Piszę, bo sam długo szukałem różnych opinii, a to forum w wyborze tv, mi bardzo pomogło - zwłaszcza różne testy, oceny, porady, komentarze użytkownika "kiki".
Odwiedziłem wiele sklepów, rozmawiałem z wieloma sprzedawcami, spotkanymi klientami etc. - końcowy wybór padł właśnie na model tx-l47et50e, dziś z czystym sumieniem mogę polecić (egzemplarz nie z ekspozycji nie łatwo było kupić - kurierem nie próbowałem).
Podoba mi się ostrość obrazu (odpowiednio łagodna), odwzorowanie kolorów, szarości i czerni, brak jakichkolwiek "złych" szumów i zjawisk opisanych w niejednym teście różnych odbiorników LED LCD, dźwięk (zwłaszcza koncerty, filmy muzyczne etc) lepiej jednak "przepuścić" przez odpowiedni sprzęt audio (aby w odbiorze był adekwatnym uzupełnieniem doskonałego obrazu). Multimedia internetowe (WiFi) działają bez zarzutu - są bardzo dobrym uzupełnieniem codziennej oferty audycji TV. Obejrzałem całe filmy na iplex’ie i iplay, bez żadnych zerwań połączeń WiFi. Tutaj do obsługi Internetu polecam aplikację na urządzenia mobilne (np. z androidem) - Viera remote - doskonale sprawdza się m.in do obsługi youtuba. U mnie ten odbiornik TV bardzo dobrze współpracuje z różnymi źródłami sygnału (odtwarzacz blueray, odtwarzacz DVD, tuner sat Fergusona, dysk HDD, karty SD, notebook – przez HDMI), rzeczywiście świetnie skaluje obraz. Oczywiście uruchomiłem serwer multimedialny na moim PC – w standardzie DLNA – za pomocą softu Serviio – działa bez zastrzeżeń. Nie testowałem jeszcze opcji 3D - obecnie szukam ciekawej oferty na odpowiednie okulary m.in. w sklepach internetowych.
Kupiłem - oglądam - polecam