witam wszystkich!
tak wiec:
wczoraj zainstalowali u mnie (w Gdyni) MM i mam male watpliwosci.
przelecialem dzisiaj caly ten wątek i w sumie nie wiem, gdzie jest przyczyna mojego problemu. mianowicie: dekoder jest podłączony kablem HDMI kupionym w MediaMarkcie za 49zl (wiec nie jakas górna półka
) do TV Sharpa XL2E.
wszystko niby cacy, National Geographic HD jest ostry fajnie...
tyle,że klatkuje! wkurza to podczas oglądania, bo nie po to TV ma 100HZ, ze obraz wyglądał jak przy 15 kl/s! ...przy przełączeniu w TV na sygnał z HDMI pokazuje sie
niekompatybilny sygnał no i to HDCP na dekoderze...
przeczytawszy cały wątek przerabiałem wszystkie możliwości, tzn. różne próby przełączania rozdzielczości przyciskiem HD/SD (w tym tryb DVI bez dźwięku), instrukcje TV tez przeleciałem pare razy...i nic...!
nie mam mozliwosci sprawdzenia, czy obraz zacina przy innych HD (bo tylko podstawowy pakiet BASIC na razie mam + Cinemax/HBO...chociaz po tych wszystkich komentarzach, to widze, ze raczej lipny to pakiet), ale zauwazylem, ze jest to niestety w miare powszechne...
i teraz mam w glowie dwa w sumie rozwiązania:
- wina kabla, bo niby tani, to zły! (zdaje sobie sprawe, ze to raczej nie to, ale tez musze to wziąć pod uwage)
- wina dekodera MM lub przepustowości ich łącz.
i uprzejmie pytanie do forumowiczów:
wina kabla (nie chce oczywiscie w ciemno kupowac drugiego za nie-wiadommo-ile) czy raczej wina MM? i oczywiscie, jesli to drugie, to reklamowac??
Ja tez mam lcd sharpa xl2e i ta sama informacje tez sie pojawia przy wlaczeniu. Ale obraz na kanale NG hd jest ok (bardzo rzadko scina). Inne kanaly hd scinaja ale to bylo opisywane. Sprawdz u siebie jakosc sygnalu ( w menu diagnostyka sygnalu). Moze tez byc wina polaczen na kablach, jesli masz stara instalacje. Ostatnim problemem moze byc kabel HDMI. Mozesz zglosic usterke do MM to ktos przyjedzie do ciebie i sprawdzi jakosc sygnalu. Niestety instalatorzy tego nie robia, takze czasami jakosc sygnalu jest slaba.