UE50H6400 vs. 50PUH6400/88 vs. UE48JU6000

andreo111

New member
Witajcie.
Od grubo ponad miesiąca zastanawiam się nad kupnem tv. Konia z rzędem temu kto wszystko ogarnie.
Im więcej czytam tym wydaje mi się mniej wiem.
Proszę o opinie ww modeli. Każda pozytywna i negatywna będzie pomocna.
Pomocna będzie także informacja o matrycach bo za nic nie mogę takich odnaleźć.
Podpowiedzcie proszę który byłby najsprawniejszy i dlaczego nie kupować JU6000 ;)
Z góry dzięki.
Pozdrawiam

Seizo

Active member
Bez reklam
JU6000 to najniższy model UHD Samsunga więc ja osobiście nie zawracałbym sobie nim nawet głowy. Posiada on matrycę natywną 60 Hz. O Phillipsach ludzie piszą tutaj same negatywne opinie, szczególnie w sprawie stabilność działania tego telewizora. Poza tym ten model również posiada 60 Hz matrycę. H6400 to model FHD z 2014 roku ale na 120 Hz matrycy z 3D, dwoma parami okularów w zestawie i 2 pilotami. Moim zdaniem z tego co podałeś 50H6400.

andreo111

New member
Dzięki za podpowiedzi.... Dziś akurat trafiłem na rozumnych chłopaczków w sklepie którzy mówili to samo więc coś w tym jest.
Jednak koniec końców trafiłem na LG 49UF7787 za mniej więcej te same pieniądze. Wszystko w domu na samsungu więc nie wiem czy warto się pchać... Ktoś coś?

Seizo

Active member
Bez reklam
Dzięki za podpowiedzi.... Dziś akurat trafiłem na rozumnych chłopaczków w sklepie którzy mówili to samo więc coś w tym jest.
Jednak koniec końców trafiłem na LG 49UF7787 za mniej więcej te same pieniądze. Wszystko w domu na samsungu więc nie wiem czy warto się pchać... Ktoś coś?
Ten model też posiada 60 Hz matrycę.

andreo111

New member
To może zamiast UE50H6400 lepiej zainwestować w jego nowszą wersję UE50J6200 bez 3D na którym mi nie zależy i będzie nieużywane a tv jest młodszy technicznie....

Seizo

Active member
Bez reklam
J6200 również jest na 120 Hz matrycy ale ma gorszą czerń i kąty w porównaniu do H6400. Posiada za to nowy system Tizen. Sam zdecyduj co będzie dla Ciebie najlepsze :)

mafia35

New member
Bez reklam
W tym samym rozmiarze seria J i H mają identyczne matryce więc kolory i kąty jak i kontrast jest na podobnym poziomie.

Seizo

Active member
Bez reklam
Mój znajomy ma H6400 a J6200 widziałem w sklepie. Moim zdanie minimalnie lepiej prezentował się pod tym względem H6400. No chyba że to wina sklepowego materiału i oświetlenia ale takie przynajmniej miałem odczucie.

Memciu

New member
Witam.
Sam też stoję przed wyborem tv i jestem zdecydowany na 40 cali.
Model ue40h6400 to mój główny faworyt pod względem jakości i możliwości (głównie oglądanie filmów ze strony internetowej)
Zaciekawiło mnie to co napisaliście o modelu j6200, nie potrzebuję 3d, a chciałbym znaleźć model z taką samą jakością obrazu i możliwościami.

Czy model j6200 posiada taką samą matrycę i jakość obrazu?
I czy również ma drugi pilot i możliwość obsługi tv kursorem?

Który lepiej?

Również posiadam głównie sprzęt firmy Samsung, więc przymierzam się do tej marki.

Ps: Philipsa omijaj, bo czytając wiele tematów każdy na nie narzeka, szczególnie z ANDROID TV.

dj.doc

New member
Czy model j6200 posiada taką samą matrycę i jakość obrazu?

Kilka postów wyżej jest odpowiedź na to pytanie, nawet dwa razy.
Tak posiada, niektórzy uważają że J6200 ma ciut słabszą czerń, ale to są subiektywne odczucia.

I czy również ma drugi pilot i możliwość obsługi tv kursorem?
Nie ma drugiego pilota, nie wiem czy jest przygotowany do obsługi.

Który lepiej?
Zależy od Ciebie. Zakładając, że grają podobnie, pozostaje to rozważenia różnica w dodatkowych możliwościach.
H6400 3D, okulary, pilot dodatkowy, sprawdzony system Smart.
J6200 nowy, rozwijajacy się system Tize'n, ładniejszy wygląd - wedlug mnie, choć ponoć o gustach się nie dyskutuje.

Wybór należy do Ciebie.
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

andreo111

New member
Masz racje o gustach się nie dyskutuje... I po tym co przeczytałem nie tylko tutaj wybór wydawało by się jest prosty... A jednak nie do końca...
Z moich informacji wynika że najlogiczniejszym wyborem byłby H6400...
Jednak jeżeli komuś nie zależy na 3D, lepszy jest rok młodszy model J6200 który posiada prawie identyczne parametry... Lecz tu jest jego kuzyn J6300 w tej samej cenie...
Nie piszę tego by drążyć niepotrzebnie temat ponieważ wyboru chyba dokonałem ale warto posiadać pełny obraz dotyczący tak naprawde jednego rodzaju telewizora ;)

dj.doc

New member
Kol. andreo 111.
Masz w 100 % rację. Dla mnie też wybór byłby prosty. Jeżeli nie zależałoby mi na 3D i dodatkowym pilocie to wybrałbym oczywiście J6200.
Nie pisałem pod twoim adresem tylko kol. Memcia, zadającego pytania pomimo, że ciut wyżej są na nie odpowiedzi.
Pozdrawiam

Memciu

New member
Tak wiem że są odp. Ale padła informacja o tym samym rozmiarze, wolałem się upewnić że nie jest inaczej przy mniejszym 40 calowym tv.

Wybór niby prosty, ale jednak zależy mi na pilocie (jednak jest to wygoda obsługi) a nie potrzebuje 3D i do tego rok 2014.

A z tego co wiem to tizen nie obsługuje już tego pilota żyroskopowego (bo przecież mógłbym sobie go dokupić). Więc poprostu trzeba wybrać kompromis.

Ewentualnie muszę poczytać czy jest możliwość obsługi telewizora poprzez smartfon samsunga (s4).

mafia35

New member
Bez reklam
Tizen obsługuje pilota żyroskopowego. Po prostu J6200 jest ekonomiczny i do tego modelu go nie dają. Jak kupisz pilota żyroskopowego od wyższych serii JU i odblokujesz odpowiednią funkcję w menu serwisowym to będzie dzialał.

Do góry