Velodyne DD 12 +

kampers

Member
Velodyne się nie włącza :(

1. Zauważyłem że pilot czasem nie działał, myślałem ze baterie zmienilem nic nie pomogło. Teraz gdy go wlacze z pradu przyciskiem z tylu to nic sie nie właczy :/ i malo tego bo czasem sie wlaczal a teraz juz nie. gdzie szukac pomocy ? Wydaje mi sie ze juz po gwarancji ;/

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Velodyne się nie włącza :(

1. Zauważyłem że pilot czasem nie działał, myślałem ze baterie zmienilem nic nie pomogło. Teraz gdy go wlacze z pradu przyciskiem z tylu to nic sie nie właczy :/ i malo tego bo czasem sie wlaczal a teraz juz nie. gdzie szukac pomocy ? Wydaje mi sie ze juz po gwarancji ;/

Hej ja na Twoim miejscu oddałbym go do Łodzi - nie kombinował, już czytałem o kilku przypadkach jak ludzie oddawali do jakiegoś tam serwisu i próbowali robić - lekko mówiąc średnio im to wyszło na zdrowie.. Masz świetny sub szkoda ryzykować.. Pamiętaj o jednym że w serwisie Velodyne nikt nie naprawia suba ( jakiejś tam części ) wymieniają cale moduły i na to otrzymujesz gwarancje..
Kopiłeś używany to poprzednik mógł coś zmajstrować, lub już wczesniej coś szwankowało od czasu do czasu, a nie powiedział o tym ....
Tylko Ty jesteś z Norwegii ale tam też jest centralny serwis Velodyna więc tam oddaj..
Ja mam znajomych co maja suby tej firmy cht-Q to już naprawdę po kilka dobrych lat - bo kupili jak tylko weszły na rynek i nic do dnia dzisiejszego im nie jest.. więc troszkę pecha masz KOlego. Ale naprawią Ci i będziesz cieszył się świetnym subem..

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Ja bym nie oddawał do serwisu w NO bo ceny mają z kosmosu, wolał bym przecierpieć i wysłać suba do Polski do naprawy...

A skąd wiesz że tam są takie ceny w tym serwisie? Druga sprawa to też kwestia co dla kogo drogie.. patrząc na zarobki w Polsce to pewnie drogo, ale Kolega tam mieszka to i zarabia myślę odpowiednio - nikt by nie siedział za granicą jakby zarabiał nie wiem przykładowo 4- 5 tyś. Chyba że ktoś w Polsce zarabiał przed wyjazdem 1300 zł to inna już bajka..

Ostatnia edycja:

jumper.as

New member
Skąd wiem? hmm... zastanówmy się.. A no tak od 7 lat mieszkam i pracuję w Norwegii, Zarabiam x3 tego co napisałeś i wiem ile kosztują tutaj usługi... no ale może ja się nie znam. Pozdrawiam

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Skąd wiem? hmm... zastanówmy się.. A no tak od 7 lat mieszkam i pracuję w Norwegii, Zarabiam x3 tego co napisałeś i wiem ile kosztują tutaj usługi... no ale może ja się nie znam. Pozdrawiam

Kolego żeby być miłym to wystarczyło napisać że mieszkasz w Norwegii, a nie uprawiać swoją "dyplomację" tak jakbyś tylko Ty wiedział jakie jest życie drogie generalnie w krajach skandynawskich..
Ja troszkę mniej zarabiam jak Ty ( bo też nie wiem czy mowa jest o kwocie netto czy brutto, aczkolwiek nie interesuje mnie to, bo tamte kwoty podałem przykładowo,wiedząc z opowieści znajomych ile Polacy tam zarabiają ), a żyję mi się bardzo dobrze w Polsce i stać mnie jakby co na serwisy -generalnie serwisy wszelakie i nie tylko serwisy. Do tego zapytałem się konkretnie czy kiedyś robiłeś coś w serwisie Velodyna w Norwegii a nie że serwisy są drogie w Norwegii... Bo serwis mercedesa, a serwis fiata w Polsce to też dwie abstrakcje ... i mało tego nic nie mają wspólnego z serwisem Velodyna...
Dalej idąc miałem kolegę ze szkoły średniej który w Norwegii spędził około 5 lat i zarabiał mniej jak Ty, a jednak było go stać wysłać sub velodyna własnie do serwisu w Norwegii ... to tak na marginesie..Więc osobiście troszkę mi przykro z tego powodu że zarabiasz w sumie dobre pieniądze a żal byloby Ci wydać pieniądze na serwis w tym kraju gdzie mieszkasz i pracujesz.. Tylko nie mów mi, że tam ileś więcej razy to kosztuje, bo też ileś razy średnia pensja Norwega jest wyższa od średniej pensji Polaka..
Jeszcze jeden przykład, kiedyś pisałem na innym forum z chłopakiem mieszkającym w Norwegii własnie o velodyne bo akurat on miał sub taki jak ja chciałem zakupić i z ciekawości się spytałem o ceny jakie tam są i za ile on kupił; jak się okazało raptem zapłacił więcej ode mnie o niecałe 2 tys zl. to patrząc ile się zarabia ( nawet będąc pracownikiem fizycznym) to na pewno to nie wychodzi super więcej a nawet powiedziałbym porównywalnie.. Na pewno nie na tyle żeby jechać i kupować w Polsce - to są jego słowa. Tym bardziej że serwis wtedy na gwarancji jest tylko w Polsce bo taka jest umowa między Velodyne a poszczególnymi dystrybutorami.
Więc reasumując proponuję dokładnie czytać to co ktoś się zapyta i odpowiedzieć, bo to naprawdę nie jest mistrzostwo świata mieszkać i pracować w Norwegii, w Polsce też można dobrze zarabiać i dobrze żyć. A z Twojego postu można byłoby wywnioskować że sądzisz inaczej.. Pozdrawiam.

