W instrukcji jest napisane:
"Unikaj wyświetlania nieruchomych obrazów, na ile to możliwe. Nieruchome obrazy to te, które są wyświetlane na ekranie przez długi czas. Nieruchome obrazy to menu ekranowe, czarne pasy, informacje o czasie itp. Jeśli nie możesz uniknąć ich wyświetlania, zmniejsz kontrast i jasność obrazu, aby zapobiec uszkodzeniu ekranu"
Czy ktoś znalazł informację co to znaczy "długi czas" w tym wypadku?
Bo trochę to nieprecyzyjne, pamiętam że przy pierwszych tv oled od LG zalecano nie wyświetlać nieruchomych obrazów dłużej niż 20 minut... Na LG oled (topowy model z 201 koledze się wypaliło logo kanału po kilku godzinach oglądania bez przerwy, nie da się go już usunąć.
Ciekawe czy ten pixel shift ratuje sytuację, ale tak czy inaczej dobrze wiedzieć po jakim czasie może się coś bezpowrotnie wypalić.
Obejrzałem kilkadziesiąt odcinków Alfred Hitchcock przedstawia, wszystko z pasami. Żona codziennie TVN i tvn24.
Gram w Forze I Tomb Raidera.
Oglądam filmy z plex, hbogo, Netflix...nic się nie dzieje.
I całe weekendy piłka nożna.
Na forum zaczyna się paranoja. Nie przesadzajmy, ze od standardowego użytkowania nagle wszyscy zobaczą powidoki.
Tutaj obejrzyjcie i wyciągnijcie wnioski:
https://www.rtings.com/tv/learn/real-life-oled-burn-in-test
A w teście panele z zeszłego roku.
P.s. Mam od kilku lat plazmę, która zupełnie nie była oszczędzana i wypałem brak.
Mam pytanie, jaka powinna być optymalna odległość 803 od ściany aby w pełni cieszyć się Ambi ? Mój stoi na stopkach i próbuję dopasować ale ciągle nie jestem do końca przekonany! Obecnie ekran stoi 30 cm od ściany.
https://philips-tvconsumercare.kxondemand.com/Portal/en/Faq/All/3085
Aha... man regulowqny uchwyt w zakresie od 9 do kilkudziesięciu cm. Najlepszy efekt jest w okolicach 20-30 cm. Poniżej 10 efekt jest wyraźny,ale mały zasięg. Powyżej 30 zaczynaja się mieszać kolory
W podanym przez Ciebie artykule na stronie Philipsa jest napisane, że najlepsza odległość od ściany to 10-15 cm.
Ja mam TV pochylony do przodu. Górna krawędź jest 14cm od ściany, podczas gdy dolna 6cm.
Efekt jest idealny. Daje po sufit
Ściana w kolorze ecru.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Posiadam samsunga t3 (SSD) wisi na kablu i działa. Nie był jednak kupowany z myślą o telewizorze, OT latał po szufladzie.
Nie wiem dlaczego większość upiera się przy tym, żeby odtwarzać filmy z dysku. Dlaczego nie zainwestujecie paru stówek w dobry odtwarzacz mają świetny TV? Różnica w jakości wyświetlanego obrazu będzie kolosalna.
Czy ktoś ma wiedzę na temat obsługiwania dekodera Ultrabox od nc+ pilotem tego Philipsa? Easy link włączone ale dekoder nie reaguje.