W końcu nowe Roth Oli! :)

mors111

Active member
Bez reklam
nie czytałem większości postów , ale coś mi nie pasuje na tej stronie
-Oli RA4 , skuteczność 86db > dość mała ( RA4 - 84db )
-sub KH30 pasmo przenoszenia od 50hz

kto to kupi ?

Ostatnio edytowane przez moderatora:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Dlatego ja już wczesniej pisałem że wdł. suchych danych prezentują się znacznie gorzej niż poprzednia wersja. Oli 30 miały zejście do 45Hz i skuteczność 90dB, a te nowe RA3 - 55Hz i 85dB. Ja też bym się już ciężko zastanawiał czy je kupić.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Szkoda że już nie mogę edytować poprzedniego posta. Zobacznie na ten nowy subwoofer KH30. Czy oni sobie jaja robią, czy może ze mną coś nie tak? Pasmo przenoszenia 50Hz-200Hz, przecież to już są jaja. Takie zejście to mają niejedne monitory, więc po co takiego suba kupować?

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Przeciez W Hornie tez pracują ludzie, ctrl + C, ctrl + V, :)
Nie wieżę w 50 Hz, tym bardziej, że jest to w oficjalnych danych. Z taka reklamą to strzał w kolano.

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Coś mi się wydaje, że to jakiś błąd w opinie. Patrze na zdjęcia suba i jest crossover 50Hz-150Hz więc już po tym widać, że o 200Hz nie powinno być mowy. Znalazłem też w kilku firmach, które handlują z Hornem opis , że pasmo przenoszenia jest 40Hz-500Hz?

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Wiesz, to jest tylko ustawienie filtracji, co nie świadczy że tych 200Hz nie zagra. Jak miałem sub Tonsila, to też na pokrętle było 80Hz - 150Hz, a spokojnie schodził do 35Hz.

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Niżej niż ustawisz filtracje może, ale więcej już nie. Jeśli na subie masz odcięcie max na 150Hz to już 200Hz nie zagra? Chyba, że źle rozumiem?

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Przy stereo, gdzie ustawiamy odcięcie na subie pewnie nie. Ale w KD gdzie pokrętło jest nieaktywne, a wszystkim steruje ampli...? Chyba że ja się też mylę?:)

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
A jesteś pewny, że pokrętło nie jest aktywne? To po co ustawiamy je max i sterujemy z poziomu amplitunera? Jeśli by tak było to nie miałoby znaczenia jak ustawimy pokrętło na subie.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Zejsc nizej zejdzie, ale chodzi o zniekształcenia. Jeśli producent podaje, ze czysty bas jest tylko do 50 hz, a poniżej jest buba to cienko to widzę. Proponuję zainteresowanym napisać konkretnego emaila za równo do producenta jak i dystrybutora ze szczegołowym wyjsnieniem o co chodzi w razie gdyby (jak często to bywa) po drugiej stronie łącza siedziała pani Zosia po 2h szkoleniu lub student chcący dorobić.

Henry

Active member
Bez reklam
Stare OLI wg. mnie grają lepiej, bardzo zbliżone do OLI są kolumny MELODIKA BL 4xx i grają lepiej od nowych RA

Henry

Active member
Bez reklam
to niech spyta, które lepsze dla niego:p niech sam się przekona
a tak serio, to rozmawiałem z kilkoma osobami i odczucia maja takie same i Oli nie zmieniliby na RA:D

Do góry