Uszkodzony film na bluray?

collider

New member
Bez reklam
Dwa dni temu kupiłem w promocji film Prometeusz na bluray. Zadowolony wieczorem usiadłem do mojej premiery (lepiej późno niż wcale) i jakież było moje ździwienie, że film nie poszedł. Po 15 sekundach player się zwyczajnie wieszał. Następnego dnia wróciłem do sklepu i wymieniłem płytę. I co? Znowu to samo. Dziś rano pojechałem do sklepu i mówię facetowi co i jak a on do mnie, że powinienem podłączyć odtwarzacz do internetu bo pewnie nie mam jakiegoś nowego update lub kodeków??? Pomyślałem, co za bzdury mi ten człowiek opowiada, z tego co wiem to mam najnowszy software a i pozostałe filmy dziwnym trafem chodzą na playerku doskonale. Nie mając ochoty na dalszą dyskusję po raz kolejny wymusiłem wymianę filmu tyle tylko, że tym razem na wersję DVD (wiem, wiem to nie to samo) ale chęć obejrzenia filmu zwyciężyła. I teraz pytanie czy miałem tak dużego pecha czy rzeczywiście mogą występować jakieś anomalie w moim playerze?

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Szczerze? Wnioskuje, ze to wina playera, lub faktycznie, ta konkretna plyta (wydanie) nie zgralo sie z napedem.
Sam jestem ciekawy.

collider

New member
Bez reklam
Szczerze? Wnioskuje, ze to wina playera, lub faktycznie, ta konkretna plyta (wydanie) nie zgralo sie z napedem.
Sam jestem ciekawy.

Ale każdy inny film chodzi bez problemu: testowałem Avatar, Predator, Transformers. DVD z Prometeuszem też poszło więc co by mogło być nie tak z playerem?

Lemil

Banned
Płyty BD mają to do siebie, że wymagają czasem wgrania najnowszej wersji firmware do odtwarzacza. Musisz wejść na stronę z firmware i sprawdzić czy jest coś nowszego niż masz. Tzn. najpierw trzeba wejść w menu odtwarzacza i zapisać jaki mamy firmware. Jeśli na stronie producenta jest nowsza wersja, to masz już rozwiązanie problemu. A jeśli mas już najnowszą wersję, to mamy zagadkę nierozwiązaną.

Płyty, które wymieniasz i które się odtwarzają nie są jakimiś nowościami. A Prometeusz troszku nowszy jest. Ja stawiam na stary firmware w odtwarzaczu.

collider

New member
Bez reklam
Płyty BD mają to do siebie, że wymagają czasem wgrania najnowszej wersji firmware do odtwarzacza. Musisz wejść na stronę z firmware i sprawdzić czy jest coś nowszego niż masz. Tzn. najpierw trzeba wejść w menu odtwarzacza i zapisać jaki mamy firmware. Jeśli na stronie producenta jest nowsza wersja, to masz już rozwiązanie problemu. A jeśli mas już najnowszą wersję, to mamy zagadkę nierozwiązaną.

Płyty, które wymieniasz i które się odtwarzają nie są jakimiś nowościami. A Prometeusz troszku nowszy jest. Ja stawiam na stary firmware w odtwarzaczu.

Sprawdziłem i mam najnowszy firmware z 25.10.2011. Innego na dzień dzisiejszy nie ma.

Lemil

Banned
I tu mamy problem. Firmware jest z października 2011, natomiast film został wydany w listopadzie 2012. To oznacza, że jeśli nie pojawi się nowa wersja oprogramowania, to będziesz mieć problemy z nowszymi wydawnictwami.

Lemil

Banned
Hehe, to może być trudne. Kiedyś na stronie z firmware mojego odtwarzacza wisiały różne wersje plików wraz z opisami, co one zmieniają. Teraz już jest tylko najnowsza wersja, której nie ściągnąłem, bo na razie wszystkie filmy, które mam działają. Jak kupię coś nowego i nie da się obejrzeć filmu, to ściągnę i wgram. W każdym razie pierwsze wersje poprawiają to i owo, późniejsze wersje już tylko zapewniają kompatybilność odtwarzacza z nowymi płytami. Płyta BD jest trochę bardziej zaawansowana od DVD. Są dodawane różne nowe funkcjonalności, związane z tym, że BD Live no i takie tam duperele. W każdym razie stary firmware widząc coś nowego na płycie zwyczajnie jej nie odtworzy.

collider

New member
Bez reklam
Co za parodia. Sprawdziłem na stronie producenta i z liku odtwarzaczy tylko chyba 4 mają stare oprogramowanie i akurat mój. Mimo wszystko jakoś wierzyć mi się nie chce, że filmy np. z maja 2011 chodzą a już te 2012 nie?

maniekn274

New member
Bez reklam
ale numer,w życiu bym nie pomyślał że takie coś może mieć coś wspólnego z nie odtworzeniem filmu.Znając swój wybuchowy charakter he he jak gość by mi stwarzał problem z wymianą na x którąś płytę, bo bardzo by mi na filmie zależało- to jeszcze niezła by z tego awanturka była he he-ale jaja. Armanig i jak śmigają czy nie?

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Czyli wychodzi Panowie z Waszej rozmowy, że jak kupimy nowy odtwarzacz BD a za rok, dwa czy trzy po wypuszczeniu nowego modelu zaprzestaną wydawania aktualizacji, to możemy tylko na śmietnik z nim powędrować?:) To technika wypalania płyt BD, struktura plików, zmienia się z roku na rok? Jeżeli tak by było to takie DVD czy DIVIX są sporo lepsze, bo czy to nowe czy stare wydania chodzą bez problemu. Trochę tego nie kumam:)

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Wychodzi na to ze problemy z Prometeuszem to nie odosobniony przypadek, w sieci az chuczy. Wlasnie czytam, sporo tego jest.

Whiplash

New member
Bez reklam
Ale glupstwa opowiadacie, to jak ktos ma blu ray z 2010 roku to teraz nie odczyta nowych plyt bo firmware nie ma aktualizacji? Kolego, a masz inne blu ray ? Bo pamietam mialem Pioneer BDP 140 i plytki blu ray po wlaczeniu po 2-3 min sie zacinaly na chwile i wymiana czytnika nie pomagala. Podobno Pioneer tak ma.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Whiplash, tego dokladnie nie wiemy, sprawdzi sie to sie bedzie wiedziec.
Tymczasem wystarczy wstukac w googla:
https://www.google.pl/#q=prometheus+blu+ray+playback+problems&safe=off

Pierwsze lepsze naglowki:
"Prometheus BluRay playback problems on Sony BDPS760"
"Fault prometheus bluray?"
"Why doesn't the movie Prometheus play on my blu-ray or dvd player?"
"Prometheus ps3 bluray problems"
"My Prometheus Blu ray won't play but all my other Blu rays play no problem"
"Samsung will not play Prometheus Blueray"

Sprawa jak widac jest/byla grubsza

Ja oczywiscie sprawdze, tylko jak mam to uczynic? Mam na kazdym playerze ogladac 25min i czekac az sie zawiesi, czy co? :D

Ostatnia edycja:
Do góry