Ut50

qurter

New member
Witam jak ustawić telewizor aby mieć doskonaały obraz i dźwięk ? ;)Są tam takie opcje jak:Biel,gamma,face inteligent,opcje do 3d itd. A i mam pytanie jaki adapter wi fi musze kupic aby miec dostep do internetu z telewizora. Oczywiscie mam router ;)

qurter

New member
to jak ma ktos pomysl jak go dobrze ustawic glownie chodzi mi o to zeby byl obraz zyleta na filmach jak i roznego rodzaju programach ;d

slimak

New member
Bez reklam
Tutaj masz co i jak, znasz EN?
The Official Panasonic UT50 Settings/Issues Thread

Kolesie wyciskają ostatnie soki z tego TV.

Żeby zastosować te ustawienia, oprócz znajomości EN potrzebny jest jeszcze nam UT50 ze stanów.

W USA UT50 ma ciemniejszą szybę i regulacje suwaków do 100, a nie do 60 tak jak w europie.

Kiedyś porównywałem europejskiego G10 do G10 z USA i różniły się: zużyciem energii, szybą, Fw, skalą regulacji oraz trochę torem wizyjnym i zastosowanymi w nim układami scalonymi.

LukeSky

Member
Bez reklam
Dzięki za info, nie wiedziałem że różnice są aż takie. Nie rozumiem czy im opłaca się robić różne wersje?

robson187

New member
Z tego co wyczytałem to jesli chcesz bezprzewodowo podłaczyc Tv do netu to musisz wyposazyc sie w taki adapter - Panasonic TY-WL20 albo pozostaje kabel.Napisz cos wiecej o tv mam zamiar rowniez go kupic .Jakieś minusy ? mocne lustro bez filtra ? Napisz cos od siebie jak znajdziesz chwile
Ps. Nie zerknąłem ze to temat z czerwca hehe Zalozyciela pewnie juz nie ma ......??

Ostatnia edycja:

LukeSky

Member
Bez reklam
Ja też się kręcę obok tego TV, na naszych forach w PL o nim cisza, a na zagranicznych forach zestawiają go z VT50. Jedyny minus to brak filtru i to podobno jakościowa jedyna wada ale i zaleta. Dzięki temu że brak filtra to ostrość jest ciut lepsza. Filtr bowiem trochę zmiękcza obraz.

Osobiście widziałem w MM oba obok siebie ST i UT w wersji 50 cali. UT jakościowo robi lepsze wrażenie, wygląda na mniej plastikowy. Kolor czarny najdobitniej emanuje z ST, po prostu smoła, w UT był czarny ale już nie tak głęboko. Jednakże porównywałem je w mocno oświetlonym miejscu.

Co do tego filtru to UT jest całkowicie go pozbawiony. Ja mam plazmę PV8P i to stary model, jednakże nawet ten stary i swojego czasu jeden z tańszych modeli posiada filtr, które zadaniem jest tylko rozpraszanie światła bez wpływu na kolor czarny.

Widać to wyraźnie przy wyłączonym TV. w ST moja twarz jest zamglona, kiedy się przeglądam, oraz otoczenie, w przypadku UT jest widoczna dość wyraźnie. Tak więc jak masz światło za plecami to UT może być udręką, ale jak oglądasz głównie nocą, to może spasować.

Ale musisz sam zobaczyć. Polecam Ci wątek:
Official Panasonic UT50 Series Discussion Thread

Jak się okazuje to każdy model jakieś przypadłości, które mogą ale nie muszą zdeklasować dany model.

robson187

New member
Dzieki za jakies info a to forum co podales napewno przejrze .Okna mam z boku i do tego rolety wiec nie powinien mi przeszkadzac brak tego filtra nic lepszego chyba sie nie znajdzie podobnej wielkosci z taka jakoscia czekam jeszcze cierpliwie na spadek cen moze spadnie do 2900 :) zakup planuje na koniec listopada .Mam nadal 50x10 i tam rowniez widze odbicia dosc wyrazne przy wylaczonym tv i slonecznym dniu ale jesli takie odbicia beda na UT50 to zaden to dla mnie problem.Dobrze by było jakby jakis posiadacz tego modelu wkoncu napisal dosc konkretnie o plusach i minusach tego Tv no ale pozostało nam sugerowac sie zagranicznymi testami i recenzjami Pozdrawiam

LukeSky

Member
Bez reklam
Do 3k nie kupisz nic lepszego nowego moim zdaniem. Czy dobrze rozumiem że chcesz zamienić 50X10 na 50UT50? Czyli 50 cali na 50 cali?

robson187

New member
Nie ,nie chodzi o taka zamiane po prostu 50X10 nie moj byl a ja kupilem juz 50ut50 okolo 2 tyg temu i jestem narazie mega zadowolony w razie pytan pisac Pozdrawiam

smoczajama

New member
tvp player

Ustawienia w telewizorach plazmowych Panasonica
Balans bieli ciepły
tryb kinowy
Najważniejsze:
ostrość zmniejszyć na 0 lub 1 (na pozostałych ustawieniach obraz jest nienaturalnie ostry przy czym zgubionych jest mnóstwo szczegółów)
można wyłączyć lub zmniejszyć redukcje szumów, dzięki temu obraz będzie bardziej naturalny

nie chce zakładać nowego wątku, zapytam przy okazji.
tvn player w moim UT50 się zawiesza po wybraniu filmu. Swobodnie można poruszać po menu w tvn player, po najechaniu na wybrany film, nic się nie dzieje, film nie rusza, tvn player wisi.
telewizor ma najnowszą wersje oprogramowania tj 1.261. próbowałem przeistalować tvn player, ale nie ma takiej możliwości (nie można odinstalować)

smoczajama

New member
Nie ,nie chodzi o taka zamiane po prostu 50X10 nie moj byl a ja kupilem juz 50ut50 okolo 2 tyg temu i jestem narazie mega zadowolony w razie pytan pisac Pozdrawiam

Z wielu postów z tego forum wynika że szkoda pieniędzy na UT50. Duża przewaga ST nad UT moim zdaniem jest za bardzo zgeneralizowane. Dla osób lubiących oglądać np filmy w bardzo dobrych warunkach zew (otoczenie zaćiemnione) jakość obrazu z UT i ST niczym nie będzie się różniła. Trzeba zwrócić uwagę na to, że błyszcząca matryca przy UT przy ciemnym otoczeniu jest w stanie oddać lepszą saturację, nasycenie kolorów, naturalną ostrość, bez utraty szczegółów. Czerń w UT50 jest na tm samym poziomie co ST50 (w zaciemnionym miejscu), XT tutaj sporo odstaje.
W dzień UT50 będzie odbijał (ST tez odbija tylko w w mniejszym stopniu). Oglądając np wiadomości w ciągu dnia w ogóle nie zwracam na to uwagi.
Podsumowując jak kogoś nie stać na wyższe modele od UT to nie warto wydawać ostatniej złotówki na ST

Do góry