40le820e vs G30 subiektywnie
postanowiłem napisać kilka słów zastrzegając się, że nie chcę wsadzić kija w mrowisko tylko przedstawić uwagi byłego posiadacza 40LE820E a obecnie plazmy G30 Panasonica.
Co lepszego miał SHARP:
1. Był trochę cieńszy bo plazma ma 50mm grubości.
2. Miał lepszy dzwięk (2.1).
3. Miał tuner satelitarny.
4. Mniejsze zużycie prądu tj. 70W vs. 125W
5. Mniej się kurzył.
6. TimeShift o ile ktoś to używał
O wadach pisałem wielokrotnie tj. cloudnig, nierównomierne podświetlenie matrycy, cienie przy dolnej i górnej krawędzi matrycy, szyba bez filtra antyodblaskowego, tajemniczy pasek na ekranie, zalewanie obrazu w niektórych scenach niebieskim, dwie wizyty w serwisie i olewczy stosunek Sharp Polska. W lutym br. zapłaciłem za niego 3300zł. Dla zainteresowanych wszytko w historii moich postów. TV został oddany w rodzinie działa ok, odbiera sygnał SD z anteny polastu po złączu EURO (SD) i jest spoko - oglądacze niezbyt wymagający bo przeszli na niego z 29" crt.
Co lepszego ma plazma panasa G30:
1. Więcej złączy np. 3 x USB, karty SD, regulacja poziomu dzwieku w gnieździe słuchawkowym itp.
2. Szklany ekran pokryty filtrem antyodblaskowym na prawde widać różnice.
3. Moim zdaniem bardziej przejżyste menu.
4. Obraz mmm... myślałem że SHARP to ma super obraz dopiero teraz widze co to jest super obraz. Tylko dla miłośników naturalnych kolorów fanom obrazu "sklepowego" się nie spodoba.
5. Rewelacyjny obraz SD, HD i z odtwarzaca blue-ray oraz DVD (panasonic 210) odtwarzacz sharpa BR też pogoniłem.
6. Tryb obrazu THX, ten TV lwi pazur pokazuje przy oglądaniu filmów szczególnie w trybie kinowym lub THX.
7. Super równomiernie podświetloną marycę bez cieni czy duchów ale to wada led krawędziowych.
8. Bardzo płynny obraz nawet na nie wysilonych ustawieniach. Zadnych skaczących ramek itp.
9. Internet w TV, po wifi śmiga na NetGear3100 m.in. w iplex.pl dużo darmowych filmów do obejrzenia. Możliwość podłączenia kamery i klawiatury USB do TV.
10. Czerń! Szczególnie widoczne w filmach np. SF lub sience. Już wiem czego nie miałem.
11. Tańszy w listopadzie zapłaciłem za niego 2800zł no i zawsze te 2" więcej bo ekran 42".
12. Świetne ustawienia obrazu tj. tryby normalny, kinowy i THX lepsze niż w Sharp z którym trzeba było się naszarpać.
13. nie występuje problem "zarzygiwania" obrazu kolorem niebieskim z czym w 40le820e miałem problem.
14. szybszy w dział tj.aniu przełączaniu itp.
15. 5 lat gwarancji od Panasonic Polska.
16. Aktualizacja softu po wifi, bezproblematyczna instalacja peryferii.
17. Jako wadę podam nie udaną prubę ustawienia Viera Link - musiał bym kable na nowsze 1.4 wymienić tak przynajmniej w infolinni panasa twierdzą
ale to niezbyt ważne drobiazgi typu wspólne wyłaczanie TV i odtwarzaca itp.
Generalnie reasumując jestem zadowolony szkoda mi tylko 1,5 miesiąca szarpania się z serwisem i samym Sharp Polska których niech ich ten czwarty pixel kopnie... za traktowanie klienta i jego problemów:bober:
Początkowo w lutym miałem kupic plazmę ale pod naporem otoczenia (docieranie, poobrazy, wypalenia co okazało się szczególnie w przypadku nowych panasów bzdurrą kompletną...)
zmieniłem zdanie na led krawędziowego w najnowocześniejszej wtedy matrycy na którą było mnie stać i to był horrendalny błąd.
Najlepsze pozdrawenia od "neofity" dla wszytkich posiadaczy LED krawedziowych, życząc im zadowolenia i jak najmniej problemów z posiadanymi TV .