TV 75 cali mini led Philips Xtra 2024

micmus

Member
Bez reklam
Dzięki. Tak jestem tego świadomy, test już czytałem. Po prostu jestem skłonny na kompromisy żeby mieć Ambilight - bez tego nie kupię. Gdyby nie to brałbym TLC.

A tak to albo OLED (poza budżetem) albo 9008 lub 9019. I z tych dwóch jakoś wybiorę.

Obecnie oglądam na Samsungu z podświetlaniem krawędziowym - no gorzej chyba nie będzie heh, a na tym Samsungu sprzed 13 lat naprawdę nie ma dramatu.

micmus

Member
Bez reklam
Nie wiem dlaczego mój wcześniejszy post nie został zatwierdzony, ale ja zrezygnowałem z Philipsa bo te telewizory mini led 9008 i 9019 bają bardzo mało stref podświetlenia w stosunku do konkurencji (75 vs 700) więc np wyświetlanie białych napisów na ciemnym tle filmy wygląda dramatycznie (efekt aureoli). Polecam poszukać test na stronie wybierz tv.
Dzięki za info. Tak jak napisałem Ci na priv jestem świadomy tego. W tym rzecz, że chce ambilight gdyby nie to wziąłbym TCL. Jednak musi być Ambi stąd taki wybór. Dziś zamówiłem 9008 z kalibracją, sprawdzeniem matrycy itp. Rozmiar 75 cali. Jak już będę go miał u siebie wstawie fotkę :)

micmus

Member
Bez reklam
Najbardziej mnie cieszy, że będę miał matrycę VA nie IPS Bo to było dla mnie najważniejsze. Myślałem, że tylko w nowych modelach dają VA a tu taka miła niespodzianka, że można mieć 9008 z VA :)

KubusPuchatek

New member
Najbardziej mnie cieszy, że będę miał matrycę VA nie IPS Bo to było dla mnie najważniejsze.
W czym VA jest lepsza od IPS?
do filmów wieczorem - naperwno VA
do meczy w dzien - raczej IPS...

Dlaczego tak CI na niej zależało?

Bo właśnie też zamówiłem u @kiki ten telewizor - tylko 65" ;-)
I pewnie jeszcze mogę podjąć decyzję co do matrycy

Ja zdedcydowałem się akurat na nowszy model - z dwóch powodów
- ponoć jest lepszy ambilight - zmieniono diody i jest ich więcej
- system TITAN OS - który ma szansę być dłuzej rozwijany, niż stary system w modelu ubiegłorocznym

Marlo

Active member
W modelu 2024, 65PML9009 jest mniej stref przyciemniania, bo tylko 96,
65PML9008 ma 144 strefy , z taką ilością stref, matryca VA to podstawa.
z takiej ilości stref przyciemniania, to dużo się nie wyciśnie , dlatego ważne
aby TV posiadał wysoki kontrast natywny , który zapewnia matryca VA.😉

micmus

Member
Bez reklam
Ja też uważam, że VA to zdecydowanie lepszy wybór. Ja oglądam tylko wieczorami i tylko filmy. Sportu nie oglądam. W dzień oglądają dzieci. Wybieram VA. Korzyść cenowa na model zeszłoroczny + wskazania, że stary model wcale pod względem obrazu nie jest gorszy a wręcz przeciwnie przeważyło na takim wyborze. Warunkiem było sprawdzenie TV bo można trafić fatalnie, ale można również trafić bardzo dobrze. Ja wierzę w drugą opcję, że kiki sprawdzi wszystko tak jak deklarował, a ja będę się cieszył fajnym TV. Jak już mi go dostarcza i zainstalują na pewno wstawię zdjęcie i krótką opinię :) No I ten zjawiskowy Ambilight.

KubusPuchatek

New member
W modelu 2024, 65PML9009 jest mniej stref przyciemniania, bo tylko 96,
65PML9008 ma 144 strefy , z taką ilością stref, matryca VA to podstawa.
z takiej ilości stref przyciemniania, to dużo się nie wyciśnie , dlatego ważne
aby TV posiadał wysoki kontrast natywny , który zapewnia matryca VA.😉
Aż trudno mi w to uwierzyć - skoro wszyscy idą do przodu - jaki sens robić krok do tyłu? :-o

Nie zmieści się - miałbym 2-3 cm z każdej strony po bokach - za mało
i na wysokość - byłby wyższy niż witrynki miedzy którymi ma stać ;-)

Warunkiem było sprawdzenie TV bo można trafić fatalnie, ale można również trafić bardzo dobrze. Ja wierzę w drugą opcję, że kiki sprawdzi wszystko tak jak deklarował, a ja będę się cieszył fajnym TV. Jak już mi go dostarcza i zainstalują na pewno wstawię zdjęcie i krótką opinię :) No I ten zjawiskowy Ambilight.
Dla mnie też - nie bardzo chce mi się odsyłać telewizora i użerać ze sprzedawcami...
A Ambilight - przeważył że to Philips a nie TCL czy Hisense
I też zdecydowałem się na VA - jak popatrzyłem na różnicę w czerni - jest znaczna!!!

micmus

Member
Bez reklam
Takie tam przymiarki rozmiaru 😆 No będzie trochę większy będzie.

IMG_1295.jpeg

micmus

Member
Bez reklam
Tak tak w modelu 702 bass refleks jest od dołu. Swoją drogą ogromny cała dłoń się zmieści.

Wydałem na Audio to nie zostało na oleda ;-) Ale i tak się cieszę z zamówionego MiniLed.

micmus

Member
Bez reklam
One grają u mnie w bardzo dużym pomieszczeniu około 45 m2 + korytarz także basu na pewno nie mam za dużo. Ale rzeczywiście w 20 - 25 m2 mógłby być problem. U mnie stoją około 80 - 90 cm od ściany tylnej także mają sporo przestrzeni.

Bass refleks w dół na pewno ułatwia ustawienie. Ale są to kolumny wybredne jeśli chodzi o dopasowanie elektroniki. Jednak jak się z tym uporamy grają zjawiskowo :)

micmus

Member
Bez reklam
I jest już u mnie. Skalibrowali, przywieźli, zamontowali. Jestem bardzo zadowolony. TV w tej cenie wymiata. Nie potwierdzam żadnych problemów z podświetleniem itp. Jak włączyłem treści z pasami czarnymi Góra i dół to się utwierdziłem w przekonaniu, że mini led robi robotę. Oledem nigdy nie będzie, ale w cenie poniżej 6000 zł za 75 cali przerósł moje oczekiwania :) Zdecydowanie bliżej mu do Oled niż do standardowego LCD co miałem wcześniej.

Tak to wygląda w realu.

Attachments

• IMG_1510.jpeg
    IMG_1510.jpeg
    1,2 MB · Wyś: 75
  • IMG_1501.jpeg
    IMG_1501.jpeg
    862,7 KB · Wyś: 76
  • IMG_1521.jpeg
    IMG_1521.jpeg
    657,3 KB · Wyś: 78
  • IMG_1486.jpeg
    IMG_1486.jpeg
    305,4 KB · Wyś: 78

micmus

Member
Bez reklam
No nie - od początku oferta dotyczyła kalibracji u nich, transportu i montażu. Nic więcej nie oczekiwałem.

Właśnie oglądam sobie film w 4K i jestem zachwycony - najbardziej na plus dla mnie równomierność podświetlania matrycy. Nie ma żadnych chmurek, wycieku światła itp. Jest rewelacyjnie. Mam matrycę na VA nie IPS.

Do góry