Hej. Trochę posiedziałem żeby na wersji 43 calowej obraz z niego wygladał tak jak na skalibrowanej matrycy (przy pomocy kalibratora sprzętowego) w macbooku retina. Ustawiałem tv na oko puszczając pare identycznych materiałów wideo na jednym i drugim (pod woda, zachód slońca z drona z widokiem na miasto, miasto nocą, zielona wyspa z morzem w tle, ludzie żeby kolor skóry nie był jakiś odjechany). Pauza w tym samym momencie filmu i ustawiałem tv. Dla tych co lecą na stylach jaskrawych/dynamicznych może być to troche szok no ale tak w dużym przybliżeniu wygląda skalibrowany obraz do oglądania w pomieszczeniu. Ja jestem usatysfakcjonowany bo wiem że na kompie mam wszystko tak jak być powinno, a po ustawieniu jest już bardzo blisko. Obrabiam zdjęcia więc muszę mieć poprawny obraz na kompie który nie odlatuje w stronę żółtego czy niebieskiego lub jest jakiś nienaturalnie kontrastowy. Oczywiście każdy ma swoje preferencje. Styli do wybrou mamy sporo więc można sobie 1-2 ustawić „poprawnie” a z resztą puścić wodze fantazji i mieć radioaktywna zieleń czy temperature barwową zimną jak wpada dużo dziennego światła do pokoju które jest dosyć niebieskie. Dajcie znąć co sądzicie o tych ustawieniach.
Styl obrazu: Film
Kolor - 50
Kontrast - 70
Ostrość - 0
Jasność - 50
W zaawansowane:
Wszystkie co się da wyłączone (kontrasty, kolory, hdr, czyszczenie obrazu)
Temperatura barwowa - ciepły
Dostosowanie punktu bieli > Punkt bieli 2-punktowe - 125, 96, 63, 0, 0, 0
Kontrast obrazu - 100
Czujnik światła - włączony
Gamma 0
ja zrobiłem sobie jeszcze z tymi samymi ustawieniami Styl obrazu: Naturalny tylko zmieniłem
Zaawansowane > Kontrast dynamiczny - średnio
Dzięki temu mamy trochę podbitą jasność ale tracimy troche detali w jasnych partiach ale kolory się nie rozjeżdżają. Dobre jak jest jasno w mieszkaniu.
Nalezy też pamiętać że matryce z fabryki wychodzą różnie i ten sam model z ta sama matryca może w innej sztuce wyświetlać obraz trochę inaczej dlatego bez kalibracji sprzętowej to wszystko jest tak na oko. U jednego może być ok, u innego mniej, a może ja jestem ślepy i wszystko mam źle