Ps. A jesli masz przykład konkretny jeśli chodzi o serwis i naprawę velodyna w Norwegii to napisz go i ocenimy wszyscy na ile to jest drożej ...

Ostatnia edycja:

kampers

Member
Witajcie widzialem jest jeden serwis w Oslo. A jutro zadzwonie do Lodzi w jakiej cenie takie uslugi i tutaj zadzwonie :) dam znac co i jak :)

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Dzwonilem do lodzi, powiedzieli mi ze moze to byc cena do 40% suba :( jutro dzownie do oslo, bo nie mialem nr tel :/

Ja pisałem że oni nie bawią sie w reperacje, tylko cale układy ( podzespoły zmieniają) dlatego naprawy nie są tanie, a powiedzieli co to może być... zaleta używanych rzeczy jest to że czasem można coś dobrego i w dobrej cenie kupić , gorzej jak się trafi coś co po niedługim czasie się rozwali wtedy już dodając kwotę naprawy niestety średnio się wychodzi. Osobiście jakos nei mam zaufania do używanych drogich rzeczy, ale co niektórym się udaje.. Ciekawy jestem co tam poleciało???

D

Deleted member 121090

Guest
Nie mam bladego pojecia poniewaz rozebralem i nic nie widac aby bylo upalone :/
Daj dobremu elektronikowi.
Serwis jak piszesz chce sobie zaśpiewać 8tzł. Wolne żarty.
Do swojego zaglądałem i w większości to są prosto zadrukowane płytki.
Myślę, że spokojnie kumaty spec to ogarnie.
Ostatnio dawaliśmy ASR Emittera do elektronika. Naprawa 140zł z gwarancją:)

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Nie mam bladego pojecia poniewaz rozebralem i nic nie widac aby bylo upalone :/

Ja bym oddał do serwisu w Norwegii i niech wycenia naprawę jak faktycznie będzie to 8 tyś powiedzmy to wtedy można się zastanawiać, bo faktycznie kumaty elektronik jesli to jest prosta sprawa to sobie poradzi , chyba że poszło coś poważniejszego że trzeba ścigać cześć to wtedy już inna bajka..
Osobiście nie zapłaciłbym 8 tys. zl za naprawę za używany sub.. bo to nigdy nie wiadomo czy coś jeszcze tam nie jest szurniętego...Nie wiem za ile kupiłeś ale myślę że to co zapłaciłeś i nawet naprawa niech kosztuje 5 tys to już byłaby szansa że kopiłbyś nowy sub ( albo nie dużo trzeba byloby do niego dołożyć) oczywiście patrząc na ceny w Polsce i nie u dystrybutora Velodyna ... Ale jak to mówią jest ryzyko jest zabawa..

kampers

Member
Sluchajcie gadalem z dystrybutorem w Oslo i powiedzieli ze moge oddac oni sprawdza za darmo i zrobia wycene :) Mankament jest taki ze jak wlacznikiem wlacze suba z tylu nic sie nie wlaczy, ale jak popstrykam kilka razy to czasem sie zaswieci. moze pilot nie dziala nie wiem, sprawdzalem na kamerze i swieci podczerwien, zmienilem baterie. w nastepnym tyg bede jechal do Oslo wiec im zawioze :)

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Sluchajcie gadalem z dystrybutorem w Oslo i powiedzieli ze moge oddac oni sprawdza za darmo i zrobia wycene :) Mankament jest taki ze jak wlacznikiem wlacze suba z tylu nic sie nie wlaczy, ale jak popstrykam kilka razy to czasem sie zaswieci. moze pilot nie dziala nie wiem, sprawdzalem na kamerze i swieci podczerwien, zmienilem baterie. w nastepnym tyg bede jechal do Oslo wiec im zawioze :)

