Jestem posiadaczem tego TV od kilku tygodni. Kupiłem go głównie za sprawą atrakcyjnej ceny oraz Waszych pozytywnych opinii, jak i recenzji Kikiego na pierwszej stronie.
Wszystko do tej pory jest ok i z TV jestem zadowolony, z jednym wszakże wyjątkiem - niestety dla mnie bardzo istotnym. Niestety uważam, że SPORT w tym TV nie prezentuje się odpowiednio. Proszę doradźcie co można poprawić w tej kwestii. Oglądam bardzo dużo sportu, przede wszystkim piłki nożnej i z tego co zauważyłem to:
1) pojawia się delikatne smużenie,
2) przy kamerze z dalszej perspektywy postacie zawodników są mało wyraźne, nie mówiąc o tle w postaci kibiców na trybunach,
3) na zbliżeniach z kolei obok poruszających się zawodników pojawia się taka poświata, która nie wygląda dobrze.
Czy można temu jakoś zaradzić? Przeczytałem znaczną częśc niniejszego wątku i opinie na temat oglądania sportu są zupełnie skrajne. Na początku wątku, od razu pod recenzją jeden z użytkowników bardzo chwali sport, podkreslając, że nie ma efektu smużenia. Z kolei mniej więcej na stronach 50-60 pojawiają się krytyczne opinie na temat sportu, z którymi niestety póki co się muszę raczej zgodzić.
Zaznaczam, że moje obserwacje dotyczą sportu oglądanego na NSport HD z dekodera Multimedia, który ma wejście HDMI i jest połączony z TV kablem HDMI. Robiłem kalibrację TV wg tych plansz z Komputer Świata, jednak nic to nie zmieniło w zakresie wyżej wymienionych problemów.
Wiem niestety również, że nie są to moja fanaberie bo wczoraj odwiedziłem kolegę, który oglądał akurat tenis na Eurosport HD i na jego LG (przedział cenowy do 3.000 zł więc podobny co Toshiba) wyglądało to DUUUUUŻO lepiej. Będę wdzęczny za wskazówki, co powinienem zrobić żeby polepszyć jakość obrazu.