TV do 4k do kablówki

Petru23

Banned
Witam,

Zapewne wiecie, że szukam dla siebie TV. Sprawdziłem już Q7xT samsunga, GX810 panasonica i teraz będę oddawał HX80 Sony. Interesuje mnie głównie skalowanie kablówki i ruch. Co do skalowania jako tako wiem ale rozchodzi się jeszcze o czyszczenie szumów. Tu jest problem.
Samsung czyscił nawet ale pixele blokował na czarnym tle, szczęki z Netflix nie da się oglądać. Kolory leżą po całości.
Panasonic znów nie czyścił tła. Snieżenie straszne ale już pixele nie były blokowane.
Oba jak dostały dobry sygnał np TVN7, ANX, polsat film (Choć goni nas czas, deadpool czy nawet ostatnia krucjata) - wow. Szczena mi opadła. Słaby sygnał średno bardzo.
Sony znów świetnie czyści tło - brak bloków pixeli, brak śnieżenia. Jedyne co mnie denerwuje to artefakty wszechobecne i pływające twarze podczas ruchu. Dodatkowo postacie z drugiego planu mają plastelinowe twarze, takie rozmyte i plackowate.
I na każdym brak ostrości.
Wiem, że da się to wszystko połączyć w jedno, bo HX580 miał ostry i dosyć czysty obraz ale brak kolorów i ruch leżał po całości. Plastikowy obraz.

Zatem zwiększam budżet do 4k i na placu boju stawiam
55XH90
55nano9
55HX940

Wszystkie za 4k. Dwa na IPS (wole IPS jak w XH80 bo jasny i dobre kąty) jeden na VA. Sony sprzetowo nie różni się zbytnio od XH80 (też X1) i obawiam się, że skalowanie a raczej odszumianie będzie podobne. Zastanawia mnie LG oraz Panas ze swoim HCX pro. Ktoś coś? Ktoś ma którys z wymienonych TV i ogląda kablówkę? Będę wdzięczny za pomoc.
Jadę właśnie do marketu, może mają na wystawce LG i Sony, bo Panasa to nikt prawie nie ma.
A nie będę mógł już oddać ;)

skylla1

Member
Bez reklam
Sprzedawcy cię nie polubią za to seryjne odsyłanie kolejnych modeli. W końcu nikt potem nie chce brać takiego ze zwrotu. Czytając twojego posta, obawiam się, że każdy model będzie miał coś nie tak.

Petru23

Banned
@comeback
właśnie po to płacimy taką a nie inną marżę za sprzęt. Nie bój się, nie są w niczym stratni na takich operacjach. Nie zarabiają na tym jak np. Kiki czy inni prywatni sprzedawcy. To są koncerny międzynarodowe.

sprzedawcy do nie chcą dać często pilota do TV i nie masz jak w pełnym sklepowym oświetleniu sprawdzić cokolwiek. Do tego "naziemna" oraz materiały demo. Wydając kilka tyś na coś, co z założenia ma działać i zadowalać jak najdłużej wymagam przynajmniej możliwości zapoznania się z tym. A teksty typu "nie mamy pilota, nie udostępniamy itp", albo danie niedziałającego jest celowym działaniem. Sam jestem handlowcem i sam sprzedawałem podobne sprzęty (IT/AV)

To, że jestem głównie oglądaczem TV a nie koneserem kinomaniakiem oglądającym same HDRy i DV w 4k nie znaczy, że nie mogę mieć oczekiwań. Tym bardziej, że sami nie zmienilibyście coś dobrego na coś gorsze i to z uśmiechem.

Da się uzyskać obraz dobry z kablówki, bo o ile czytaliście każdy z TV coś potrafi. Ten Sony zadowala mnie praktycznie we wszystkim poza kilkoma kwestiami, z których mam nadzieję być zadowolony w modelach wyższych. To, że większość osób się godzi na to, co dostaje i co jest sprzeczne z jego oczekiwaniami mając możliwość po prostu to oddać, to już nie moja sprawa. Skoro mam taką możliwość to z niej korzystam. A ile razy? Aż uznam, że lepiej nie będzie. A jestem już blisko.

Liczyłem, poza uszczypliwymi komentarzami na wypowiedź kogoś, kto ma lub miał wymieniony egz i oglądał na nim "zwykłą telewizję". Sami wiecie, że nie pytam "jaki TV byście kupili bo ja nie wiem czego oczekuje i co mogę otrzymać". Chyba jak mało kto wiem, czego oczekuje od TV. Bo sprawdziłem już chyba wszystkie niby najlepsze do 3k wskazywane w tego typu wątkach osobiście. W sklepie nie miałem okazji wcześniej obejrzeć dobrze xh90 a LG jest jeden w jednym sklepie. Dlatego założyłem wątek bo w sieci mało jest informacji o LG nano9 a tym bardziej Pansonic 940. Porównania czy recenzje są niemiarodajne. Co mi po tym czy TV ma kontrast 5000:1 czy 4000:1 oraz czy wyświetli kilka gwiazd więcej podczas oglądania w całkowitej ciemni. Żaden recenzent nie skupia się na zwykłym przeznaczeniu telewizora.

Co do Sony XH80 to coraz więcej oglądam TV i coś tam zmieniam stale w ustawieniach. Oko się przyzwyczaja, tak samo różnice pomiędzy IPS a VA stają się mniej widoczne i drażniące. Taka nasza percepcja, że szybko przyzwyczajamy się do tego typu zmian i tak też chyba się dzieje. Jedyne, czego potrzebuję poza tym co mam teraz, to "tylko" lub "aż" kwestia twarzy i ruchu (smużenie, cienie).
Byłem jeszcze przy okazji w sklepie i miałem okazję porównać XH80, XH90, pus85, hx oraz gx 800 panasa oraz nano9 na tym samym sygnale w tych samych warunkach szukając konkretnych cech obrazu. Nie potrzebowałem wiele czasu i ustawień. Tryb bez upiększaczy i ręczne ustawienie parametrów odpowiedzialnych za to, czego szukam. I już znalazłem.

Chodzi mi głównie o artefakty powstające w przy krawędziach głównie twarzy oraz tło podczas ruchu, jak i o same możliwości czyszczenia tła obrazu. Nie godzę się na kaszę w tle, fiolety lub bloki czarnych pixeli a to w różnej konfiguracji występowało w różnych TV. Sony sumarycznie radzi sobie najlepiej. A to, co mi przeszkadza w XH80 nie występuje lub pojawia się w znacznie mniejszym stopniu na Xh90 co wynika głownie z różnic w rodzaju i odświeżaniu matrycy.

Tak kończąc chyba ten wątek już dodam, że to co sony zawarł w materiałach reklamowych jest prawdą. Na zdjęciu z orłem faktycznie tak jest z tłem (niebo). Samsung i Panas suwak max w lewo, sony w prawo. Tego oczekuje. Na brak ostrości czy inne mankamenty SD w jakimś stopniu sie godzę.
https://www.sony.pl/electronics/rozdzielczosc-full-hd-interpolacja-do-formatu-4k

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Chcesz mieć bezproblemową jakość dozbieraj do Oleda.
Nie będziesz już musiał , nawet nie będziesz chciał już wymieniać.

Do góry