no to mamy odpowiedź na pytanie o docieranie czerni w panasonikach

takie wykresy nie napawają optymizmem
moje subiektywne odczucie jest takie jednak że TV po włączeniu ma lepszą czerń niż jak pochodzi kilka godzin

także jeśli np. ustawię obraz na ECO zciemnione na minimum czyli ciemność nad ciemnościami i tak pochodzi jakiś czas to czerń jest słaba i dopiero jak pochodzi na maks kontrastu (czyli jak zawsze) to się to poprawia
jeśli chodzi o długoterminowe użytkowanie to bardziej zauważyłem że obraz jest ogólnie ciemniejszy i mniej "ditheruje" np. na niebie a dokładniej to imho wcześniej jak był jaśniejszy = większy kontrast to bardziej to było widoczne. Duszki po stałych elementach też się zmniejszyły, to samo zielone smugi, ale to raczej z powodu ciemniejszego obrazu. Co do czerni to czarna nigdy nie była taka jakbym chciał

Mój nowy monitor LCD F2380 ma lepszą czerń nawet na 100% jasności choć jest przy tym wyraźnie ciemniejszy.
Zaniedługo będę się dokładniej bawił Spyderem2 na swojej plaźmie. Mam go jakiś czas ale tylko skalibrowałem tego samsunga bo bez kalibracji obraz tragiczny miał i sprawdziłem na szybko kontrast i poziom czerni. Samsung miał jakieś 1600:1 i moja plazma też z tym że samsung miał czerń jakieś 0.2 a 0.3 (dokładnienie to to nie jest, może gdzieś znajdę plik pomiarami to wrzucę prawidłowe wartości). Spyder2 ten trochę zawyża wartości czerni względem innych kalibratorów tak mi się zdaje i przez to kontrast zaniża więc do porównać z "internetem" te liczby się nie nadają ale na tym samym kalibratorze urządzenia jak najbardziej mogę porównywać. I faktycznie ten Samsung ma kontrast podobny tyle ze ciemniejszy obraz = lepszy do horrorów

Dla porównania Sharp brata 37x20 to jakieś 600:1

a CRT IBM P275 5600:1 :bober::bober:
Dzisiaj zrobię pomiary ponowne, bo może coś się zmieniło i na LCD mam lepszy kontrast?
edit:// 18:30
otóż sprawdziłem spyderem2 swój monitor i plazmę przed chwilą i wychodzi plazma 0.17cd/m2 i monitor 0.14cd/m2. Oglądam tak go z lewej i prawej i mimo 2243 godzin przebiegu obraz zdaje się praktycznie identyczny jak ten jaki miał od początku, troszkę może jedynie ciemniejszy nawet :bober:
czyli ogólnie posiadacze (37)PV80 nie mają się co specjalnie martwić i mogą oglądać telewizor spokojnie

opcorn:
sprawdzę jeszcze czerń po kilku godzinach użytkowania i pewnie okaże się że się pogorszy

zresztą po np. całym dniu świecenia po wyłączeniu telewizor świeci w ciemności więc troszkę się na 100% wynik zmieni