TV do 4,5 tyś zł 50'' - 55''

rafcio76r

New member
Bez reklam
No to czekamy na Sharpa 55 XUE87772. Czy ktoś wie jaką on będzie miał matrycę 100/120 Hz czy dziadowskie 50/60 Hz???

Jeśli Sharp w testach okaże się klapą, to do oglądania sportu, filmu i gier (niski input lag) z TV 4K będę wybierał między:

Sony KD-55X8505C (8508 i 8509) - pod warunkiem, że dadzą update do nagrywania pod USB, bo bez tej funkcji nawet mowy nie ma, żebym kupił ten TV,

Samsung UE55JU7000,

Samsung UE55JU7500.

Myślałem jeszcze nad Philipsem 55" PUS7600, ale odpadł, bo do wymagających gier się nie nadaje z uwagi na wysoki input lag. Dla kogoś, kto nie jest fanem gier, to byłby to dobry wybór.

racuh

Banned
Ale zdajesz sobie sprawę ze nagrywanie pod usb będzie tylko możliwe z DVB-T i DVB-S po podłączeniu modułu pod common interface. Z innego źródła nic na niego nie nagrasz.

rafcio76r

New member
Bez reklam
Ale zdajesz sobie sprawę ze nagrywanie pod usb będzie tylko możliwe z DVB-T i DVB-S po podłączeniu modułu pod common interface. Z innego źródła nic na niego nie nagrasz.

W moim przypadku będę nagrywał wyłącznie z cyfrowej kablówki DVB-C. Kabel antenowy podłączany bezpośrednio do złącza antenowego TV. Do odbioru i nagrywania programów w przypadku mojej kablówki nie są potrzebne: ani karta z modułem, ani dedykowany dekoder. Wiem, bo u siebie mam obecnie Panasa z 2008 r. bez głowicy DVB-C. Do nagrywania kanałów używam obecnie odtwarzacza BluRay Samsunga z tunerem DVB-C. Na tanim TV LG brata nagrywanie idzie bez problemu bezpośrednio z TV z wykorzystaniem pendrive'a/dysku zewnętrznego.

Jakie Kolego inne źródło miałeś na myśli?

racuh

Banned
Chodziło mi o to bo spotkałem się już z osobami którzy myśleli ze w ten sposób będą mogli nagrywać programy z dekodera enki.

rafcio76r

New member
Bez reklam
Chodziło mi o to bo spotkałem się już z osobami którzy myśleli ze w ten sposób będą mogli nagrywać programy z dekodera enki.

No to musiałyby być osoby nie zorientowane w temacie. Ważne jest to, aby ludzie przekazywali sobie wzajemnie informacje, które będą pomocne w wyborze właściwego TV.

Na obecną chwilę najbardziej skłaniam się ku modelowi Samsunga 55" UJ7000. Kupował będę dopiero po nowym roku, więc do tego czasu może wyjaśni się sprawa z nowym modelem Sharpa. Czytając opinie sfrustrowanych użytkowników jakoś przestaje wierzyć, że Sony uda się "opanować" androida w tegorocznych modelach. Ludzie powinni to reklamować jako niezgodność towaru z umową i żądać zwrotu kasy. Skoro w specyfikacji pisze, że TV ma funkcję nagrywania, a producent przez pół roku nie potrafi sobie poradzić z tym problemem. Model Sony KD-55X8505C nie kosztuje 1000 zł, tylko 5000 zł. Dać tyle kasy za TV bez funkcji nagrywania, to wyrzucenie kasy w błoto. TV brata LG 32" za 1300 zł nagrywa bez problemu, a dla Sony w TV za 5000 zł prosta funkcja nagrywania jest chyba nie do ogarnięcia hehe

racuh

Banned
No to musiałyby być osoby nie zorientowane w temacie. Ważne jest to, aby ludzie przekazywali sobie wzajemnie informacje, które będą pomocne w wyborze właściwego TV.

