Tworzenie sieci DLNA

mustang77

Member
-problem sam sie rozwiazal."narazie"wszystko chodzi a co do zapory to musialem wlaczyc "tryb interaktywny",teraz dziala bez podnoszenia zapor,dzieki za burzliwe zainteresowanie.

kajojek

New member
Witam!

Telewizor po włączeniu PS3 Media Server 1.11.356 widzi foldery z kompa, jednak czyta tylko zdjecia. Filmy i mp3 nie odwarzają się. Jakieś rady?
TV to EX500.

manekmanek

Klub HDTV.com.pl
vip
Witam

Ze swojego doswiadczenia polecam Wild Media Server. Swego czasu probowalem uzywac PS3 media server ale po 2 dniach walki (czesc filmow nie chciala sie odpalac) zainstalowalem WMS i wszystko dziala jak powinno.

mustang77

Member
Dźwięk po DLNA nie chodzi

Witam odświeżam temat.
Jak to jest,że po DLNA przez blue ray [bdp s370] na konwersji przez PS3 media serwer film 700 mb przesyłany na ffmpeg jeden film ma dźwięk a drugi nie ma?Prędkość przesyłu dochodzi czasem do 10Mb/s.Czy coś z dźwiękiem trzeba pokombinować?Czy plik oryginalny nie pozwala?

Tsubasa

New member
Bez reklam
Sprawdź przez Media Info jaki kodek dźwięku mają filmy które ci odtwarza i na serwerze DLNA ustaw transkodowanie na ten kodek i parametry które obsługuje bdp s370.

mustang77

Member
Nie wiem co z tym zrobić jeden film 700MB ma dźwięk przez aviSynht/ffmpeg a drugi film 700 MB przez aviSynth/ffmpeg nie ma dźwięku a jakość super bo na scenach akcji dochodzi do 10 mb/sek.
aha juz kumam w ustawieniach zaawansowanych wpisać coś trzeba?
Film jest Xvid . avi
Ale to chyba format ale kodek to nie wiem.
Pewnie ustawienia eksperckie ale nie wiem jak...

Niestety siedzę już dość długo ale film nie idzie dalej z dźwiękiem.
Dopisałem w opcji:
Wymuś transkodowanie dla następujących rozszerzeń(rozdzielone przecinkiem):avi,mkv,divx
A wyżej jest Pomiń transkodowanie dla następujących rozszerzeń(rozdzielone przecinkiem)i to pole jest puste.
No niestety dalej lipa.

Ostatnia edycja:

mustang77

Member
@Tsubasa
Sprawdziłem przez Media Info strumienie audio i jeden mam mp3-te są transkodowane prawidłowo przez avisynth/ffmpeg-są z dźwiękiem;
są też AC-3-one przez avisynth/ffmpeg sa transkodowane ale na brawii mojej już bez dźwięku.
Co zrobić kiedy tylko przez avisynth/ffmpeg obraz jest zadowalający natomiast z dźwiękiem jest tak jak opisałem?:blagam:

mustang77

Member
czyli rozumiem film z dzwiekiem ac-3 nie pojdzie przez avisynth/ffmpeg tylko przez ten drugi?
A wtedy film z dzwiekiem mp3 pojdzie przez ffmpeg.
Dobrze rozumiem to?

pawelito1985

New member
Mogę się podłączyć czy na oddzielny temat? Netiaspot i tv LG 691. Co zrobić aby przesyłać pliki wideo z kompa na tv? Tv widzi pena podłączonego do routera i odtwarza z niego ale nie da się tych plików przesuwać. jest tylko pauza, nastepny film i poprzedni. Da sie to jakoś rozwiązać?
A drugi problem to czy da się udostępnić np. folder z filmami na tv z dysku stacjonarnego?

