Używanie KD w mieszkaniu?

Rafal7

Banned
Dla sasiadow remont w mieszkaniu i placz dziecka sa juz ucywilizowane i bardziej akceptowane niz glosne granie,ale fakt faktem ze coraz mnie jest ludzi którym sie wszystko nie podoba.Praktycznie w kazdym mieszkaniu jest cos co grania wieza,kino domowe czy glosniki kopmuterowe.Kiedys tak nie bylo.Kiedys ludzie posiadali tylko telewizor,tzw wiedeo a potem telewizje satelitarna.Ktos kto mial cos do grania i sobie pograł to raczej sasiad mu zazdroscil i mogl sie jedynie odegrac na sasiedzie dzwoniac na policje.

Tylko wiecie jacy są ludzie?, potrafią popadać ze skrajności w skrajność. Znam takich, którym jak puścisz głośniej bąka to już przeszkadza:) Piszecie że nawet w dzień nie wypada głośniej słuchać?, a co jak ktoś ma remont czy małe dziecko które płacze? To też mogę być ukarany bo jest głośniej niż powinno? Ja słyszałem że dopiero od 22.00 jest umowna cisza, a w dzień kto mi zabroni głośniej posłuchać? Po 22.00 to nawet policji nie musimy otwierać drzwi. Tak naprawdę co policja może zrobic?, najwyżej upomnieć. Wyobraźcie sobie że macie nawiedzonego sąsiada z migreną:), to w domu już nic byście nie zrobili. Ja staram się słuchać z rozsądkiem i w normalnych godzinach, ale ludzie są różni.

Remont, płacz dziecka - nie mają charakteru wybryku. A tylko rzeczy mające charakter wybryku podpadają pod art. 51 kw. Za remont też można zostać ukaranym, jeśli go niepotrzebnie przedłużasz, i to co możesz zrobić w miesiąc zamienia się w rok majsterkowania. Jest jeszcze art. 107kw., sa immisje sąsiedzkie.
Źle słyszałeś, nie tylko w temacie "22 i ciszy umownej" ale również w temacie tego co może policja. Jeśli nie wpuścisz policji wezwanej do zakłócania spokoju lub spoczynku nocnego, to nie znaczy, że nic się nie stało i "wolnoć tomku". Policja nie musi upominać, nie musi wręczać mandatu zastawszy zamknięte drzwi - może za to skierować sprawę do sądu, i np. 2 tygodnie po wydarzeniu zajrzysz do skrzynki a w niej będzie wyrok nakazowy, np. 500zł, a trzeba wiedzieć, że górną kwotą za wykroczenie jest 5000 zł. Masz wtedy 7 dni na odwołanie się od takiego wyroku, powołanie świadków - i ogólnie kopanie się z koniem.

Do góry