Używany Arcam AVR 300 - czy warto?

Quant

New member
Jak w temacie, mam pytanie do znawców czy to dobry pomysł kupić używanego Arcama AVR 300 (za około 2000 zł.) i dołożyć do tego nowe kolumny (a jeżeli tak, to jakie). Długo się zastanawiam nad wyborem kina pod filmy, ale i muzykę i jak dotąd nie zadowala mnie nic, co nowe kosztuje mniej niż 7000 zł. a tyle nie mam. Słuchałem już rozmaitych zestawów (głównie Onkyo, Yamachy i HK) w zestawach do 4-5 tys. zł. i wszystko to brzmi dla mnie w stereo w zakresie od "tragicznie" do "da się wytrzymać", ale nic nie brzmi dobrze. W akcie desperacji sprzedawca podłączył mi Arcama AVR 400 do jakichś KEFów i doznałem olśnienia. Czegoś tak cudownego nie słyszałem jak żyję, ale cena .... cóż, to był zestaw za 15.000 zł. Pomyślałem jednak, że można się zmieścić w 5000 kupując niższy używany model 300 + kolumny, tylko że nie mam pojęcia czy to dobry pomysł. Używanych AVR 400 nie znalazłem, za to 300 jest sporo i to mnie zastanawia, bo gdy ludzie czegoś się pozbywają, to widocznie coś z tym jest nie tak. Wiecie coś, co mi pomoże podjąć decyzję?

ps. kiedy opisałem na tym forum swoje doświadczenia z zestawem Onkyo 608 + JBL ES100, Blackninja napisał, że pewnie sprzedawcy coś źle musieli podłączyć. Sprawdziłem i wszystko podłączyli jak należy. To po prostu tak tragicznie brzmi w stereo.

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Quant napisał:
Byłem wczoraj w Media i posłuchałem Onkyo TX-SR578 z kolumnami JBL (nie pamiętam jakimi dokładnie, ale były naprawdę ogromne) - akurat taki sprzęt grał w sklepie. Leciał jakiś koncert techno z płyty DVD i brzmiało to po prostu tragicznie!

blackninja napisał:
Studio 180 mają jeden basowy głośnik, a 190 już dwa i oczywiście większą skrzynię.
W MM to nie odsłuchy, pewnie wyjęli zworki z kolumn i nie grały wysokie tony lub coś źle podłączyli. Sprzęt jaki Ci zaproponowałem, dobrze ustawiony wyrywa z butów.

Zdecyduj się czego w końcu słuchałeś, ja nadal podtrzymuję to co myślę o MM.

AVR300 trochę już wiekowy, jak już zbierasz kasę na dobrze brzmiący zestaw to AVR400.

zmechol

New member
Witam. Miałem i sprzedałem Arcam AVR 300. Jeżeli towar nie ma jakiś wad to naprawdę polecam,ale trzeba najpierw odsłuchać.
I co z tego że AVR300 jest już wiekowy, i co z tego że nie posiada już najnowszych dekoderów a w stereo zbije każde Onkyo o dwie długości stadionu , zresztą wiadomo że do stereo Onkyo się NIE NADAJE.
Ja miałem podobny dylemat, chciałem zakupić sprzęt co się będzie nadawać i do stereo i do kina ,ale ciężko było takie coś zdobyć i nic mi się nie podobało. Na odsłuchu miałem Onkyo, Denon, Marantz, H/K i td. ale nic mi się to nie podobało aż poprosiłem o prezentacje AVR300 i w końcu uznałem że to jest to. Trochę mnie dziwią te niskie ceny używek Arcama , sam widziałem za 1500 zeta, ale jeśli towar nie ma jakiś ukrytych wad to naprawdę polecam. Co do kolumn to jest sprawa indywidualna ja do swojego AVR600 mam Monitor Audio. Pozdrawiam.

Quant

New member
Zdecyduj się czego w końcu słuchałeś, ja nadal podtrzymuję to co myślę o MM.

AVR300 trochę już wiekowy, jak już zbierasz kasę na dobrze brzmiący zestaw to AVR400.

Zacytowanego przez Ciebie posta pisałem po pierwszej wizycie w MM, kiedy nie zwracałem zbytniej uwagi na oznaczenia sprzętu. Wydawało mi się, że to był 578 i być może nawet był. Jednak przy ponownej wizycie w MM zwróciłem uwagę na oznaczenia i tym razem słuchałem na pewno 608. Być może to był ten sam sprzęt, tylko poprzednio coś mi się pokićkało, a być może w między czasie podłączyli 608 w miejsce 578. Zresztą nieważne, bo i wtedy i teraz brzmienie było fatalne. Kolumny były w obu przypadkach te same, bo w miejscowym MM nie ma żadnych większych (tym razem sprawdziłem) więc nie mogłem ich z niczym pomylić.

ps. gdyby było mnie stać na AVR400, to nie zawracałbym głowy. Słyszałem ten sprzęt i brzmiał fantastycznie. Nie wiem tylko czy AVR300 brzmi podobnie i dlatego pytałem. Najnowsze kodeki w sumie mi zwisają, zawsze mogę jako źródło potraktować komputer. Chodzi mi o brzmienie, a raczej o stwierdzenie o ile brzmieniowo 400 jest lepszy od 300.

Quant

New member
A jakie kolumny najlepiej by do niego pasowały? Tak do 3000 zł.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry