UE46C6000 pogorszenie jakości na soft 1016

tomekr503

New member
Kupiłem telewizor UE46C6000RWXXH z wersją firmware
T-VAL6DEUC-1015.0. Dokonałem aktualizacji oprogramowania z wymienionej
wersji do wersji T-VAL6DEUC-1016.0 dostępnej na oficjalnej
stronie Samsunga. Aktualizacja przebiegła prawidłowo, jednak po przeprowadzonym
upgrade doszło do znacznego pogorszenie jakości wyświetlanego obrazu. Na
ekranie pojawiły się piksele, w dużej ilości, bardzo zniekształcają
obraz. Występują również rozmycia i smużenie obrazu, obraz wydaje się
być lekko zamglony. Korzystam z dekodera telewizji satelitarnej jako ze
źródła sygnału. Sprawdzałem jakość obrazu również na innych źródłach: odtwarzacz Blueray, kanały HD z dekodera TV satelitarnej (również nagrane wcześniej przed aktualizacją firmware, gdy
obraz był poprawny), filmy odtwarzane z pamięci USB. Problem występuje w
takiej samej skali nie zależnie od źródła sygnału. Czy możliwy jest powrót w warunkach
domowych do poprzedniej, działającej prawidłowo, wersji softu (1015)?
Lub jakiś inny sposób rozwiązania powyższego problemu?
Przekopałem internet gdzie się tylko dało i zauważyłem tylko, że kilka osób miało taki problem. Podczas korespondencji od miesiąca proszą tylko o cierpliwość bo za chwilę wyjdzie nowa poprawiona wersja softu, ale jak narazie się nic nie pojawiło.
Ktoś ma jakieś pomysły?

Pioter73

New member
Pogorszenie jakości na sofcie 1018-UE40D6500

Kupiłem telewizor UE46C6000RWXXH z wersją firmware
T-VAL6DEUC-1015.0. Dokonałem aktualizacji oprogramowania z wymienionej
wersji do wersji T-VAL6DEUC-1016.0 dostępnej na oficjalnej
stronie Samsunga. Aktualizacja przebiegła prawidłowo, jednak po przeprowadzonym
upgrade doszło do znacznego pogorszenie jakości wyświetlanego obrazu. Na
ekranie pojawiły się piksele, w dużej ilości, bardzo zniekształcają
obraz. Występują również rozmycia i smużenie obrazu, obraz wydaje się
być lekko zamglony. Korzystam z dekodera telewizji satelitarnej jako ze
źródła sygnału. Sprawdzałem jakość obrazu również na innych źródłach: odtwarzacz Blueray, kanały HD z dekodera TV satelitarnej (również nagrane wcześniej przed aktualizacją firmware, gdy
obraz był poprawny), filmy odtwarzane z pamięci USB. Problem występuje w
takiej samej skali nie zależnie od źródła sygnału. Czy możliwy jest powrót w warunkach
domowych do poprzedniej, działającej prawidłowo, wersji softu (1015)?
Lub jakiś inny sposób rozwiązania powyższego problemu?
Przekopałem internet gdzie się tylko dało i zauważyłem tylko, że kilka osób miało taki problem. Podczas korespondencji od miesiąca proszą tylko o cierpliwość bo za chwilę wyjdzie nowa poprawiona wersja softu, ale jak narazie się nic nie pojawiło.
Ktoś ma jakieś pomysły?
Witam mam taki sam problem,ale w innym modelu.Równiez przeczesałem internet,rozmawiałem z serwisem.I o to czego sie dowiedzialem. Nie ma sposobu na powrót do poprzedniego softu,nawet w warunkach serwisowych(nie tylko domowych).Po drugie serwis twierdzi,ze malo prawdopodobne aby aktualizacja wplynela na pogorszenie obrazu,a jednak tak jest. Zostaje czekac na nastepna aktualizacje i miec nadzieje,ze takowa cos poprawi.

fula

New member
Spróbujcie zrestartować odbiornik.
Zdarza się że ustawienia grafiki na starym sofcie nie przechodzą na nowy, wgrany soft i występują cuda z grafiką.

Menu/system/plug&play/0 0 0 0/.......

Pioter73

New member
Spróbujcie zrestartować odbiornik.
Zdarza się że ustawienia grafiki na starym sofcie nie przechodzą na nowy, wgrany soft i występują cuda z grafiką.

Menu/system/plug&play/0 0 0 0/.......
Nie pisałem o tym,ale restartowalem odbiornik,poprzez zajrzenie do menu serwisowego. Obraz jakby nieznacznie sie poprawił,ale chyba to tylko efekt ponownego,moze lepszego "kalibrowania".Jednak pozostało smużenie,nie ostry,czasem jakby zamglony obraz i te kolory:albo blade(wyprane),albo przesycone,nienaturalne mimo usilnych prób regulacjii na różne sposoby. Jeszcze jedno o czym nie wspomnialem wczesniej,to,ze tak sie wyrażę,spadek wydajności wi-fi.Mimo szybszego internetu niz przed aktualizacja-12Mb,w porywach do 17Mb,to filmy z wigetu AOL HD tną sie gorzej jak przed aktualizacja i na transferze 6Mb! Oglądałem te same filmy w sklepie przy transferze 5-8 Mb-żadnych przyciec,ani jednego,wszystko szło plynnie.

fula

New member
Z ciekawości,celem podejrzenia jaką mam matryce oraz w nadziei,że obraz się poprawi,ponieważ wejscie w to menu skutkuje zresetowaniem ustawien,coś jak restart kompa po instalacji jakiegoś programu.

Jeśli tylko zobaczyłeś rodzaj matrycy, nie zmieniając niczego to Ok.
Każda zmiana parametru w MS pociąga za sobą inne zmiany np: rozkalibrowanie grafiki.
Wyjście z menu owszem restartuje odbiornik, ale dokonane zmiany są zapisane, np: zmiana matrycy rozkalibrowuje kolory, zbieżność itp..., ponowne przywrócenie właściwej matrycy nie przywraca fabrycznych kalibracji matrycy.
Taki odbiornik w fabryce wraca na stanowiska kalibracji po 1/2 godzinnej rozgrzewce.

Tak może być, ale nie musi w zależności jakie podzespoły masz w odbiorniku.

Jak restartujemy odbiornik podałem wyżej.

Ostatnia edycja:

Pioter73

New member
Z ciekawości,celem podejrzenia jaką mam matryce oraz w nadziei,że obraz się poprawi,ponieważ wejscie w to menu skutkuje zresetowaniem ustawien,coś jak restart kompa po instalacji jakiegoś programu.

Jeśli tylko zobaczyłeś rodzaj matrycy, nie zmieniając niczego to Ok.
Każda zmiana parametru w MS pociąga za sobą inne zmiany np: rozkalibrowanie grafiki.
Wyjście z menu owszem restartuje odbiornik, ale dokonane zmiany są zapisane, np: zmiana matrycy rozkalibrowuje kolory, zbieżność itp..., ponowne przywrócenie właściwej matrycy nie przywraca fabrycznych kalibracji matrycy.
Taki odbiornik w fabryce wraca na stanowiska kalibracji po 1/2 godzinnej rozgrzewce.

Tak może być, ale nie musi w zależności jakie podzespoły masz w odbiorniku.

Jak restartujemy odbiornik podałem wyżej.
Nic nie zmieniałem w MS,słyszałem o problemach ludzi którzy bawili sie ustawieniami. Po za tem moje wejscie do MS nastapiło dlugo po aktualizacji softu,wiec to napewno nie spowodowało pogorszenia obrazu.A propos rozkalibrowania grafiki,to zdaje mi sie,ze własnie to nastapiło po aktualizacji,jakby ten nowy soft zmienił te fabryczne nastawy.Nie te do których mamy dostep w menu,bo te po aktualizacji pozostaly nie zmienione,a mimo to wyswietlany obraz zmienił sie! A co do restartu,to sadzisz,ze sposób podany przez Ciebie może cos zmienic,przywróci te "oryginalne,fabryczne" kalibracje,bo mi sie zdaje mimo wszystko,ze to to samo co ja zrobiłem wchodząc do MS?

fula

New member
Każdy sprzedawca powie Ci jak zrestartować odbiornik, przestawiając z trybu sklepowego na domowy.

Przy aktualizacji softu występują często problemy z grafiką, szarpanie, złe wyświetlanie kolorów itp. Powodem jest złe zaczytanie dotychczasowych ustawień opcji obrazu. Wystarczy zrestartować i od nowa ustawić opcje obrazu na nowym sofcie.

Soft puszczany na rynek przechodzi wiele testów, jest tego cała procedura zapisana w grubej książce. Istnieje multum konfiguracji która każda jest sprawdzana.
Jednak i tak występują błędy jak w każdym programie można czegoś się doczepić.
Jeśli wada jest po stronie softu, powinno pojawić się wiele reklamacji po jego aktualizacji.
Czekaj na nowy soft, taka moja rada.

Co do kalibracji ustawień panelu, dokonywany jest dokładnie TYLKO na linii montażowej w fabryce.

Ostatnia edycja:

Pioter73

New member
Każdy sprzedawca powie Ci jak zrestartować odbiornik, przestawiając z trybu sklepowego na domowy.

Przy aktualizacji softu występują często problemy z grafiką, szarpanie, złe wyświetlanie kolorów itp. Powodem jest złe zaczytanie dotychczasowych ustawień opcji obrazu. Wystarczy zrestartować i od nowa ustawić opcje obrazu na nowym sofcie.

Soft puszczany na rynek przechodzi wiele testów, jest tego cała procedura zapisana w grubej książce. Istnieje multum konfiguracji która każda jest sprawdzana.
Jednak i tak występują błędy jak w każdym programie można czegoś się doczepić.
Jeśli wada jest po stronie softu, powinno pojawić się wiele reklamacji po jego aktualizacji.
Czekaj na nowy soft, taka moja rada.

Co do kalibracji ustawień panelu, dokonywany jest dokładnie TYLKO na linii montażowej w fabryce.
Wiem o co chodzi w restarcie odbiornika o ktorym piszesz,po prostu sadzilem,ze kazdy reset ustawien,tym czy innym sposobem skutkuje tym samym.Zrobie to,jak radzisz dla pewnosci.A jesli nic sie nie zmieni,to zostanie czekac na nowego softa. Dzieki

Do góry