Czesc,
Wiem że minęło trochę czasu ale ludzie chyba nadal kupują subwoofery REL? Ja ostatnio nabyłem T7x po testach T5i (który to był za słaby, minimalnie ale jednak). Miałem dwa dni Klipsch R-120SW ale to była porażka i błąd.
Wracając do połączeń, dużo piszecie, ale pewne rzeczy nie mają logiki oraz sensu.
Oczywiście u każdego może być inna sytuacja, odmienna ale, nie bierzecie chyba pod uwagę jednej podstawowej rzeczy, że subwoofer ma swój 'mikroprocesor' a nie tylko mosfet wzmacniając z którego to sygnał prosto idzie na cewkę głośnika.
Kanał .1 (LFE) w filmach jest wykorzystywany do efektów dźwiękowych i nie ma na nim po prostu odciętych niskich częstotliwości z pozostałych kanałów, tylko zawiera swoją 'unikatową' ściezkę. Dlatego REL'a można podłaczać przez Speakon i LFE jednocześnie aby:
- przez wysokie wejście - wspomóc główne kolumny w niskich tonach
- poprzez LFE - odgrywać efekty 'kinowe'
'mikrokontroler' zsumuje te sygnały, ale nie poprzez zwykłe 1+1.
LFE to coś innego jeszcze niż low input - oczywiście LFE jest low, ale o co innego w tym chodzi.
Dalej - zależnie od ustawień KD. Na moim przykładzie:
Jeśli ustawię front na 50Hz (Small) to wiadomo - poniżej idzie na sub, powyzej na kolumny. Wtedy nie podłączam speakona, tylko przez LOW INPUT (nie LFE) - i to w 100% wystarcza. Dalej tylko odpowiednie nastawy głośności itp itd.
Opcja dual bass nie jest aktywna, bo jest 'Small' a nie 'Large/Full'.
I aby muzyka była odtwarzana również przez subwoofer, musze wybrać tryb 'Stereo', gdyż jak mam Direct lub Pure Audio - to mam wszystkie częstotliwości ale powyżej wcześniej ustawionych 50Hz.
Przy podłączeniu przez Speakon - będzie w Direct lub Pure Audio (brak poprawy audio/korygowania czestotliwosci przez amp/KD) pracowal subwoofer
Gdy wlacze fimy lub muzyke, gdzie jest sciezka .1 - normalnie subwoofer robi to co powinien.
Gdy podlacze pod LFE - sluchanie muzyki hmm niezadowala efekt.
Dlatego speakon + LFE ma sens bo... sub wspomoze kolumny, a w filmach odegra sciezke .1
Ale musi byc ustawienie na large - wtedy KD sygnaly stereo - odgrywa stereo, a sygnaly gdzie jest .1 pusci na LFE. Sub sobie z tym poradzi.
Dalej z laczeniem.
R - red - right
Y - yellow - left
B - black - masa
Aby miec pelne wspomaganie kolumn nalezy podłaczyć to raczej pod zaciski w amp/KD - można w kolumnach ale konstrukcja kabla jest taka ze ida 3 zyly razem - do konca.
Jesli minus wyjscia glosnikowego jest masa urzadzenia - bez znaczenia gdzie.
W innym watku komus rel t5 buczal po podlaczeniu samego kabla speakon - zakladajac ze zyla nigdzie nie dotykala nic - uszkodzony byl kabel.
To proste. Niech audiofilia nie zabija logicznego myslenia