, a co w płytach się zmieniło, że nowego napędu potrzebuje?
Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka
Ultra HD Blu-ray będą wydawane na płytach dwuwarstwowych BD-50, BD-66 oraz trzywarstwowych BD-100. Są informację, że niektóre napędy Blu-ray z obsługą płyt BDXL będą obsługiwały ten format więc jeśli ktoś takie posiada to mogą się jeszcze przydać, kwestia tylko złamania kodu, a to jak już wiadomo udało się więc długo nie trzeba będzie czekać.
Osobiście dziś próbuję odpalić Smerfy Ultra HD z pełnym menu na PC lecz jak na razie bez 100% skutku, tzn. PowerDVD 17 Ultra nie ładuje zawartości płyty pokazując error sugerując check uptade, co ciekawe TMT6 ładuje płytę pokazuje MENU pozwala wybrać ścieżki audio, napisy, sceny czyli wszystko ok. Po wyborze Play odtwarza się film lecz tylko z samym audio, jest widoczny tylko czarny ekran.
Sam folder ma strukturę w tym przypadku identyczną jak blu-ray. Wrzucający widocznie nie udostępnił folder AACS a jak wiadomo takie foldery zabezpieczające znajdują się na płytach.
Są też informację, że na płytach BD UHD mogą też się znajdywać foldery DFEX.
Cóż na chwilę obecną mogę uruchomić tylko plik główny z całym filmem w Media Player Classic lub w PowerDVD17 Ultra (dziwne tu obraz odtwarza) z którym PC też średnio sobie radzi z powodu niezbyt mocnego procesora, tzn. odtwarza lecz czasami przytnie dźwięk lub obraz. Sam plik główny waży 53,1 GB, całość zajmuje 53,2 GB.
W tej chwili jestem tylko w stanie stwierdzić, że sam obraz jest naprawdę bardzo dobrej jakości.
Wideo bitrate na poziomie 72,5 Mb/s, bitrate całkowity 109 Mb/s, a więc treści, które można było do tej pory znaleźć w sieci nijak się mają do oryginału.
Co ciekawe tsMuxer przyjmuje plik z play list i można wykonać dowolny Remux, podobnie jest MKVToolnix. Odtwarzacza stacjonarnego nie mam który obsługuje 4K więc nie sprawdzę, co najwyżej popróbuję przez HDMI. To tyle na razie zabawy z płytą Ultra HD.