Ja też się kręcę obok tego TV, na naszych forach w PL o nim cisza, a na zagranicznych forach zestawiają go z VT50. Jedyny minus to brak filtru i to podobno jakościowa jedyna wada ale i zaleta. Dzięki temu że brak filtra to ostrość jest ciut lepsza. Filtr bowiem trochę zmiękcza obraz.
Osobiście widziałem w MM oba obok siebie ST i UT w wersji 50 cali. UT jakościowo robi lepsze wrażenie, wygląda na mniej plastikowy. Kolor czarny najdobitniej emanuje z ST, po prostu smoła, w UT był czarny ale już nie tak głęboko. Jednakże porównywałem je w mocno oświetlonym miejscu.
Co do tego filtru to UT jest całkowicie go pozbawiony. Ja mam plazmę PV8P i to stary model, jednakże nawet ten stary i swojego czasu jeden z tańszych modeli posiada filtr, które zadaniem jest tylko rozpraszanie światła bez wpływu na kolor czarny.
Widać to wyraźnie przy wyłączonym TV. w ST moja twarz jest zamglona, kiedy się przeglądam, oraz otoczenie, w przypadku UT jest widoczna dość wyraźnie. Tak więc jak masz światło za plecami to UT może być udręką, ale jak oglądasz głównie nocą, to może spasować.
Ale musisz sam zobaczyć. Polecam Ci wątek:
Official Panasonic UT50 Series Discussion Thread
Jak się okazuje to każdy model jakieś przypadłości, które mogą ale nie muszą zdeklasować dany model.