo to lepiej zagra w stereo i wogóle w kinie domowym od tych Rothów ? Bo różnica w sumei 1700 zł nie taka wielka ale jak ma to zagrać o wiele lepiej to może warto dopłacić . Pozdrawiam

Wiesz co, przez całą dyskusję ze mną i kolegami miałeś pretensje że polecamy ci droższe zestawy i zaraz to zabrniemy do sumy powyżej 20k. Niedawno sam pisałeś że kategorycznie chcesz się zmieścić w kwocie 6,5k i żeby nie polecać Ci droższych zestawów, bo i tak się na tym nie znasz i nie będziesz wywalał kasy na coś co Cię nie interesuje. Parę razy pojechałeś chamsko na temat moich podpowiedzi, na co nawet nie chciało mi się odpisywać. Przytoczę może Twoją wypowiedź:
Jak już Ci pisałem , chciałbym się ze wszystkim zmieścić w kwocie 6500 zł . Maranz już odlicza z tej kwoty 2300 zł . Czyli na suba i reszte głośników 5.1 zostaje 4200 zł . I tak się w tej cenie chce zmieścić . Bo pomimo tego że jak pisałem słucham w 90 % muzyki stereo i w 10 kino domowe , to jeszcze pada pytanie jak często to słucham i jak się okazuje że nie aż tak często . Więc jak bym siedział przy muzyce non stop to pewno bym kupił coś droższego . Słuchawki jedynie mam jakieś tam sennheiser za 800 zł do słuchania czasami w nocy jak nie chce pobudzić domowników. Więc skupmy się na subwooferze i głośnikach 5.1 za 4200 zł max .
więc już poleciłem Ci konkretne zestawy, a ty teraz się pytasz o zestaw który kosztuje bez amplitunera prawie 7k? Czego Ty tak naprawdę szukasz? Lubię ludzi konkretnych" Mam tyle i tyle, chcę to i tamto, ewentualnie mogę 500zł dołożyć" i wszystko wiadomo. To jest tak jak się ma dużo kasy i samemu nie wie co się chce. Amen

peterka1000

Member
Bez reklam
zadałem konkretne pytanie i oczekuje odpowiedzi . Pozatym różnica 1700 zł nie jest aż tak duża , a widzę że większość ludzi albo poleca albo ma i chwali ten zestaw . O rotach jakoś mało kto pisze . Więc dlatego się pytam . Jak bym się na tym znał nie pytał bym . Pozatym nie będe się oszukiwał że wygląd też jakoś mnie przyciąga do głośników , a te są ładne , natomiast rothy wyglądają jakoś odpustowo jak plastiki tanie . Więc wolę dodać te 1700 zł i się cieszyć , a nie narzekać .Najfajniejsze są z wyglądu Paradigmy Studio ale cały zestaw wychodzi coś 15000 zł więc tyle aż nie dam . Więc schowaj swoje uwagi bo nie wnoszą nic konkretnego . Jak chcesz doradzać to doradzaj , a jak nie poprostu nie odpisuj i po problemie .

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
zadałem konkretne pytanie i oczekuje odpowiedzi . Pozatym różnica 1700 zł nie jest aż tak duża , a widzę że większość ludzi albo poleca albo ma i chwali ten zestaw . O rotach jakoś mało kto pisze . Więc dlatego się pytam . Jak bym się na tym znał nie pytał bym . Pozatym nie będe się oszukiwał że wygląd też jakoś mnie przyciąga do głośników , a te są ładne , natomiast rothy wyglądają jakoś odpustowo jak plastiki tanie . Więc wolę dodać te 1700 zł i się cieszyć , a nie narzekać .Najfajniejsze są z wyglądu Paradigmy Studio ale cały zestaw wychodzi coś 15000 zł więc tyle aż nie dam . Więc schowaj swoje uwagi bo nie wnoszą nic konkretnego . Jak chcesz doradzać to doradzaj , a jak nie poprostu nie odpisuj i po problemie .

