TV LCD MiniLED TCL C855 - recenzja | test | opinie

Telewizor LCD MiniLED-QD TCL C855
C855 odtwarza AV1?
Netflix teraz wprowadził obsługę HDR10+ ale dla AV1.
Ciągle się waham czy brać C855 czy poczekać na nowy model?
Trochę się boje tego stosunkowo słabego procka i mocnego ściemniania matrycy w ciemnych scenach.
Wypowie się ktoś kto ma TCL C855 w rozmiarze 85 cali (oglądałbym z 4m) jak się sprawuje, jak skalowanie i procek sobie radzą?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Niestety musisz odróżnić tych co mają od tych , co nie mają - ale wiedzą ....
Z tych co zechcieli po zakupie napisać cokolwiek - wiadomości są że działa bez zarzutu.

Marlo

Active member
Są telewizory które mają lepsze skalowanie np.Sony, Samsung, Hisense, Philips, tu akurat TCL odstaje,
Treści w 4K wyglądają dobrze, ale w niższych rozdzielczościach jest bardzo przeciętnie, TCL są wymagające
pod względem jakości źródła sygnału. Na rynku chińskim TCL wymienił wszystkie serie Mini LED na nowe modele
z Pentonic 800, i może powtórzyć taki numer jak z C845 , gdzie jakieś pół roku po premierze tego modelu
,wprowadzili do sprzedaży C845V2 z Pentonic 700.

Ostatnia edycja:
Dziś zaszedłem na chwilę do sklepu i puściłem parę próbek na 75 cal. Tylko taki mieli. Wyglądało to ładnie nawet w trybie sklepowym. Krecika i koziołka matołka też ładnie przeskalowało. Spodziewałem się, że będzie to gorzej wyglądać.
Myślicie, że dla odległości 3,8m-3,9m lepsze będzie 75 czy 85 cali?
Kolega ma oleda 77" z 2,9m i dla mnie to przesada.

Niestety nie sprawdziłem audio, a czytam, że on nie wspiera "Dolby Atmos w Dolby True HD".
Teraz oglądam dużo bluray ripów w mkv właśnie z Atmosem w True HD przez KODI, czy naprawdę ten TV sobie z tym nie radzi?

Borygo77

Klub HDTV.com.pl
VIP
Kodi zainstalowane w TV przerobi sobie na Dolby Digital.. Dts-hd włącznie z x puści bez zmian..
Jesli podłączysz jakiś player do hdmi to po earc pójdzie atmos z true-hd.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Dla tej odległości 85"da zdecydowanie najwięcej radości.
No i na długie lata.
Masz teraz w specjalnej ofercie i jaszcze działa cashback dodatkowo i dla członków forum pełen pakiet

Kodi zainstalowane w TV przerobi sobie na Dolby Digital.. Dts-hd włącznie z x puści bez zmian..
Jesli podłączysz jakiś player do hdmi to po earc pójdzie atmos z true-hd.
Kurde, ale lipa.
Liczyłem, że będę mógł się pozbyć Amazon Fire TV Cube 3. Aktualnie mam go wpiętego do soundbara Samsung N950 i po ARC do Samsunga K7000.
Chciałem używać bezpośrednio natywnego KODI z TV do biblioteki filmów 4K i pełnego Atmos z DTS/ TrueHD, a tu taka niespodzianka :/
Nowe modele TCL też nie wspierają TrueHD?

Borygo77

Klub HDTV.com.pl
VIP
Kurde, ale lipa.
Liczyłem, że będę mógł się pozbyć Amazon Fire TV Cube 3. Aktualnie mam go wpiętego do soundbara Samsung N950 i po ARC do Samsunga K7000.
Chciałem używać bezpośrednio natywnego KODI z TV do biblioteki filmów 4K i pełnego Atmos z DTS/ TrueHD, a tu taka niespodzianka :/
Nowe modele TCL też nie wspierają TrueHD?

Niestety nie ma rynku telewizora który by obsługiwał true-hd z wewnętrznych aplikacji..

Borygo77

Klub HDTV.com.pl
VIP
Arek chyba coś się dzieje w kwestii truehd z kodi w aplikacji androida. Zainstalowałem właśnie kodi 22 nightly dla testów i jest możliwość wyboru obsługi truehd przez urządzenie zewnętrzne.. Co prawda nie działa (jeszcze, bo brak dzwieku) ale kodi widzi że tv obsluguje ten kodek więc możliwe ze całkiem nie długo będziemy mogli się cieszyć dobrej jakości wideo bez przystawek 😁 bardzo przepraszam za wprowadzenie w błąd! 😊

Do góry