Na obecną chwilę najbardziej skłaniam się ku modelowi Samsunga 55" UJ7000. Kupował będę dopiero po nowym roku, więc do tego czasu może wyjaśni się sprawa z nowym modelem Sharpa. Czytając opinie sfrustrowanych użytkowników jakoś przestaje wierzyć, że Sony uda się "opanować" androida w tegorocznych modelach. Ludzie powinni to reklamować jako niezgodność towaru z umową i żądać zwrotu kasy. Skoro w specyfikacji pisze, że TV ma funkcję nagrywania, a producent przez pół roku nie potrafi sobie poradzić z tym problemem. Model Sony KD-55X8505C nie kosztuje 1000 zł, tylko 5000 zł. Dać tyle kasy za TV bez funkcji nagrywania, to wyrzucenie kasy w błoto. TV brata LG 32" za 1300 zł nagrywa bez problemu, a dla Sony w TV za 5000 zł prosta funkcja nagrywania jest chyba nie do ogarnięcia hehe

To właśnie jest Sony, LG i Samsung mają największą funkcjonalność ale kosztem jakości i awaryjnością, nie mówię że one się często psują ale żywotność Sony, Panasonica albo Sharpa statystycznie jest o około 30% większa niż Koreańczyków.

rafcio76r

New member
Bez reklam
To właśnie jest Sony, LG i Samsung mają największą funkcjonalność ale kosztem jakości i awaryjnością, nie mówię że one się często psują ale żywotność Sony, Panasonica albo Sharpa statystycznie jest o około 30% większa niż Koreańczyków.

Co do Panasonica, to trwałość ich TV potwierdzam z własnego doświadczenia:
1) 2007 r. - znajomym wybrałem dwie sztuki TV 32" Panasa bodajże model LX70.
2) 2008 r. - dla siebie wybrałem TV model 32" LZD85,
3) 2010 r. - kumplowi wybrałem 32" nie pamiętam modelu, ale w cenie ok. 3000 zł.
4) 2012 r. - teściom wybrałem 32" bodajże model ET5,

Ponadto bratu wybrałem kamerkę Panasa FullHD za ponad 2000 zł, chyba w 2009 r.
Sobie kupiłem kamerkę tej firmy FullHD X800 w 2013 r.

Wszystkie ww. sprzęty do tej pory chodzą bezawaryjnie - ZERO USTEREK!!!

Niestety tegoroczne modele Panasa 4K nie spełniają kryteriów jakich oczekuję (płynny, naturalny obraz, niski input lag do gier), chcąc więc kupić TV z ekranem 55" w cenie ok. 5 500 zł zmuszony jestem szukać wśród modeli 4K innych producentów. Jeśli chodzi o modele Panasa na 2016 rok, to niestety na starcie będą miały zaporową cenę.

LG nie biorę pod uwagę z uwagi na zastosowanie matryc 50/60 Hz.

Uchwyt do nowego TV właśnie sobie zamówiłem, tylko TV brak, ale jak go już zakupię, to uchwyt będzie jak znalazł hehe

Ostatnia edycja:

racuh

Banned
Co możecie powiedzieć o Sony KD-55X8509C ?

Myślę nad modelami Samsunga JU7000 oraz Panasonic TX-55CX750E

Poczytaj opinie, soft to tragedia, w Sony Center miałem okazję się pobawić i powiem tak, obraz OK ale Sony zawsze słynął z ładnego obrazu, ale nie może tak być że TV się wiesza podczas przeglądania menu, gość mówił że soft jest aktualny, więc bardzo prawdopodobne że specyfikacja techniczna TV jest o dupę rozbić. Jeśli faktycznie wsadzili tam chińskiego MT i do tego nie dali nawet 2Gb ramu to projektant musiał być kompletnym idiotą

Już w telefonach są lepsze podzespoły, a co do JU7000 to bardzo fajny sprzęt i wolał bym go już od tego Sony. Panasonic jak wcześniej wspomniałem bardzo solidny sprzęt ale w tym roku priorytetem był flagowy OLED i przeciętnego Kowalskiego olali.