Ostatnia edycja:

Tsubasa

New member
Bez reklam
Tv widzi pena podłączonego do routera i odtwarza z niego ale nie da się tych plików przesuwać. jest tylko pauza, nastepny film i poprzedni. Da sie to jakoś rozwiązać?
Podłącz TV z pominięciem routera do komputera (wyłącz DHCP na obu i ustaw statyczne IP z tej samej puli) i sprawdź jak odtwarzacz w TV będzie działał z serwerem DLNA na komputerze. Możliwe ze tak samo, czyli brak możłiwości przewijania leżeć będzie po stronie TV.
Czyli że nic się nie da zrobić?
Kupić router, przez WAN podłączyć netiaspot, a przez LAN/wifi TV i komputer.

pawelito1985

New member
Podłącz TV z pominięciem routera do komputera (wyłącz DHCP na obu i ustaw statyczne IP z tej samej puli) i sprawdź jak odtwarzacz w TV będzie działał z serwerem DLNA na komputerze. Możliwe ze tak samo, czyli brak możłiwości przewijania leżeć będzie po stronie TV.

niestety w takie rzeczy sie nigdy nie zagłębiałem więc to co napisałeś to czarna magia

Kupić router, przez WAN podłączyć netiaspot, a przez LAN/wifi TV i komputer.

a tutaj rozumiem że drugi jakiś router i z tego nowego WAN>ETH1 netiaspot i z tego nowego ETH>komputer?

mustang77

Member
Co podnieść w zaporze

Witam co muszę podnieść w zaporze systemu windows z zabiezpieczeniami zaawansowanymi aby ps3 media serwer działał bez opuszczania całej zapory,w jakiej usłudze/ach zrobić wyjątek dla ps3.Dodałem ps3 ms jako program ale dalej nie "puszcza",może reszte rzeczy źle ustawiam-nie wiem.Dodam że chodzi o system 7 windowsa

Ostatnia edycja:

Tsubasa

New member
Bez reklam
Przy wyłączonej zaporze urządzenie widzi serwer DLNA? Ustaw lokalizację sieci na "Sieć domowa". Jeśli łączysz się po wifi, to w routerze wyłącz AP Isolation. W zaporze przywróć zasady domyślne, bo może być jakiś konflikt z innymi regułami. Na forum programu zalecają przepuścić: TCP/UDP port 5001, pms.exe, javaw.exe, wrapper.exe.

mustang77

Member
Na razie wszystko działa,tylko w bravi w renderer-kontrola dostępu pisze Brak urządzeń z przydzielonym dostępem do funkcji renderer.Wszystkie serwery [WMP i PS3] załadowane i wyświetlane poprawnie są.Diagnostyka serwerów też wypada pomyślnie.Natomiast w sieć/test wywala serwer DNS nie odpowiada.Dziwne skoro serwer działa i filmy transkoduje i przesyła.Może coś pokręciłem przy ustawieniach sieci w tv ale wszystko działa.:niewiem::eek::mrgreen:

Ostatnia edycja:

Tsubasa

New member
Bez reklam
DNS najkrócej pisząc jest odpowiedzialny za przełożenie domeny np. onet.pl na ip, w tym przypadku 213.180.141.140. Jeśli w TV działają widgety, strony w przeglądarce, to znaczy ze DNS działa poprawnie. Jeśli nie, to w ustawieniach sieci w tv ustaw ręcznie DNS na np. 8.8.8.8.

mustang77

Member
Znowu lipa ale już wiem,że zapora win.7 blokuje program nawet po dodaniu go do wyjątków,tylko nie wiem czemu...
Łączę się po wi-fi nie wiem gdzie w routerze przestawić na ap isolation,nie wiem gdzie to jest.
Przy wyłączonej zaporze urządzenie widzi serwer.
Gdzie w zaporze przywrócić zasady domyślne?-w zaawansowanych opcjach?
Napisałeś:" Na forum programu zalecają przepuścić: TCP/UDP port 5001, pms.exe, javaw.exe, wrapper.exe."-gdzie to zrobić w tv czy w regułach programu-ruch wychodzący/przychodzący?Te końcówki .exe też gdzieś dopisać w regule programu?
Słuchaj a może lepiej będzie zdeinstalować program i utworzyć nową sieć domową?-chyba nic się nie stanie w kompie ale może pomoże?

Ostatnia edycja:
Do góry