TV za 1800-2000 dla rodziny

elijash

New member
Witam serdecznie;-), oczywiście jak większość nowych użytkowników zwracam się z prośbą o poradę w kwestii zakupu TV. Mój dotychczasowy sprzęt dogorywa i pora na zakupy.... Interesuje mnie przede wszystkim jakość obrazu oczywiście jak na przedział cenowy w który celuje. Nie gram, nie posiadam konsoli itd. internet spokojnie może być na "kablu". Widgety i inne wodotryski mało mnie interesują, choć złącze karty SD by pooglądać zdjęcia z wakacji uważam za przydatny gadżet. Przeczytałem już większość wątków z kilku ostatnich miesięcy i kilka modeli nieco się wyróżnia, zarówno w testach jak i w waszych opiniach. Ciekaw jestem jednak co biorąc pod uwagę moje preferencje powiecie. W takim razie pokuszę się o odpowiedź na standardowe pytania by łatwiej było Kol. coś zasugerować. Oczywiście z góry dziękuje za okazaną pomoc.

1. Odległość od ekranu: 3 metry
2. Jak słońce świeci w pokoju: dwa okna, taras na wschód i drugie okno na południowy-wschód
3. Jak duży jest pokój: ok. 24 m2
4. Preferowana technologia: LCD, LED lub PLAZMA, fajnie byłoby gdyby był stosunkowo energooszczędny
5. Jaki masz obecnie telewizor: CRT 21
6. Jakie programy najczęściej oglądasz: SPORT, PROGRAMY INFO, BAJKI KONCERTY, FILMY DOK.
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: WIECZÓR
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: RACZEJ PRZY ŚWIETLE
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny: CHYBA NAJODPOWIEDNIEJSZE BYŁO BY NATURALNIE WYRAŹNY ;-)
10. Matryca błyszcząca czy matowa: TAKA KTÓRA LEPIEJ NIWELUJE ODBLASKI I DAJE SZERSZY KĄT WIDZENIA
11. Preferowana wielkość telewizora: 32"-40" (chyba za mały budżet w przypadku drugiej przekątnej)
12. Preferowana marka: BRAK PREFERENCJI
13. Czego nie lubisz w telewizorach: SŁABEJ JAKOŚCI OBRAZU, "PIKSELOZY"
14. Jakie urządzenia będą podłączone: KINO DOMOWE
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 80% TV, 20% KINO
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: RACZEJ POD LEKKIM KĄTEM
17. Czy ważne jest wifi: NIE
18. Czy będziesz korzystać z widgetów: RACZEJ NIE
19. Czy chcesz serfować w internecie poziomu telewizora: RACZEJ NIE
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen -VOD: DO TEJ PORY NIE MIAŁEM TAKIEJ SZANSY ALE JEŚLI BĘDZIE TO MOGĘ SPRÓBOWAĆ
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami: MOŻE MIEĆ, ALE NIE JEST TO WYMÓG
22. Ma mieć 3D: nie
23. Ma mieć slot na karty SD: FAJNIE BY BYŁO
24. Ma mieć tuner DVB-S: nie
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: KILKA HDMI, EUROZŁĄCZE I CO TAM JESZCZE POTRZEBNE DO NORMALNEGO FUNKCJONOWANIA
26. Jaki masz sygnał: TV KABLOWA - CYFROWA TOYA
27. Ile programów HD: KILKANAŚCIE
28. Ma stać czy wisieć: OBIE OPCJE BIORĘ PO UWAGĘ
29. Rozdzielczość: HD READY/ FULL HD BEZ WIĘKSZEJ RÓŻNICY
30. Dvb-t: tak
31. Na czym najbardziej Ci zależy: DOBRA JAKOŚĆ OBRAZU PRZEDE WSZYSTKIM, BEZAWARYJNOŚĆ, PŁYNNY OBRAZ,
32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: ok. 4-6h
33. Sugerowana cena: TEORETYCZNIE USTALIŁEM BUDŻET NA 1800-2000 ALE WYZNAJE TEŻ ZASADĘ, ŻE JESTEM ZBYT BIEDNY BY STAĆ MNIE BYŁO NA KUPOWANIE TANICH RZECZY. OCZYWIŚCIE W GRANICACH ROZSĄDKU.

Jeszcze raz dzięki,
pozdrawiam
Mariusz

elijash

New member
Dziękuję za odpowiedź.
W rodzinie są dwa Sharpy Aquos jeden 32 drugi jakiś gigant, użytkownicy zadowoleni choć do znawców tematu nie należą.

Czy inni podtrzymują te propozycję, czy może na jakiś inny model warto zwrócić jeszcze uwagę?

Do góry