Ostatnia edycja:

dick89

New member
Podałem warunki na samym początku, założyłem ten temat.

55'' JU6800 jest wadliwy? Jedynie 50'' ?

A co powiecie o LG 55UF8517 lub LG 55UF850V .

Nikt na forum nie wypowiada się na temat LG a chciałbym coś więcej się dowiedzieć.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Telewizory już są produkowane. Ale pierwsze dostawy na styczeń w Polsce. Te dostawy na razie na Niemcy.

dick89

New member
Witam więc po przeglądaniu testów oraz artykułów oraz jak wiadomo możliwości finansowych pozostawiam do wyboru:

1. Philips 55PUS7600/12
2. Samsung UE55JU7000
3. Panasonic TX-55CX750E
4. Sony KD-55X8509C
5. LG 55UF850V

Co wy na to ? Jakieś od razu wykreślić ? Jeśli chodzi o obraz.

Które z nich wspierają HDR ? oraz HEVC

Dzięki

racuh

Banned
Witam więc po przeglądaniu testów oraz artykułów oraz jak wiadomo możliwości finansowych pozostawiam do wyboru:

1. Philips 55PUS7600/12
2. Samsung UE55JU7000
3. Panasonic TX-55CX750E
4. Sony KD-55X8509C
5. LG 55UF850V

Co wy na to ? Jakieś od razu wykreślić ? Jeśli chodzi o obraz.

Które z nich wspierają HDR ? oraz HEVC

Dzięki

Pozycje 1 i 4 wykreśl, ale jak chcesz się bawić w konfiguracje androida to możesz zostawić.

pozycja 2 jest super do multimediów

pozycja 3 i 5 super kąty

PS. Z podanych tylko Sony KD-55X8509C wspiera HDR, HEVC wszystkie

Ostatnia edycja:

rafcio76r

New member
Bez reklam
Kolego dick89,
Od siebie jeszcze dodam, że:
1) Philips 55PUS7600/12 - poczytaj opinie użytkowników (niestabilność androida), jeśli być używał TV do gier, to ten TV odpada (wysoki input lag),
2) Samsung UE55JU7000 - tu jedynie czego się obawiam, to kurzu pod matrycą (problem znany już w modelach na 2014 rok),
3) Sony 55X8509C - dobry obraz i płynność, ale na chwilę obecną ułomny soft (m.in. brak funkcji nagrywania mimo podwójnej głowicy w tym TV),
4) Panasonic TX-55CX750E - jeśli wymagałbyś super kątów patrzenia, to ten TV byłby świetnym wyborem,
5) LG 55UF850V - najgorszy z ww. TV, daj sobie z nim spokój z uwagi na nędzną matrycę 50/60 Hz. Matryca 100/120 Hz LG włożyło dopiero w przekątnej 65" tego modelu.

Jeśli nie boisz się ryzyka pojawienia się kurzu pod matrycą, to Samsung byłby generalnie najlepszym wyborem z ww. TV :)

Ostatnia edycja:

dick89

New member
Pierwszym moim wyborem był Panas.

Potem również zastanawiałem i nadal jest w opcji Samsung, ale boję się przegrzania bo filmach i raportach.

Sony, fajny model, obraz też moim zdaniem bardzo dobry (oczywiście w tej cenie i w tej klasie)

Kwestia taka, czy iść na Smarty do Samsunga, bo mam już model 46D8000 i fajnie działa po dziś dzień.

Czy brać Panasa, który ma wysoki poziom kontrastu i płynność.

Albo skusić się na Sony, i liczyć na aktualizację Softu i jego poprawę

Co to nagrywania w Sony, podobno ma to być poprawione do końca lutego. Czytałem gdzieś taką informację.

Ciężko mi się zdecydować.

Albo jak myślicie, poczekać odczekać jeszcze z 2 miesiące i może wejdą w okolicy marca inne modele

Do góry