No Tobie to na pewno nie będę doradzał, bo i szkoda klawiatury. Konkretnie to Ty od początku rozwijania tematu nie piszesz, bo najpierw piszesz o zestawie kolumn JBL + sub za 3600, póżniej chcesz zestaw za max. 4200, a teraz się pytasz o zestaw za 7k:) Jak dla Ciebie 1700zł to taki pryszcz, to wsiądź w samochód i jedź do najbliższego salonu posłuchać zestawień, a nie trocisz czas na dyskusje. Nie zauważyłeś że już nikt nie odpowiada w Twoim temacie, lub jedynie szczątkowe wypowiedzi? Rada na przyszłość - trochę więcej pokory a mniej zgryźliwości, tak pod te Święta.

peterka1000

Member
Bez reklam
Pierwszy krok poczyniony . Maranz SR5007 Czarny zakupiony . :) Teraz tylko czekam na remoncik pokoju i Dali Lektor 6 + 1 + LCR + SUB zawitają . Myśle że wybór na tyle dobry że zaufałem Wam i bez odsłuchu zakupie i nie będe zawiedziony . Natomiast jak ktoś chce to mogę odsprzedać cały komplet kina domowego Sony DAV DZ860 najwyższy model jaki wyszedł . Dałem za nie coś 2500 zł , ma około 3 czy 4 lata ale mało co używane . Więc myślę że za 900 zl bym odsprzedał . Jak ktoś zainteresowany to czekam na ewentualną oferte . Pozdrawiam

Tomek999

New member
Właśnie przeczytałem temat i muszę przyznać, iż szczerze podziwiam forumowiczów "panie" peterka, że w ogóle chcieli ci coś doradzać.
Kolejny "wszechwiedzący milioner" internetowy, który pokazuje w sieci jaki to jest konkretny i bystry, obrażając przy tym innych!

Zaglądam na to forum od dawna, i doceniam to, iż ktoś kto akurat jest mocniejszy w danym temacie, stara się doradzić coś drugiej osobie bezinteresownie, a osoby twojego pokroju wprowadzają zły klimat na forach. Na szczęście mimo wszystko częściej udzielam się w świecie realnym, niż w internecie, a tam już trochę inaczej okazuje moje (kulturalnie pisząc) zdegustowanie takimi "mądrymi cwaniaczkami" jak ty!
Bez odbioru!

peterka1000

Member
Bez reklam
Właśnie przeczytałem temat i muszę przyznać, iż szczerze podziwiam forumowiczów "panie" peterka, że w ogóle chcieli ci coś doradzać.
Kolejny "wszechwiedzący milioner" internetowy, który pokazuje w sieci jaki to jest konkretny i bystry, obrażając przy tym innych!

Zaglądam na to forum od dawna, i doceniam to, iż ktoś kto akurat jest mocniejszy w danym temacie, stara się doradzić coś drugiej osobie bezinteresownie, a osoby twojego pokroju wprowadzają zły klimat na forach. Na szczęście mimo wszystko częściej udzielam się w świecie realnym, niż w internecie, a tam już trochę inaczej okazuje moje (kulturalnie pisząc) zdegustowanie takimi "mądrymi cwaniaczkami" jak ty!
Bez odbioru!

Żeby był odbiór , najpierw musi być przekaz . A twój post jest mniej więcej taki inteligentny jak zapewne ty w realu :) .

endriu998

New member
Tak się składa, że i ja przymierzam się do zakupu swojego pierwszego kina, także pomału czytam na tym forum różne wątki, żeby dowiedzieć się i wybrać jakiś fajny zestaw w oparciu o rady bardziej doświadczonych kolegów. Ale jak się czyta taki wątek, gdzie wielce przemądrzały "pan" peterka, zawraca (łagodnie powiem) ... "głowę" i przy tym jeszcze obraża innych, to nie długo pocieszymy się z rad tych bardziej doświadczonych, bo w końcu skończy im się cierpliwość by nas wspierać swoimi radami.
Aha jeszcze jedno w pełni podpisuje się pod postem Tomka999!!!!

endriu998

New member
Dzięki, ale na razie sam nie wiem co by mi pasowało i do czego najbardziej miałoby służyć, także czytam, oglądam i słucham opinii, żeby móc choćby sensownie sprecyzować swoje oczekiwania. No i najważniejsze trwają jeszcze pertraktacje co do budżetu ;). Ale jak się już ogarnę to na pewno nie omieszkam poprosić o poradę. A póki ca życzę jak najmniej "panów peterków" miłego dnia, pozdrawiam.

Do góry