W instrukcji przy opisie pilota jest napisane, ze przycisk play/pauza w trybie TV to stopklatka
Czy to błąd? Bo według spec TL838 nie posiada żadnych funkcji PVR
Czy też ta funkcja jest i zatrzymuje obraz bez zapisywania na pamięć USB?
Dlaczego kiki nie zmierzył input laga i nie dodał go do testu, pomimo wielu obietnic? Targi już dawno się zakończyły a ludzie nadal czekają... profesjonalizm spadł na łeb, na szyję.
Dla mnie to bardzo istotny parametr, a opinie z zewnątrz są skrajne: jedni piszą o 40ms, w jakimś teście wyszło z kolei ponad 60ms... jaka jest prawda? CZY TEN TV NADAJE SIĘ DO GIER?
Witam,
Mam pytanie do wszystkich posiadaczy tego telewizora. Otóż w ubiegły piątek, zachęcony pozytywnymi opiniami z tego forum, nabyłem go dla mojego dziadka. Dziadek lubi oglądać sport, przede wszystkim boks i piłkę nożną. Niestety podczas oglądania spotkań piłkarskich i siatkarskich - głównie na kanałach Polsat Sport HD i Eurosport HD ale nie tylko, na zwykłych kanałach cyfrowych też jest to widoczne, zauważyłem bardzo wyraźny efekt smużenia dookoła zawodników, tak jakby najbliższe ich otoczenie stawało się bardzo rozmyte. Wygląda to naprawdę kiepsko. Efekt ten występuje tylko przy dynamicznych scenach, przy statycznych tego efektu nie ma a obraz jest bardzo dobry. Bawiłem się chyba wszystkimi ustawieniami obrazu ale efekt pozostał bez zmian.
Dodamy tylko, że sygnał pochodzi z telewizji cyfrowej UPC, jednak dekoder cyfrowy jest jeszcze z Astera, bo dziadek był wcześniej ich abonentem.
Sam posiadam "starego" sharpa LC-32D44, też z sygnałem cyfrowym z UPC i na sporcie smużenia też się zdarzają ale nie są aż tak duże i wyraźne.
Czy ktoś z Was spotkał się z takim zjawiskiem?
Witam
U mnie występuje dokładnie ten sam efekt "bardzo wyraźny efekt smużenia". Posiadam Cyfrę+.
Generalnie nie jestem zadowolony z tego tv. Uważam że, na moim starym Panasoniku 32lx60 maiałem dużo lepszy obraz. Tu na forum dużo ludzi pisze o potrzebie wprowadzenia odpowiednich ustawień, ale nikt takich nie zrobił.... Generalnie telewizorek piękny z wyglądu ale bardzo kulawy obraz... Wiem że cudów w takiej cenie nie ma ale....
Kolego... i tu się mylisz.. Bo niestety tak jest na tych programach u mnie Polsat Cyfrowy tak samo potrafi może nie tyle przy smużyć co jedynie troszeczkę zaszumić i stracić na ostrości przy oglądaniu na przykład Polsat Sport HD, ale dzieje się to tylko wtedy kiedy kamera z daleko co jest dosyć normalnym efektem, bo jeśli na przykład leci boks to wszystko pięknie elegancko odbiera... Full HD, że się tak wyrażę. Poza tym to nie jest wina TV, a jedynie providera czyli usługodawcy. Jeśli obraz odtwarzany powiedzmy z dysku w jakości 720p nie posiada takiego efektu, a nie posiada to jest to wina usługodawcy lub tj.. także mogą problemy stać po stronie anteny, dekodera, a w tym jakość sygnału i moc sygnału. Prawdę powiedziawszy nie narzekaj na owy TV, bo jest on świetny w owej klasie cenowej.
Dzisiaj podłączałem kompa przez HDMI->TV, grałem w gre Crysis 2 z włączonym efektem 3D SBS i pięknie działa... tj.. warto zauważyć, że input lag jest na tyle niski, że spokojnie można grać w takie FPS'y. Nasze Tośki moim zdaniem to cudka, a nie TV jak w takiej cenie i z taką jakością obrazu - oczywiście wymaga on kalibracji, ale to już indywidualna kwestia - orzech, który każdy musi na swój sposób rozgryźć.
Pozdro.![]()
Tylko dlaczego nie miałem tego efektu smużenia na starym tv a teraz mam ???
Wraz ze zmianą telewizora zepsół mi się dekoder, lub pogorszył się sygnał z anteny ???
Pozdrawiam![]()
kudys11 i bif4 - dzięki za info i opinie
Wizyta technika z UPC zamówiona, choć podejrzewam że wiele to nie pomoże.
Ostateczny test wykonam sam, po prostu sprawdzę jak ten telewizor odbiera u mnie.
Jak dalej będzie taka lipa na sporcie to zwracam i biorę Sharpa LC-40LE630E albo Panasonica TX-L42E30E.
Jeszcze raz dzięki.
Nie chodzi mi o to, że coś masz zepsute, a o to, że jakość sygnału może być nie za niska, przez co na większym ekranie bardziej widoczny jest owy efekt. Różnica między 40'' vs 32'' to 20cm w przekątnej ekranu, jest to już sporoJa po przesiadce z 29'' na 40'' przez jakiś czas nie mogłem się