W końcu nowe Roth Oli! :)

FFooXX5

Klub HDTV.com.pl
VIP
można mniej więcej opisać charakterystykę grania i podać propozycje, a resztę załatwi odsłuch :). My możemy jedynie pisać że coś grało i jest lepsze ale używając słówka "dla mnie";):p, bo dla kogoś może być całkowicie inaczej;)

Henry

Active member
Bez reklam
można mniej więcej opisać charakterystykę grania i podać propozycje, a resztę załatwi odsłuch :). My możemy jedynie pisać że coś grało i jest lepsze ale używając słówka "dla mnie";):razz:, bo dla kogoś może być całkowicie inaczej;)

FFooXX5, tak właśnie napisałem, że wg. mnie....
Stare OLI wg. mnie grają lepiej, bardzo zbliżone do OLI są kolumny MELODIKA BL 4xx i grają lepiej od nowych RA
chyba nie doczytałeś mojego wpisu;), a to że kolego powinien odsłuchać i się sam przekonać, to chyba jasne8), coś czuję, że będzie trzeba wstawić formułę obowiązkową do każdego postu "idź, posłuchaj i sam oceń" :!::niewiem:

Henry

Active member
Bez reklam
Tylko, że Oli już chyba niestety bardzo mało dostępne albo w ogóle niedostępne, są gdzieś jeszcze w sprzedaży?
@Blackninja odsłuchiwałeś RA vs BL, bo jak dla mnie, to ani jedne ani drugie nie dorównują OLI, a bardziej zbliżone są BL, tylko, że zbliżone nie oznacza takie same ;)
Mi niestety już się nie udało kupić OLI

Ostatnia edycja:

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Tyli twierdzisz, że BL40 i Oli40 nie graja tak samo? Nie miałem okazji słuchać, ale w opinii dystrybutora to te same kolumny.

Henry

Active member
Bez reklam
Brzmienie OLI znam bardzo dobrze, bo bliski kumpel je ma i często coś u niego słuchamy, podłączałem nawet swojego ampli pod jego kolumny i było naprawdę super.
Co do BL, niby też bardzo dobrze, ale niewielkie różnice są na korzyść OLI, co nie znaczy, że seria BL nie jest godna polecenia. Jak dla mnie to, to co ROTH zrobił z RA, to taki trochę strzał we własną stopę ;), druga sprawa, że jak dla mnie to wygląd strasznie skopany, jakoś OLI i BL bardziej mi się podobają:), a znaczek melodika zawsze może odpaść :D

Ostatnio edytowane przez moderatora:

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Tylko, że Oli już chyba niestety bardzo mało dostępne albo w ogóle niedostępne, są gdzieś jeszcze w sprzedaży?
@Blackninja odsłuchiwałeś RA vs BL, bo jak dla mnie, to ani jedne ani drugie nie dorównują OLI, a bardziej zbliżone są BL, tylko, że zbliżone nie oznacza takie same ;)
Mi niestety już się nie udało kupić OLI
Nowe modele to tez Oli.

Henry

Active member
Bez reklam
Dzięki Krzysiek, co do używek to wiem, że można dostać. Kolega szuka nowych i pomyślałem, ze może jakimś cudem gdzieś ostał się jakiś komplet. Trochę się naplił na poprzedni model Oli ;)

jaco.37

Member
Bez reklam
Jeśli dobra cena to warto pomyśleć ,kolumny Oli kupione u nas miały 5 lat gwarancji.Więc na pewno coś jeszcze zostało.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Z nowych to pewnie będzie ciężko. Mnie się wydaje że stare Oli i Melodika, to to samo i brzmienie tez powinno być identyczne. Jeżeli kolumny są wykonywane idetycznie jak poprzednik i z tych samych elementów, to w jaki sposób może być inne brzmienie?

Henry

Active member
Bez reklam
Wiesz Krzysiek, jak pisałem nie zauważyłem jakichś kolosalnych różnic, może to też kwestia autosugestii, innych warunków odsłuchu... ;)
Generalnie jak szukałem coś dla siebie, to ostatecznie był to jeden z trzech zestawów, które przeszły do "mojego ścisłego finału" obok Wherfedale Diamond 10.7 i Bostonów A360, więc nie mogę na nie złego słowa powiedzieć. Ale lepiej patrzeć na znaczek ROTH niż MELODIKA :p

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
No tak, bo Melodika to się najczęściej kojarzy z okablowaniem. Warunki odsłuchu i wygrzanie samych kolumn ma też duże znaczenie.

klngpln

New member
I po testach okazało się że M jest lepsze od R ma jedną zwrotnice więcej i więcej wygłuszenia a to dało lepszy dźwięk i inną jakość basu. W tej cenie nie ma nic lepszego, no chyba że ma ktoś inne upodobania dźwiękowe muzyka poważna itp.

Do góry