Witam serdecznie
, oczywiście jak większość nowych użytkowników zwracam się z prośbą o poradę w kwestii zakupu TV. Mój dotychczasowy sprzęt dogorywa i pora na zakupy.... Interesuje mnie przede wszystkim jakość obrazu oczywiście jak na przedział cenowy w który celuje. Nie gram, nie posiadam konsoli itd. internet spokojnie może być na "kablu". Widgety i inne wodotryski mało mnie interesują, choć złącze karty SD by pooglądać zdjęcia z wakacji uważam za przydatny gadżet. Przeczytałem już większość wątków z kilku ostatnich miesięcy i kilka modeli nieco się wyróżnia, zarówno w testach jak i w waszych opiniach. Ciekaw jestem jednak co biorąc pod uwagę moje preferencje powiecie. W takim razie pokuszę się o odpowiedź na standardowe pytania by łatwiej było Kol. coś zasugerować. Oczywiście z góry dziękuje za okazaną pomoc.
1. Odległość od ekranu: 3 metry
2. Jak słońce świeci w pokoju: dwa okna, taras na wschód i drugie okno na południowy-wschód
3. Jak duży jest pokój: ok. 24 m2
4. Preferowana technologia: LCD, LED lub PLAZMA, fajnie byłoby gdyby był stosunkowo energooszczędny
5. Jaki masz obecnie telewizor: CRT 21
6. Jakie programy najczęściej oglądasz: SPORT, PROGRAMY INFO, BAJKI KONCERTY, FILMY DOK.
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: WIECZÓR
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: RACZEJ PRZY ŚWIETLE
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny: CHYBA NAJODPOWIEDNIEJSZE BYŁO BY NATURALNIE WYRAŹNY
10. Matryca błyszcząca czy matowa: TAKA KTÓRA LEPIEJ NIWELUJE ODBLASKI I DAJE SZERSZY KĄT WIDZENIA
11. Preferowana wielkość telewizora: 32"-40" (chyba za mały budżet w przypadku drugiej przekątnej)
12. Preferowana marka: BRAK PREFERENCJI
13. Czego nie lubisz w telewizorach: SŁABEJ JAKOŚCI OBRAZU, "PIKSELOZY"
14. Jakie urządzenia będą podłączone: KINO DOMOWE
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 80% TV, 20% KINO
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: RACZEJ POD LEKKIM KĄTEM
17. Czy ważne jest wifi: NIE
18. Czy będziesz korzystać z widgetów: RACZEJ NIE
19. Czy chcesz serfować w internecie poziomu telewizora: RACZEJ NIE
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen -VOD: DO TEJ PORY NIE MIAŁEM TAKIEJ SZANSY ALE JEŚLI BĘDZIE TO MOGĘ SPRÓBOWAĆ
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami: MOŻE MIEĆ, ALE NIE JEST TO WYMÓG
22. Ma mieć 3D: nie
23. Ma mieć slot na karty SD: FAJNIE BY BYŁO
24. Ma mieć tuner DVB-S: nie
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: KILKA HDMI, EUROZŁĄCZE I CO TAM JESZCZE POTRZEBNE DO NORMALNEGO FUNKCJONOWANIA
26. Jaki masz sygnał: TV KABLOWA - CYFROWA TOYA
27. Ile programów HD: KILKANAŚCIE
28. Ma stać czy wisieć: OBIE OPCJE BIORĘ PO UWAGĘ
29. Rozdzielczość: HD READY/ FULL HD BEZ WIĘKSZEJ RÓŻNICY
30. Dvb-t: tak
31. Na czym najbardziej Ci zależy: DOBRA JAKOŚĆ OBRAZU PRZEDE WSZYSTKIM, BEZAWARYJNOŚĆ, PŁYNNY OBRAZ,
32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: ok. 4-6h
33. Sugerowana cena: TEORETYCZNIE USTALIŁEM BUDŻET NA 1800-2000 ALE WYZNAJE TEŻ ZASADĘ, ŻE JESTEM ZBYT BIEDNY BY STAĆ MNIE BYŁO NA KUPOWANIE TANICH RZECZY. OCZYWIŚCIE W GRANICACH ROZSĄDKU.
Jeszcze raz dzięki,
pozdrawiam
Mariusz

1. Odległość od ekranu: 3 metry
2. Jak słońce świeci w pokoju: dwa okna, taras na wschód i drugie okno na południowy-wschód
3. Jak duży jest pokój: ok. 24 m2
4. Preferowana technologia: LCD, LED lub PLAZMA, fajnie byłoby gdyby był stosunkowo energooszczędny
5. Jaki masz obecnie telewizor: CRT 21
6. Jakie programy najczęściej oglądasz: SPORT, PROGRAMY INFO, BAJKI KONCERTY, FILMY DOK.
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: WIECZÓR
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: RACZEJ PRZY ŚWIETLE
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny: CHYBA NAJODPOWIEDNIEJSZE BYŁO BY NATURALNIE WYRAŹNY

10. Matryca błyszcząca czy matowa: TAKA KTÓRA LEPIEJ NIWELUJE ODBLASKI I DAJE SZERSZY KĄT WIDZENIA
11. Preferowana wielkość telewizora: 32"-40" (chyba za mały budżet w przypadku drugiej przekątnej)
12. Preferowana marka: BRAK PREFERENCJI
13. Czego nie lubisz w telewizorach: SŁABEJ JAKOŚCI OBRAZU, "PIKSELOZY"
14. Jakie urządzenia będą podłączone: KINO DOMOWE
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 80% TV, 20% KINO
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: RACZEJ POD LEKKIM KĄTEM
17. Czy ważne jest wifi: NIE
18. Czy będziesz korzystać z widgetów: RACZEJ NIE
19. Czy chcesz serfować w internecie poziomu telewizora: RACZEJ NIE
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen -VOD: DO TEJ PORY NIE MIAŁEM TAKIEJ SZANSY ALE JEŚLI BĘDZIE TO MOGĘ SPRÓBOWAĆ
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami: MOŻE MIEĆ, ALE NIE JEST TO WYMÓG
22. Ma mieć 3D: nie
23. Ma mieć slot na karty SD: FAJNIE BY BYŁO
24. Ma mieć tuner DVB-S: nie
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: KILKA HDMI, EUROZŁĄCZE I CO TAM JESZCZE POTRZEBNE DO NORMALNEGO FUNKCJONOWANIA
26. Jaki masz sygnał: TV KABLOWA - CYFROWA TOYA
27. Ile programów HD: KILKANAŚCIE
28. Ma stać czy wisieć: OBIE OPCJE BIORĘ PO UWAGĘ
29. Rozdzielczość: HD READY/ FULL HD BEZ WIĘKSZEJ RÓŻNICY
30. Dvb-t: tak
31. Na czym najbardziej Ci zależy: DOBRA JAKOŚĆ OBRAZU PRZEDE WSZYSTKIM, BEZAWARYJNOŚĆ, PŁYNNY OBRAZ,
32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: ok. 4-6h
33. Sugerowana cena: TEORETYCZNIE USTALIŁEM BUDŻET NA 1800-2000 ALE WYZNAJE TEŻ ZASADĘ, ŻE JESTEM ZBYT BIEDNY BY STAĆ MNIE BYŁO NA KUPOWANIE TANICH RZECZY. OCZYWIŚCIE W GRANICACH ROZSĄDKU.
Jeszcze raz dzięki,
pozdrawiam
Mariusz