Chwilka Kolego ale co ma pilot do tego włącznika, przecież piszesz że jak włączysz z tylu zasilanie to raz się włączy a raz nie, chyba, że ta seria ma tak bo nie pamiętam że nie ma dodatkowego włącznika power i dlatego piszesz o tym pilocie, a poprzez pilot tak jakby włączasz sub i sobie np ustawiasz do muzku lub do filmu - dobrze rozumiem ? Miałem przyjemność odsłuchów suba DD ale nie bawiłem się nim więc nie wiem jak on działa..A samoczynnie jak Sub dostanie sygnał od amplitunera po tym jak włączysz go z tyłu to też nie włącza eis sam?

kampers

Member
A wiec tak jesli odlaczysz kabel od zasialania, wlacznik na 0, to pilotem nie wlaczysz :). Po podlaczeniu kabla zasilajacego, wlacznik na 1 to sub automatycznie sie wlaczyl, zaswiecilo sie logo, program, i glosnosc - pilotem zmieniales program lib glos. Na poczatku po wlaczeniu suba nie mozna bylo podglosic zmienic programu z pilota ale sub dzialal. Teraz jest jak jest nie wlaczy sie a jak sie wlaczy to mignie tylko i to zadko :(

lolek126

Well-known member
Bez reklam
A wiec tak jesli odlaczysz kabel od zasialania, wlacznik na 0, to pilotem nie wlaczysz :). Po podlaczeniu kabla zasilajacego, wlacznik na 1 to sub automatycznie sie wlaczyl, zaswiecilo sie logo, program, i glosnosc - pilotem zmieniales program lib glos. Na poczatku po wlaczeniu suba nie mozna bylo podglosic zmienic programu z pilota ale sub dzialal. Teraz jest jak jest nie wlaczy sie a jak sie wlaczy to mignie tylko i to zadko :(

To coś raczej bardziej poważniejszego niż pilot.. wg mnie ale ja nie jestem specem w tej dziedzinie.. ale ja i pilota bym im dał..

robertuss

Active member
Bez reklam
Ja sam z ciekawości pytałem ile kosztuje naprawa suba przykładowo Paradigm takiego jak mój.To jak lolek pisał.Kurde co za czasy że nie chcą?Czy nie mogą wymienić tranzystora tylko cała płyta główna do wymiany.Koszt 1800zł.Plus naprawa Pewnie z 500zł??Tu ktoś kiedyś polecał bardzo dobry serwis sprzętu audio Chodziło o naprawę Onkyo.I był to serwis profesjonalny z bardzo dobrym zapleczem..i odpowiednimi certyfikatami.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Ja sam z ciekawości pytałem ile kosztuje naprawa suba przykładowo Paradigm takiego jak mój.To jak lolek pisał.Kurde co za czasy że nie chcą?Czy nie mogą wymienić tranzystora tylko cała płyta główna do wymiany.Koszt 1800zł.Plus naprawa Pewnie z 500zł??Tu ktoś kiedyś polecał bardzo dobry serwis sprzętu audio Chodziło o naprawę Onkyo.I był to serwis profesjonalny z bardzo dobrym zapleczem..i odpowiednimi certyfikatami.

Hej tak to chodziło o serwis onkyo podobno niezły i przyzwoite ceny, ale tak się robi podobno już na świecie że nikt się nie bawi w pierdółki tylko cały podzespół wymieniają.. Pamiętam jak miałem kiedyś xsare II poleciał jakiś czujnik w klamce drzwi od pasażera i jak samochód wyjechał np z myjni to centralny zamek działał tak że zamykał drzwi po czym te drzwi prawe otwierał. Samochód wysechł i było ok. Czujnik kosztował grosze wymienili cały mechanizm który na tamte lata kosztował około 1000-1200 zl( kawal kasy nawet na dzisiaj a to był 2003 rok - wymienili pomimo że samochód był na gwarancji i to w ich koszta leciało. Tak już jest i to się nie zmieni .

D

Deleted member 121090

Guest
Już pisałem nie teoretycznie, tylko na podstawie konkretów.
W tym DD12+ chyba pada coś w zasilaczu skoro raz się włącza, a raz nie.
Tu najczęściej zimne luty dają znać o sobie. Naprawa może być banalnie prosta.
A jak w łapy to dostanie serwis to wymieni całą płytkę.
Miałem ją w łapach jak rozkręciłem swój DD12. Na początek dałbym to przegladnąć dobremu elektronikowi.

Do góry